Bisericile de lemn din Maramureș vor fi utilate și puse în valoare cu mijloace moderne

Bisericile de lemn din județul Maramureș aflate în patrimoniul UNESCO au nevoie de utilitățile specifice mileniului trei. Directorul coordonator al Direcției pentru Cultură Maramureș, Ioan Marchiș, atrage atenția asupra lipsurilor cu care se confruntă monumentele UNESCO din județ, informează ediția de astăzi a cotidianului Ziarul Lumina.

„Drum de acces, punct informare, parcare, toalete, iluminat exterior… N-avem nimic! Singura biserică care are deja aceste dotări este cea din Rogoz”, a precizat Ioan Marchiș, conform Agerpres.

Directorul Direcției pentru Cultură Maramureș a anunțat că prin punerea în execuție a proiectului „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord” – proiect regional care prevede amenajarea drumurilor de acces, a parcărilor, punctelor de informare și a toaletelor pentru 17 biserici de lemn din județ, printre care și șapte biserici din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, cerințele privind facilitățile oferite vizitatorilor vor fi îndeplinite.

Ioan Marchiș a subliniat și importanța contabilizării numărului de vizitatori care trec pragul monumentelor maramureșene. „Deși administratorii monumentelor susțin că există o creștere a numărului de vizitatori, o statistică exactă nu poate fi întocmită fără o colaborare cu ghizi și parohiile acestor obiective.

În acest sens elaborarea unei metodologii la nivelul Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național ar fi de un real folos”, a precizat directorul Marchiș. Acesta a subliniat că pe plan local este necesară afișarea la loc vizibil a programului de vizitare a bisericilor și a modului de anunțare a ghizilor.

Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Maramureș a anunțat că va încheia la sfârșitul anului 2009 o prima etapă a Programului Național GISpat, care constă în cartarea monumentelor istorice din județul Maramureș si elaborarea fișelor de teren. Datele colectate vor fi valorificate la începutul anului 2010, prin editarea unei publicații și a unui site web. „În momentul de față putem vorbi de un aport semnificativ pe care instituția noastră, alături de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, si-au adus-o la crearea unei baze de date unitare care va funcționa la nivel național în vederea monitorizării și punerii în valoare a obiectivelor de patrimoniu cultural”, a spus Ioan Marchiș, conform Agerpres.

Comentarii Facebook


Știri recente