Bisericile de lemn din Maramureș vor fi restaurate

Cotidianul Adevărul, în ediția sa de ieri, 31 martie a.c., informează că trei obiective ce datează din 1700 sunt în vizorul Ministerului Culturii pentru restaurare.

Bisericile de lemn din Maramureș se află pe lista de priorități a Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național în ceea ce privește reabilitarea acestora. Cel puțin asta susține ministrul Cultelor, Theodor Paleologu care a menționat în timpul vizitei în Baia Mare faptul că bisericile de lemn din județ ce aparțin patrioniului național vor fi reabilitate cît de curând din banii ministerului.

Decizia vine după ce reprezentanții ministerului au constatat că obiectivele respective, monumente naționale, prezintă un grad de degradare ridicat. „Sunt monumente extraordinare de care lumea nu știe sau care nu au căi de acces bune. Vom avea în vedere colaborări și cu alte ministere. Cel care ar avea cel mai mult de beneficiat este cel al turismului. Implicit numărul turiștilor în zona respectivă ar fi mai mare”, spune Paleologul.

Bisericile ce sunt propuse pentru restaurare sunt biserica de lemn din Borșa, cea de la Ieud-Șes și catedrala „Sf. Treime” din Baia Mare. Ele vor fi reabilitate în acest an din finanțările venite de la Ministerul Culturii. Biserica de lemn din Borșa datează din 1700, cea din Ieud din șes sau din vale a fost construită în 1712. Interiorul a fost decorat în stil bizantin în 1765 de către pictorul Alexandru Ponehalschi.

Bisericile de lemn din Maramureș reprezintă o urgență. Cele trei clădiri au fost luate în calcul pentru o posibilă finanțare după ce reprezentanții mininsterului au făcut o listă cu monumentele din România ce prezintă un risc ridicat de degradare. „Banii de care dispune ministerul sunt puțini, iar situația patrimoniului este dramatică”, precizează Paleologul. „Am stabilit ca regulă generală să intervenim acolo unde degradarea este iminentă. Căutăm rezultate cât mai vizibile în cel mai scurt timp”, adaugă ministrul.

Astfel, unele monumente importante din țară sunt lăsate la o parte în detrimentrul bisericilor de lemn din Maramureș. În această categorie intră și Mitropolia de la Iași. „Necesită lucrări de lungă durată, dar nu este o urgență ca o biserică de lemn, care, într-un an, poate să dispară”, spune Paleologul despre Mitropolia din Iași. Nu doar Catedrala „Sf. Treime” din Baia Mare este monument ce aparține patrimoniului național. În reședința de județ există încă opt astfel de obiective ce au fost aprobate spre finanțare de Ministerul Culturii.

Pe lista Ministerului Culturii apare ca monument istoric ce necesită restaurat și Casa Pocol de pe Valea Borcutului din Baia Mare. Acesta a fost construit în 1903 de către Alexiu Pocol, un învățător care a deschis aici prima școală primară. În 1948 clădirea a fost naționalizată, fiind folosită apoi ca și grădiniță, școală sau mai târziu, locuință pentru angajații IPEG. După 1989, acolo a funcționat o casă de copii, după care a ajuns în patrimoniul Consiliului Județean Maramureș.

Sursa: http://www.adevarul.ro/articole/baia-mare-bisericile-de-lemn-din-maramures-vor-fi-restaurate.html

Comentarii Facebook


Știri recente