Bisericile ortodoxe, in sprijinul persoanelor afectate de canicula

Locasurile de cult din Arhiepiscopia Bucurestilor pot constitui locuri de adapost pentru cetateni in perioada caniculei. Fiecare biserica in parte are stabilit un plan de actiune in zilele caniculare, care este pus in practica atat cu sprijinul Consiliului parohial, cat si al autoritatilor locale. Mai multe informatii despre aceasta actiune am aflat de la pr. Bogdan Ciubotaru, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Bucurestilor: ‘In cea mai mare parte, bisericile din Bucuresti au fost de ani de zile deschise pe toata durata zilei. Asadar, o rugaminte adresata preotilor de a deschide bisericile pe toata durata zilei nu s-ar potrivit decat pentru putinele biserici care nu aveau un astfel de program pana acum. Pe de alta parte, a existat si exista o foarte buna relatie intre parohiile din Bucuresti si primariile de sector, mai ales in actiuni sociale. Se poate constata faptul ca aceste actiuni privind combaterea caniculei si acordarea de ajutoare persoanelor care au probleme in aceste zile se vor desfasura asa cum se cuvine. Nu trebuie sa uitam faptul ca fiecare parohie are un comitet parohial care si-a facut simtita prezenta foarte activ de fiecare data cand au fost situatii de criza. Considerand perioada aceasta o situatie de criza, cu siguranta ca nu exista parohie in Bucuresti in care acest comitet parohial sa nu se reuneasca si sa ia masurile de rigoare privitor la bisericile deschise pe toata aceasta perioada, privitor la apa distribuita, dar si la alte actiuni care sa vina in sprijinul persoanelor care in aceste zile au de suferit’.

Toate bisericile si manastirile din Arhiepiscopia Iasilor vor fi deschise pe intreg parcursul zilei in toata perioada caniculara. In biserici si manastiri vor exista surse de apa potabila, iar acolo unde este posibil se vor amenaja puncte sanitare pentru acordarea in caz de nevoie a asistentei medicale celor afectati de caldura. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘IPS Daniel a primit din partea Secretariatului de Stat pe Culte o scrisoare in care se face mentiunea ca toate locasurile de cult din Arhiepiscopia Iasilor sa fie deschise in timpul zilei pentru a oferi adapost oamenilor afectati de temperaturile extrem de ridicate din acest an. IPS Sa a raspuns pozitiv la aceasta rugaminte, avand grija deosebita fata de toti oamenii, si a cerut ca parintii protopopi din Arhiepiscopia Iasilor sa comunice de urgenta parintilor parohi si parintilor stareti de la manastiri ca toate locasurile de cult sa fie deschise in timpul zilei, iar oamenilor afectati de caldura sa li se ofere apa potabila si asistenta medicala. De asemenea, parintii parohi sunt indemnati sa sfatuiasca pe credinciosi sa se protejeze in timpul zilei, respectand recomandarile facute de medici sau de persoane autorizate in sensul acesta’. In timpul in care se vor adaposti in biserici si manastiri, preotii si credinciosii sunt indemnati sa inalte rugaciuni pentru ploaie, dupa cum ne-a spus tot pr. lect. dr. Mihai Vizitiu: ‘IPS Sa a mai recomandat ca preotii, impreuna cu credinciosii prezenti, sa faca in permanenta rugaciuni pentru ploaie. De aceea, indemnam pe preotii parohi ca sa faca aceste rugaciuni speciale, atat de necesare si pline de speranta in ajutorul lui Dumnezeu’.

Si locasurile de cult din Arhiepiscopia Sibiului sunt deschise pe intreg parcursul zilei in aceasta perioada caniculara. In bisericile si manastirile din aceasta arhiepiscopie, credinciosii se vor putea adaposti in orice moment pe timpul caniculei si, de asemenea, vor beneficia de apa potabila. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului: ‘La solicitarea organelor locale, atat de la Brasov, cat si de la Sibiu, am intrat in colaborare si in intrajutorarea celor care au nevoie de sprijin in timpul caniculei. Toate bisericile noastre sunt deschise, nu numai de la oras, ci si de la tara, preotii sunt prezenti acolo, precum si tot ceea ce este necesar pentru interventii. Consideram ca este un lucru firesc si trebuie sa le multumim celor care ne-au solicitat participarea noastra la aceasta lucrare’.

Comentarii Facebook


Știri recente