Bisericile Mucenicului Dimitrie sunt în sărbătoare

Credincioșii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitor al multor lăcașuri sfinte de cult și orașe din țara noastră, între care și Craiova. Suflarea ortodoxă din Cetatea Băniei se îndreaptă azi cu bucurie spre Catedrala mitropolitană care își prăznuiește hramul. Și în Arhiepiscopia Bucureștilor Mucenicul Dimitrie este serbat, multe biserici avându-l ocrotitor.

Dacă ar fi să alegem în calendarul nostru bisericesc o zi care să definească în cel mai evident mod cu putință identitatea spirituală a binecredincioșilor creștini din pământul Olteniei, aceasta ar fi cu siguranță sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Personalitatea sa a brăzdat timpul, păstrând statornic unitatea de credință, identitate și cultură aici, în pământul ‘vechilor cazanii’. Astăzi, la ceas de prăznuire, mii de oameni trec pragul Catedralei mitropolitane din Craiova pentru a aduce prinos de rugăciune celui care a purtat credința ca pe o flamură în negura întunecatelor persecuții. Îmbrăcat în haină ostășească, Sfântul Dimitrie se arată ca exemplu permanent de statornicie și perseverență în apărarea adevărului Scripturii. Chipul său, zugrăvit pe frontonul sfântului lăcaș de închinare, veghează părintește asupra celor care cu credință și cu dragoste vin să se închine în Biserica lui Hristos.

Mucenicul a întărit credința celor de la nord de Dunăre

Prin poziția socială de care a dispus în perioada viețuirii sale pământești, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost socotit de istorici cu posibilitatea de a ajunge chiar printre primele zece personalități din conducerea Imperiului Roman. Se știe că în timpul marilor prigoane cei apăsați au găsit la moaștele sale întărire. De la Tesalonic, mii de pelerini din toată Europa duceau cu dânșii diverse suvenire pe care mai apoi le așezau la loc de cinste în orașele lor. Toate aceste lucruri s-au constituit ca o punte peste veacuri, ca un liant istoric și spiritual care a traversat timpul până în zilele noastre. În acest sens, marele om politic și de cultură Gheorghe Brătianu vorbește despre urmașii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ca mesageri ai tradițiilor legate de cultul acestuia pe teritoriul țării noastre, la nord de Dunăre. Fără îndoială că din rândul lor s-au desprins și ctitorii Catedralei mitropolitane din Craiova. Stau dovadă câteva amforidioane din secolele VIII-X, pe care le-a identificat foarte bine marele istoric și preot Dumitru Bălașa.

După lupta de la Rovine (octombrie 1395), care a avut loc foarte aproape de orașul Craiova, Mircea cel Bătrân a hotărât să ridice o biserică din lemn, la temelia căreia să așeze toate oasele martirilor care s-au jertfit pentru apărarea credinței strămoșești. Astfel a luat ființă biserica Mănăstirii Jitianu, căreia i s-a dat ca hram ‘Sfântul Dumitru’. Trebuie știut că vechea Bănie s-a construit în jurul a trei importante centre spirituale, toate puse sub oblăduirea sfântului mucenic: vechea Biserică ‘Sfântul Ioan Sebastian’, actuala Catedrală mitropolitană și biserica Mănăstirii Jitianu.

Între aceste trei lăcașuri de închinare, Catedrala Sfântului Dimitrie s-a evidențiat ca element-cheie în dezvoltarea și fixarea credinței, fiind cel mai vechi lăcaș de închinare din Craiova. Săpăturile arheologice executate în 1888 au scos la lumină dovezi care demonstrează că ‘biserica veche ‘Sfântul Dumitru’ din orașul Craiova aparține secolelor VIII-IX’. Poziția strategică pe care a fost așezată și ținuta ei grandioasă fac din ea un adevărat turn de apărare a orașului. Păstrarea și perpetuarea stilului bizantin al secolelor X-XV de către boierii craiovești și ulterior de voievodul Matei Basarab l-au determinat pe istoricul P. Constantinescu-Iași să atribuie ctitoria acestei biserici domnitorului Mircea cel Bătrân, legând-o și de marea victorie împotriva otomanilor de la Rovine.

Biserici ocrotite de Sfântul Mucenic Dimitrie în Arhiepiscopia Bucureștilor

Între bisericile care sunt azi în sărbătoare se află și aceea a Parohiei ‘Sfântul Dumitru’ – Parc Rahova I din București. Situată într-o grădină frumoasă, nu departe de Calea Rahovei, piatra de temelie a lăcașului a fost pusă pe data de 25 iulie 1937. Credincioșii de aici îl cinstesc cu multă evlavie pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și acordă multă atenție acestei sărbători. ‘În seara dinaintea sărbătorii s-au oficiat Vecernia cu Litie și Acatistul Sfântului Mucenic. Astăzi au loc Utrenia și Sfânta Liturghie, slujba Parastasului și rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite pentru cei care îi poartă numele. La sfârșit, oferim iconițe cu Sfântul Dimitrie tuturor credincioșilor și aproximativ 300 de pachete cu alimente, pentru ca să se bucure din plin de prăznuirea acestui sfânt. Ca bucuria să fie deplină, dar nu numai pe plan local, vom dărui hrană, încălțăminte și îmbrăcăminte la o casă de copii bolnavi de SIDA, din comuna Singureni, județul Giurgiu, să-i bucurăm și pe acești nevinovați, loviți atât de crunt de soartă’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” părintele Gherasim Cezar, parohul Bisericii ‘Sfântul Dumitru’ – Parc Rahova I.

Pr. Nicolae Vasile, parohul Bisericii ‘Sfântul Dumitru’ – Colentina, din Protoieria II Capitală, ne-a declarat: ‘Ziua hramului bisericii este o zi de mare bucurie și mulțumire sufletească pentru că ne adunăm în sfânta noastră biserică spre a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru ajutorul primit, dar și Sfântului Mare Mucenic Dimitrie care mijlocește pentru fiecare dintre noi. Aseară am săvârșit Vecernia unită cu Litia și Acatistul Sfântului, iar astăzi săvârșim Utrenia cu Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ctitorii bisericii. Oferim 1.000 de pachete la biserică și acasă familiilor mai nevoiașe’.

În Protoieria III Capitală, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este prăznuit la biserica Parohiei ‘Sfântul Gheorghe’ -Vechi, cât și la Parohia ‘Sfântul Dumitru’ – Poștă. La cea de-a doua biserică a avut loc o procesiune cu moaștele Sfinților Haralambie, Pantelimon, Antipa al Pergamului și ale Cuviosului Nicanor (fragmente) ce se păstrează aici într-o raclă. Tot la această biserică, astăzi, după săvârșirea Sfintei Liturghii, este oficiată și slujba de pomenire a ctitorilor, după cum a precizat pr. paroh Mihai Gojgar.

În Protoieria Ilfov Sud își sărbătoresc ocrotitorul astăzi bisericile din localitățile din Bragadiru, Vidra, Poșta și Copăcenii de Jos.

În Protoieria Ploiești, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este ocrotitor al lăcașurilor de cult din Parohia ‘Sfântul Dumitru’ din municipiu, la filia Parohiei Buda-Palanga din comuna Râfov, la Parohia Ploieștiori din comuna Blejoi, precum și la Parohia Tătărani din comuna Bărcănești. De asemenea, în Protoieria Câmpina, hramuri sunt la parohiile: ‘Sfântul Dimitrie’ din Câmpina, Cocoreștii Mislii, Cocoreștii Capli din comuna Măgureni, Podu Cheii din comuna Cheii.

Și în Protopopiatul Vălenii de Munte din județul Prahova, numeroase lăcașuri de rugăciune își prăznuiesc astăzi sfântul ocrotitor. În comuna prahoveană Verbilău este hram în satul Coțofenești și în Poiana Verbilău. În sărbătoare mai sunt parohiile Faget din comuna Gura Vitioarei, Iazu – comuna Măgurele, Matița din comuna Păcureni, Ogretin din comuna Drajna, Sipotu din comuna Lipănești, Scurtești din comuna Ștefești și Surani din comuna Surani. În haine de sărbătoare este astăzi și Biserica Galbenă din Urlați, județul Prahova, Protopopiatul Urlați. În acest protopopiat își prăznuiesc astăzi sfântul ocrotitor parohiile Bara, Ceptura de Sus, Gherghița, Gradiște din comuna Boldești Gradiște, Mires din comuna Sangeru, Parepa din comuna Colceag și Tisa din comuna Sangeru.

Alte hramuri în țară

În Arhiepiscopia Târgoviștei în haine de sărbătoare este și Biserica ‘Sfântul Dumitru’ – Buzinca, lăcaș de rugăciune pentru târgovișteni, ce datează încă din anul 1639. În Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei își serbează hramul vechi lăcașuri de rugăciune precum Biserica ‘Sfântul Dumitru’ din localitatea Valea Muscelului, ridicată în anul 1666, și Biserica ‘Sfântul Dumitru’ din Focșani, ridicată în anul 1704.

Comentarii Facebook


Știri recente