Bisericile din Moldova ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Sfinții Apostoli Petru și Pavel vor fi sărbătoriți mâine în mai multe biserici de parohie și mănăstire din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Cu prilejul hramului Catedralei episcopale din Huși, astăzi va fi adusă din parohia Feredeni, Protopopiatul Hârlău, racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Gheorghe, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii din județul Vaslui și din alte zone ale țării sunt așteptați, din această seară, la hramul Catedralei episcopale din Huși. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la ora 15:00 vor fi aduse moaștele Sfântului Gheorghe din parohia Feredeni, Protopopiatul Hârlău. Mâine dimineață, Sfânta Liturghie va fi oficiată de PS Corneliu, Episcopul Hușilor, alături de PS Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande.

Tot mâine, își va serba hramul Biserica ‘Sf. Ap. Petru și Pavel’ din Bârlad.

Ieșenii sunt așteptați la hramul Bisericii ‘Sf. Apostoli Petru și Pavel’ – Bărboi și la hramul Bisericii ‘Sf. Apostoli Petru și Pavel’ – Moara de Vânt.

Programul liturgic dedicat hramului Bisericii Bărboi va începe în această seară, la ora 18:00, cu slujba Vecerniei unită cu Litia. Mâine dimineață se vor săvârși Agheazma mică, Utrenia, Acatistul Sfinților Apostoli și Sfânta Liturghie. După slujba Parastasului pentru ctitori, se vor împărți pachete cu alimente creștinilor din alte parohii care vor participa la hram.

La Biserica ‘Sf. Apostoli Petru și Pavel’ – Moara de Vânt, Vecernia unită cu Litia va începe astăzi la ora 18:00, iar mâine dimineață, de la ora 7:30, se vor oficia Utrenia, slujba Acatistului, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți. După cum ne-a relatat pr. paroh Vilie Doroșincă, care este și protoiereul Protopopiatului Iași 2, atât în această seară, cât și mâine, la finalul programului liturgic, vor fi oferite pachete cu alimente și se va organiza o agapă frățească pentru cei prezenți la slujbă și pentru persoanele nevoiașe.

În Protopopiatul Iași 2, mâine își mai serbează hramul parohiile Păun, Slobozia și Rusenii Noi.

Pelerinii sunt așteptați să participe și la hramul Mănăstirii Cetățuia din Iași.

Sărbătoare în cinci parohii ale Protopopiatului Pașcani

În Botoșani va fi sărbătoare la Biserica ‘Sf. Ap. Petru și Pavel’ I și II, iar în Protopopiatul Ceahlău își serbează hramul parohiile Borca și Hangu.

În Protopopiatul Dorohoi își serbează hramul parohiile Popeni, Podeni, Pornârla, Dersca, iar în Protopopiatul Hârlău va fi sărbătoare în parohiile Poiana – Deleni și Spinoasa.

În Protopopiatul Pașcani, parohiile Cristești, Sadoveni, Tg. Frumos, Volintirești, Bărbătești își cinstesc ocrotitorii, iar în Protopopiatul Piatra Neamț biserica parohiei Ciriței se va afla în sărbătoare. Tot mâine este hram și la biserica parohiei Roznov II.

În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, va fi sărbătoare în parohia Solca din Protopopiatul Rădăuți, în parohia Ițcani II și la Schitul ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ al Mănăstirii Dragomirna, în timp ce în Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc azi își serbează hramul Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din orașul Câmpulung Moldovenesc și Biserica Vatra Moldoviței.

În Eparhia Romanului și Bacăului își vor serba hramul capela penitenciarului din Bacău, parohia Motoșeni din Protopopiatul Bacău Sud, precum și parohiile Vâlcele și Huruiești – Fundoaia. Și Mănăstirea Lipova din județul Bacău îmbracă mâine straie de sărbătoare.

Comentarii Facebook


Știri recente