Biserici si comunitati religioase in regiunea Caucazului de Sud. Primul dialog regional

In vederea celei de-a XI-a Conferinte pentru dialog intre Bisericile Ortodoxe si Grupul Partidului Popular European (crestin-democrat) si al Democratilor Europeni (PPE-DE) din Parlamentul European, care va avea loc la Iasi (Romania) intre 16 – 17 octombrie 2008, au fost prevazute mai multe intruniri regionale. Prima dintre ele s-a desfasurat intre 17 – 18 martie 2008, la Tbilissi (Georgia) si a avut ca tema: ‘Drepturile fundamentale si rolul Bisericilor in intarirea societatii civile: regiunea sud-caucaziana’.

Aceasta intrunire regionala a fost co-prezidata de catre Marian-Jean Marinescu, vice-presedinte al Grupului PPE-DE din Parlamentul European, si IPS Mitropolit Emanuel al Frantei, ca reprezentant al Patriarhiei Ecumenice pe langa institutiile europene. La dialog au participat membrii ai PPE-DE, reprezentanti ai Bisericilor locale, ai altor comunitati religioase, precum si reprezentanti politici din Georgia, Armenia si Azerbaidjan. Din partea Bisericii Ortodoxe Romane a participat, la invitatia Patriarhiei Ecumenice prin Biroul sau de reprezentare pe langa Uniunea Europeana si cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Sorin Selaru.

Structurate sub forma unui seminar de lucru, cele doua zile de dezbateri s-au axat pe trei teme principale: situatia politica a regiunii sub-caucaziene, rolul conducatorilor spirituali in societate si cooperarea regionala. Discutiile au revelat o situatie politica dificila in regiunea Caucazului de Sud marcata atat de functionarea defectuoasa a institutiilor democratice, cat si de conflictele teritoriale care traverseaza aceasta regiune. Totusi, numerosi invitati au tinut sa precizeze faptul ca, in acest context politic tensionat, coexistenta pasnica a oamenilor cu diferite convingeri religioase este un lucru pozitiv care ar trebui sa stimuleze discursul politic. Pluralismul religios poate constitui un bun exemplu in dezvoltarea unui pluralism politic in regiune.

Rolul Bisericilor si al comunitatilor religioase este din acest punct de vedere extrem de important. Conducatorii spirituali au datoria sa aduca pacea printre oameni, invatand credinciosii ce inseamna toleranta, coexistenta si intelegerea reciproca, gasind solutii in respect pentru libertatea fiecarei persoane umane. Participantii au subliniat faptul ca Bisericile si comunitatile religioase pot ajuta la o mai buna intelegere si solidaritate intre oameni contribuind astfel la stabilitatea si dezvoltarea regiunii.

Din acest motiv, in comunicatul final se precizeaza ca, desi nu-si propun ca obiectiv sa contribuie la dialogul interreligios in regiunea Caucazului de Sud, membrii Grupului PPE-DE din Parlamentul European sustin ideea unei implicari active a Bisericilor si a comunitatilor religioase in societate. In acest context, majoritatea celor prezenti la aceasta prima intrunire regionala a exprimat deschis dorinta ca dialogul cu Bisericile si a comunitatile religioase sa fie inclus ca parte integranta a politicii europene de vecinatate (abordare a relatiilor dintre Uniunea Europeana si vecinii sai).

Urmatoarele doua intalniri regionale pregatitoare Conferintei de la Iasi din octombrie 2008 vor avea loc la Kiev (Ucraina) si Sarajevo (Bosnia-Hertegovina).

A consemnat,

Sorin Selaru

Comentarii Facebook


Știri recente