Biserici și mănăstiri închinate Nașterii Maicii Domnului în Mitropolia Banatului

De sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, biserica Parohiei Timișoara-Iosefin, Protopopiatul Timișoara I, și Mănăstirea Băile Herculane, din Episcopia Caransebeșului, își vor serba hramul. Slujbele religioase oficiate cu acest prilej vor debuta mâine cu Privegherea. În fiecare an, numeroși timișoreni participă în priveghere și rugăciune alături de soborul slujitorilor la slujbele religioase închinate praznicului Nașterii Maicii Domnului, oficiate la biserica Parohiei Timișoara-Iosefin. Ca de fiecare dată, programul religios va debuta în ajunul praznicului cu slujba Vecerniei Mari de la ora 18:00 și va continua a doua zi cu Sfânta Liturghie.

Sâmbătă, 8 septembrie, și Mănăstirea Băile Herculane, din cuprinsul Eparhiei Caransebeșului își va sărbători hramul. Sfânta Liturghie din ziua praznicului va fi oficiată de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, într-un foișor special amenajat în centrul orașului, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Așezământul monahal din cunoscuta stațiune Băile Herculane a apărut la inițiativa IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, la vremea respectivă fiind episcop al Caransebeșului, care a dorit să pună în valoare Vila Doboșanu, donată în anul 1925 Episcopiei Caransebeșului și luată abuziv în anul 1948 de regimul comunist. Odată cu trecerea anilor, așezământul monahal-social a primit contur, având în componență paraclis, trapeză, chilii și camere de oaspeți. În anul 2007, la propunerea Preasfințitului Lucian, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Banatul a ridicat așezământul la rang de mănăstire, împodobindu-se astfel salba de mănăstiri din Episcopia Caransebeșului. Mănăstirea Băile Herculane cu hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’ are în prezent 4 viețuitoare, iar sfintele slujbe se țin cu regularitate de către protosinghelul Emanuel Scarlat, acestuia fiindu-i încredințată conducerea așezământului începând cu luna decembrie a anului 2010. Odată cu venirea părintelui Emanuel Scarlat au început activități de amenajare a întregului ansamblu, între care amintim prelungirea paraclisului și redimensionarea Sfântului Altar. Între lucrările de amenajare s-a aflat și refacerea Sfintei Mese, sfințită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la data de 4 decembrie 2010, ocazie cu care mănăstirea a primit și al doilea hram: ‘Sfânta Mare Muceniță Varvara’.

Comentarii Facebook


Știri recente