Biserici și mănăstiri cu hramul închinat Sfinților Epictet și Astion

Astăzi, în Biserica Ortodoxă sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Epictet și Astion, cei mai vechi martiri de pe teritoriul țării noastre despre care știm mai multe detalii din viețile lor. Ei au pătimit în cetatea Halmyris, în timpul persecuției împăratului păgân Dioclețian.

‘Sfânta Liturghie este oficiată pe un podium special amenajat de un sobor de arhierei, respectiv Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, și ierarhul nostru, Preasfințitul Visarion. Slujba hramului a început de aseară cu slujba de Priveghere’, a precizat părintele stareț al Mănăstirii Halmyris, ieromonahul Iov Archiudean, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’. Mănăstirea Halmyris se află în partea de nord-est a Dobrogei, la 2,5 km de localitatea Murighiol. Halmyris a fost o veche cetate unde a existat un centru episcopal distrus în timpul unei invazii barbare, în a doua jumătate a secolului al VII-lea. Moaștele martirilor Epictet, preotul, și Astion, monahul, au fost îngropate în cripta bazilicii episcopale din Halmyris și au fost descoperite abia în urma săpăturilor arheologice din luna august 2001. În apropierea ruinelor se ridică acum o mănăstire. Sfinții Mucenici Epictet și Astion sunt ocrotitorii bisericii Mănăstirii Capidava din Arhiepiscopia Tomisului. Aseară, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Teodosie a săvârșit Vecernia, informează Biroul de presă și comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului. Piatra de temelie a Mănăstirii Capidava a fost pusă în anul 2009. Lucrările construirii mănăstirii au fost sprijinite de obștea monahală a Mănăstirii ‘Sfântul Ioan Casian’. Aici s-au descoperit oseminte de sfinți martiri.

Hram la capela cimitirului Izvorul Nou

Astăzi, este hram și la capela cimitirului Izvorul Nou din București. Sfânta Liturghie este oficiată pe un podium amenajat lângă lăcașul de cult de un sobor de preoți. Lucrările de construcție a capelei au început în anul 2006 și s-au terminat în anul 2009. Deși capelă de cimitir, credincioșii din împrejurimi participă în număr mare în fiecare duminică și la sărbători la Sfânta Liturghie. Sfinții Mucenici Epictet și Astion s-au învrednicit cu darul facerii de minuni. De aceea, acești sfinți sunt ocrotitorii celor aflați în nevoi trupești sau spirituale. Astfel, capela Centrului medico-social ‘Sfântul Luca’, instituție medicală diferită de Spitalul ‘Sfântul Luca’, are hramul închinat Sfinților Mucenici, doctori fără de arginți, Epictet și Astion. Părintele Mihai Liviu Dinu săvârșește slujbele religioase în capela amenajată în sala de mese a unității medicale. El este primul preot al acestei capele care a fost înființată în anul 2009.

Comentarii Facebook


Știri recente