Bisericile de lemn din zona Făgetului în atenția Ministerului Culturii și Cultelor

La Centrul Eparhial din Timișoara a avut loc miercuri, 14 noiembrie 2012, întâlnirea Comisiei tehnice a Arhiepiscopiei Timișoarei sub președinția Preasfințitului Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, potrivit mitropolia-banatului.ro

În cadrul întâlnirii au fost dezbătute probleme privind bisericile de lemn monumente istorice de pe raza protopopiatului Făget, la care s-au început lucrări de consolidare și restaurare, finanțate prin Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice al Institutului Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor.

La întrunire au luat parte Arhid. Cristian Constantin, consilier economic, Pr. Bujor Păcurar, protopopul Făgetului, Ing. Marius Moșoarcă, Ing. Sevastian Susaru, Ing. Mihai Ordodi, Arhitect Maria Moldoveanu și ing. Timotei Anișorac, inspector eparhial. Din partea Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național a județului Timiș a participat Arhitect Doina Antoniuc. În prezent, din totalul de 16 biserici de lemn istorice din zona Făgetului, șapte dintre acestea sunt incluse în programul de restaurare și conservare inițiat de Ministerul Culturii și Cultelor. Acestea sunt: biserica ” Cuvioasa Parascheva” din Poieni, comuna Pietroasa, jud. Timiș, biserica ” Sfinții Apostoli Petru și Pavel ” din Zolt, comuna Fârdea, jud. Timiș, biserica ” Sfântul Ioan Teologul” din Bulza, comuna Margina, jud. Timiș, biserica ” Adormirea Maicii Domnului” din Groși, comuna Margina, jud. Timiș, biserica ” Cuvioasa Parascheva” din Bătești, oraș Făget, jud. Timiș, biserica ” Cuvioasa Parascheva” din comuna Margina, jud. Timiș și biserica ” Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Dubești, comuna Ohaba Lungă, jud. Timiș. Principalele lucrări ce trebuie executate la cele șapte biserici sunt de conservare – restaurare prin refacerea infrastructurii, rigidizarea pereților, revizuirea și restaurarea grinzilor, a bolților și a tavanelor, refacerea turnurilor, a șarpantelor și a învelitorilor de sită, tratamente biologice și ignifuge, amenajări exterioare, instalații electrice și montarea de paratrăsnete.

„Restaurarea bisericilor de lemn de pe raza protopopiatului Făget este o doleanță mai veche a Arhiepiscopiei Timișoarei, întrucât acestea dau mărturie despre viața și credința în Dumnezeu a înaintașilor noștri, și totodată reprezintă un tezaur de mare preț pentru cultura și arta bisericească din Banat. Ne bucurăm de inițiativa Ministerului Culturii și Cultelor de a restaura aceste biserici și de a le oferi frumusețea și strălucirea de altă dată. Nădăjduim ca la finalizarea procesului de restaurare aceste biserici să intre într-un circuit național al monumentelor istorice din țara noastră „, a declarat pr. Bujor Păcurar, protopopul Făgetului.

Comentarii Facebook


Știri recente