Bisericile din Patriarhia Română închinate Sfântului Ilie își serbează hramul

În ziua prăznuirii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, biserici din toată țara își sărbătoresc hramul. Cunoscut ca unul dintre cei mai mari prooroci ai Vechiului Testament și sfântul care mijlocește înaintea lui Dumnezeu pentru a aduce ploaie pe pământ, Sfântul Ilie se bucură de o mare evlavie printre creștinii ortodocși.

La Biserica ‘Sfântul Ilie Gorgani’ -foto-din Protoieria I Capitală, Sfânta Liturghie va fi slujită de un sobor numeros de preoți.

‘Printre invitați sunt așteptați pr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu și pr. acad. Emilian Popescu’, ne-a mărturisit părintele Silviu Tudose, parohul bisericii. După obicei, ostenitorii parohiei au pregătit și un număr de pachete cu mâncare pentru toți credincioșii care vor veni la sărbătoare. Aceeași atmosferă de sărbătoare o putem găsi și la Biserica ‘Sfântul Ilie Grant’ din cartierul Crângași, Protoieria III Capitală. Aici, pe lângă programul liturgic închinat Sfântului Ilie, credincioșii sunt așteptați spre seară la o discuție duhovnicească despre viața și minunile proorocului. Parohia ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ din Protopopiatul III Capitală, cu toate că este în plin proces de pictare, vine în întâmpinarea creștinilor cu aproape 400 de pachete cu mâncare pentru cei nevoiași. Alte biserici din București care își sărbătoresc ocrotitorul sunt ‘Sfântul Ilie – Rahova’ (foto), unde au fost pregătite alte 500 de pachete cu hrană și credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare, și ‘Sfântul Ilie – Hanul Colței’.

‘Catedrala Bucegilor’ își sărbătorește hramul

Peste tot în țară, multe biserici își așteaptă credincioșii la sărbătoare. Astăzi, biserica închinată ‘Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul’ din orașul Sinaia își sărbătorește hramul principal. Cu această ocazie, în ajunul praznicului s-a organizat și o procesiune a preoților și credincioșilor în oraș. ‘Biserica Sfântului Ilie din Sinaia este foarte cunoscută și vizitată de numeroși turiști care vin în această stațiune, perlă a Carpaților. De aceea, biserica a fost numită de credincioși Catedrala Bucegilor. Programul liturgic al sărbătorii a început în ajun, cu slujba Vecerniei și a Litiei, după care s-a făcut o procesiune religioasă în orașul Sinaia, dorindu-se ca Sfântul Prooroc Ilie să devină și protectorul orașului. Astăzi sunt oficiate Utrenia, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului lăcaș. Sfânta Liturghie este săvârșită de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Patriarh Daniel. Liturghia euharistică este urmată de Liturghia filantropică printr-o agapă pentru toți credincioșii care participă la hramul bisericii’, ne-a declarat părintele Costică Dumitru, protoiereu de Câmpina. În Protoieria Câmpina, biserica Parohiei Băicoi II, a Parohiei Nistorești din orașul Breaza și a Parohiei Ariceștii Rahtivanii își sărbătoresc hramul. Alte biserici închinate Sfântului Ilie sunt în Ploiești, ‘Sfântul Ilie’- Tabaci și în Râmnicu Sărat. În Arhiepiscopia Buzăului, Schitul ‘Sfântul Ilie’ de la Săseni și paraclisul Mănăstirii Poiana Mărului își serbează hramul astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente

25 de citate pro-viață de la Patriarhul Daniel

În preajma Bunei Vestiri, când sărbătorim Întruparea Mântuitorului în pântecele Fecioarei Maria și participăm la marșurile pentru viață organizate în numeroase localități din România și Republica Moldova, Basilica.ro prezintă 25 de citate pro-viață de la…