Bisericile cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” în sărbătoare

Zeci de biserici din țară și din străinătate sunt îmbrăcate în haine de sărbătoare, cinstindu-și hramul de marele praznic al Înălțării Sfintei Cruci. Părinții Bisericii au rânduit zi de post în fiecare an pe 14 septembrie, iar credincioșii merg la biserică pentru a primi binecuvântarea Sfintei și de viață făcătoarei Cruci a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, informează „Ziarul Lumina”.

La unele biserici și mănăstiri, unde se păstrează părticele din Sfânta Cruce sau unde sunt cruci făcătoare de minuni, zilele acestea au loc pelerinaje, creștini de pe întreg cuprinsul țării venind să primească ajutor pentru sănătate și izbăvire de păcate.

Unul dintre locurile unde vin pelerini din toată țara pentru a cinsti sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este Mănăstirea Dervent din Arhiepiscopia Tomisului

Astăzi, în ajunul prăznuirii, va fi oficiată slujba de Priveghere, unde vor participa, alături de slujitorii și obștea Mănăstirii Dervent, arhimandritul Paisie Fantaziu de la Catedrala arhiepiscopală a Tomisului și protosinghelul Benedict Georgescu, exarh al mănăstirilor Arhiepiscopiei Tomisului. Răspunsurile vor fi date de Grupul psaltic ‘Sfântul Apostol Andrei’ al Mănăstirii Dervent. Marți, 14 septembrie, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dervent. După slujbă, ierarhul Tomisului va conduce procesiunea spre izvor, unde va oficia slujba de sfințire a apei. Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie vor fi date de Corala ‘Armonia’ a Arhiepiscopiei Tomisului.

Sărbătoare și pentru românii din diaspora

Credincioșii din Capitală se pot închina astăzi și la fragmentul din Sfânta Cruce ce se păstrează la Biserica ‘Sfântul Vasile cel Mare’ de pe Calea Victoriei. În seara aceasta se săvârșește slujba Privegherii, iar mâine-dimineață se va sluji Sfânta Liturghie.

O altă mănăstire care își sărbătorește hramul de Înălțarea Sfintei Cruci este Mănăstirea Caraiman, din Bușteni, unde vin pelerini din toată țara. Pelerinii vin aici pentru a se închina cunoscutei cruci de pe vârful Caraiman.

Hram este și la Mănăstirile ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ de la Sângeap, Bixad – Satu Mare,

Cebza – Timiș, Feredeu – Arad, Schitul ‘Sfânta Cruce Poiana’ din Neamț, ‘Sfânta Cruce’ din Bihor și Olt, Schitul Straja din Hunedoara. Sărbătoare este de asemenea și la Mănăstirea Cășiel din Cluj, Șatra din Maramureș și Mănăstirea Partoș din Timiș.

Și în diaspora românii vor sărbători Înălțarea Sfintei Cruci, hram fiind și la bisericile din Hollywood, California sau la cea din Alexandria, Virginia – SUA, precum și la parohiile ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ din Växjö, Suedia.

Comentarii Facebook


Știri recente