Biserici și mănăstiri puse sub ocrotirea Născătoarei de Dumnezeu

Astăzi, 8 septembrie a.c., de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, trei mănăstiri din împrejurimile Bucureștiului își prăznuiesc hramul: Mănăstirea Sămurcășești din comuna Ciorogârla, Mănăstirea Pissiota din comuna Poenarii Burchii și Mănăstirea Christiana, care păstrează ca al treilea hram acest praznic.

Obștea Mănăstirii Sămurcășești, alcătuită din 46 de monahii în frunte cu stavrofora Bostan Lucia, stareța mănăstirii, va primi astăzi, cu ocazia hramului celui de-al doilea altar vizita și binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel. Mănăstirea Sămurcășești se află lângă râul cu același nume din localitatea Ciorogârla.

Biserica mănăstirii, cu hramul „Sfânta Treime”, a fost ridicată de marele vornic Constantin Sămurcaș în anul 1808, fiind sfințită în anul 1870, după ce pictorul Gheorghe Tattarăscu terminase pictura. Biserica are formă de navă, cu o turlă pe naos, iar altarul este încadrat de alte două abside, având fiecare un nume. Altarul propriu-zis – „Sf. Treime”, absida din dreapta – „Nașterea Maicii Domnului” iar cea din stânga – „Adormirea Maicii Domnului”. La 28 septembrie 1914, un incendiu a distrus aproape în întregime mănăstirea, iar după cutremurul din 1940, fiind deja într-o stare deplorabilă, generalul Theodor Ciurea a refăcut totul.

A doua mănăstire din Arhiepiscopia Bucureștilor care este astăzi în sărbătoare este Mănăstirea Pissiota, situată la 40 de kilometri nord de București. Mănăstirea Pissiota a fost ctitorită la început ca schit, de către inginerul Nicolae Pissiota și soția sa, Zoe, între anii 1928-1929. Odată cu biserica zidită din temelie s-au construit și case pentru călugări. Arhitectura bisericii este o perfectă sinteză dintre Orient și Occident, între Renașterea italiană și stilul bizantin clasic.

Între anii 1928 și 1948, mănăstirea cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a fost de călugări, apoi, patriarhul Justinian a transformat-o în mănăstire de maici până în anul 1962, când a fost desființată abuziv, în locul chiliilor funcționând un dispensar, care a produs mari stricăciuni. Din cauza prigoanei comuniste, schitul a fost închis între anii 1962 și 1993. Slujba hramului va fi oficiată astăzi de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care va săvârși în cadrul Sfintei Liturghii și slujba hirotoniei pentru un nou preot tânăr.

Una dintre cele mai vechi biserici din București, care se află pe strada 3 Scaune, are și ea ca hram sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. Aceasta a fost biserica măcelarilor și a săpunarilor. Se pomenește despre ea într-un document din 5 iunie 1675, în care se scrie că a fost fondată de Atanasie de la Târnova. Între anii 1910-1944 a fost acoperită cu pământ, iar în 1944 a fost dezgropată și redată cultului. O icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost și ea îngropată și găsită la dezgropare cu alte icoane, potire și o altă icoană a Mântuitorului, îmbrăcată în argint masiv.

Când a reînceput slujirea în biserică, în timpul parohului de atunci, Gheorghe Brășneanu, credincioșii au hotărât să renunțe la vechiul hram „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Haralambie” și au pus, în semn de renaștere a comunității de acolo și a bisericii, în special, hramul „Nașterea Macii Domnului”. După cum ne-a spus părintele paroh Ioan Boștăneanu, „viața de acum a parohiei este una vie, chiar dacă comunitatea de credincioși nu este foarte tânără, fiind în construcție un așezământ al Maicii Domnului care va cuprinde un birou social, cantină pentru săraci, un mic muzeu de artă creștină, bibliotecă și arhivă. Imediat după Sfânta Liturghie credincioșii prezenți la slujbă vor primi daruri constând în alimente și mici obiecte de cult, spre cinstirea Maicii care îi ocrotește permanent”.

Și Biserica Zlătari, din Protopopiatul III Capitală, își serbează hramul. Lăcașul de cult a fost zidit la începutul secolului al XVI-lea de zlătarii domnești, adică de țiganii strângători de aur ai domniei. Mai târziu s-au adus aici și moaștele Sfântului Ciprian, precum și o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, în anul 1987, de la Biserica Bradului, care a fost demolată. În prezent, biserica se află în reconstrucție și, după slujba Vecerniei care a avut loc aseară, astăzi se va săvârși dumnezeiasca Liturghie și vor fi pomeniți ctitorii lăcașului de cult.

Un eveniment deosebit va avea loc astăzi, de ziua hramului, la Biserica Floreasca, unde Presfințitul Vincențiu Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, îl va hirotoni preot pe diaconul Alexandru Gabriel Nicodim, pentru parohia ortodoxă română de la Tokyo, care face parte din Episcopia Australiei și Noii Zeelande.

Compusă la început din oameni simpli, mici slujbași, oameni angajați în instituțiile publice, parohia întemeiată acum 70-80 de ani și situată între Șoseaua Ștefan cel Mare și Lacul Herăstrău s-a dezvoltat cu timpul și datorită păstorilor vrednici pe care i-a avut. De la părintele paroh, Emilian Stănescu, consilier patriarhal, am aflat că „în perioada 1998-1999 s-au făcut reparații generale exterioare, s-a restaurat pictura, iar biserica s-a sfințit la 3 ianuarie 2000. Toate acestea, fără a fi afectată grija permanentă pentru sufletele credincioșilor”.

Tot în Arhiepiscopia Bucureștilor își serbează hramul parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul Drumul Taberei, parohia „Nașterea Maicii Domnului” și „Învierea Dreptului Lazăr”, precum și alte câteva biserici din parohiile Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În orașul de la porțile Deltei, Tulcea, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, va săvârși, împreună cu soborul preoților militari din eparhie, slujba praznicului Nașterii Maicii Domnului la Capela militară a Garnizoanei Tulcea. „La sărbătoarea de astăzi vor participa, la Capela din Tulcea, preoți din municipiu, oficialități locale, comandanți de unități din județ și din Forțele Navale, militari și personal civil din diferite unități militare și mulți credincioși. Numărul acestora îl estimăm undeva la 250-300. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii va adresa cuvânt de învățătură și de povățuire tuturor celor prezenți, iar la ora 13:00, la bordul navei „Siret”, Preasfințitul Episcop Visarion va binecuvânta agapa frățească oferită de comandantul Garnizoanei Tulcea și de Capela noastră”, ne-a spus părintele capelan militar Torino Dumitriu.

În sudul Moldovei, în Episcopia Dunării de Jos, astăzi va fi sărbătoare mare la Mănăstirea Cudalbi (Gologanu), care a fost ctitorită de către Eugenia Pană în apropierea localității Cudalbi, județul Galați, fiind denumită Mănăstirea Gologanu, după numele moșiei acelor locuri. Biserica a fost ridicată între 1925 și 1933. Mănăstirea Gologanu a fost desființată în 1950, rămânând simplu metoc al mănăstirii Vladimirești, care i-a preluat și întregul ei patrimoniu. Mănăstirea a fost reînființată în 1990. Prin străduințele actualei starețe, monahia Mariani Popa, și a întregii obști a fost construită o nouă biserică, o nouă clopotniță și trei corpuri de chilii. La inițiativa Preasfințitului Episcop Casian, chiriarhul locului, și la solicitarea Episcopiei Dunării de Jos, în 1998 vechiul nume al mănăstirii a fost schimbat în Mănăstirea „Maicii Domnului” – Cudalbi.

În ajunul sărbătorii, duhovnicul mănăstirii împreună cu protopopul Ioan Perțea și cu preoții din protopopiatul Covurlui au spovedit până târziu credincioșii participanți la hram, credincioși care se vor împărtăși astăzi la Sfânta Liturhie săvârșită de Preasfințitul Casian, Episcopul Dunării de Jos, împreună cu un ales sobor de preoți.

În Arhiepiscopia Iașilor, zeci de biserici își serbează hramul. Fiecare protopopiat în parte este în sărbătoare, așteptând cu acest prilej să bucure sutele de credincioși care vin cu frumoase slujbe în sobor și cu agape creștine, și daruri pentru cei mici care în curând vor începe școala.

În Arhiepiscopia Iașilor, astăzi este sărbătoare în 82 de parohii și cinci mănăstiri. De asemenea, foarte multe biserici au ca al doilea hram „Nașterea Maicii Domnului”. În Iași, cea mai cunoscută biserică închinată Nașterii Maicii Domnului este Biserica Talpari, monumet istoric ridicat la anul 1640.

Mănăstirile Hadâmbu, Sihăstria, Vorona, Tazlău și Dumbrăvele își așteaptă și ele miile de credincioși care vor veni în pelerinaj.

An de an, hramul Mănăstirii Hadâmbu adună mii de pelerini din toată țara. Cu această ocazie, cu două zile înainte de sărbătoarea mănăstirii, este scoasă în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de aici și așezată afară, într-un loc special amenajat, pentru închinare. Această icoană a Maicii Domnului a fost donată Mănăstirii Hadâmbu în anul 1938. În biserica veche – monument istoric – se distinge icoana Maicii Domnului cu Pruncul, pictată și donată mănăstirii din anul 1938 de pr. Octavian Zmău. Această sfântă icoană este considerată, de obștea mănăstirii și de credincioși, drept făcătoare de minuni. Toate minunile petrecute în urma rugăciunilor la această icoană au avut loc după anul 1992, primul semn fiind în ziua Bobotezei, când a curs sfântul mir.

Cu prilejul hramului, la Mănăstirea Hadâmbu este astăzi slujbă arhierească. Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va săvârși slujba sfințirii noii biserici cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”.

O altă mănăstire la care este astăzi hram, Mănăstirea Sihăstria, este situată în Poiana lui Atanasie, întemeietorul Schitului Sihăstria. Primul ctitor al mănăstirii (1740) este episcopul Ghedeon al Hușilor. În anul 1821, mănăstirea a fost incendiată de turci, iar între anii 1870-1910 a fost părăsită. „Nașterea Maicii Domnului” este cel mai vechi hram al mănăstirii. În ultimii ani, Mănăstirea Sihăstria s-a îmbogățit cu o nouă biserică, închinată Cuvioasei Teodora de la Sihla. Mănăstirea Sihăstria este cunoscută în țară datorită a doi mari duhovnici ai Ortodoxiei românești, schimonahul Paisie Olaru și arhimandritul Cleopa Ilie. De asemenea, astăzi este sărbătoare la Mănăstirea Vorona, județul Botoșani. Începuturile acestei mănăstiri pot fi identificate în preajma anului 1600, când câțiva călugări veniți din Rusia au construit, pe acele meleaguri, o mică biserică din lemn. În anul 1835, arhimandritul Rafael a construit pe locul acesteia o biserică din zid, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 208/ 8 septembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…