Biserici sfințite în Protopopiatele Vaslui și Botoșani duminică, 23 august 2009

În Duminica a XI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, a sfințit biserica filiei Iezărel din parohia Ivănești, Protopopiatul Vaslui, iar Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a târnosit sfântul lăcaș al credincioșilor parohiei Mesteacăn, din Protopopiatul Botoșani. La aceste evenimente religioase au luat parte sute de credincioși, care au trecut prin sfântul altar și au participat la slujba Sfintei Liturghii.

În filia Iezărel, programul liturgic a început cu slujba Utreniei și a continuat cu slujba Aghezmei, urmând ca, după întâmpinarea Preasfințitului Corneliu, să aibă loc slujba de târnosire a sfântului lăcaș închinat Sf. Ap. Petru și Pavel. Sfânta Liturghie, la care au participat peste 500 de credincioși, a fost oficiată, pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de închinăciune, de către Preasfințitul Corneliu, înconjurat de un sobor de 12 preoți din care a făcut parte și pr. Vasile Pârcălabu, protoiereu al Protopopiatului Vaslui. Episcopul Hușilor a rostit un cuvânt de învățătură celor prezenți la această sărbătoare, în care a vorbit despre „datoria de a ierta aproapelui nostru așa cum Dumnezeu ne iartă nouă”. La final, pr. paroh Ovidiu Mihalache a vorbit despre importanța sfințirii unei biserici, reliefând faptul că, înainte de sfințire, lăcașul de rugăciune este o clădire zidită de oameni, iar după târnosire este un sfânt lăcaș zidit de Dumnezeu-Tatăl. Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din satul Iezărel a fost ridicată pe un teren donat de Toader Aghion, fiind ctitorită de Nicolae Micu, cu sprijinul enoriașilor din această comunitate. La început s-a dorit ridicarea unei capele pentru cimitirul acestui cătun format din 18 familii, urmând ca, ulterior, să se ridice o biserică. „Credincioșii au fost bucuroși pentru că s-a sfințit biserica din satul lor, mai ales că nu au visat niciodată că vor avea un sfânt lăcaș, în care să participe la slujbe. Deși, pe parcursul lucrărilor, o parte dintre enoriași au fost reticenți, pentru că se punea pe umerii lor o sarcină grea, acum s-au arătat a fi însuflețiți, uitând de efortul depus”, a spus pr. paroh Ovidiu Mihalache.

În urmă cu două zile, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a sfințit Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” din parohia Mesteacăn, Protopopiatul Botoșani. De dimineață a avut loc slujba Aghezmei, Utrenia și Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos. Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a fost întâmpinat așa cum este tradiția, cu pâine și sare, de un localnic îmbrăcat în straie naționale. A urmat târnosirea sfântului lăcaș și Sfânta Liturghie, la care au participat atât credincioșii din parohia Mesteacăn cât și cei din parohiile învecinate. Răspunsurile la strană au fost date de membrii corului Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Botoșani. La final, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația Evangheliei citite în Duminica a XI-a după Rusalii. De asemenea, Preasfinția Sa a explicat ce înseamnă sfințirea unei biserici pentru o comunitate. Pr. Sorin Mihai Iftime de la parohia Sarafinești, Protopopiatul Botoșani, și pr. paroh Ionuț Simionică au primit, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, rangul de iconom stavrofor. „În fiecare zi din această săptămână, în biserica noastră se va oficia dimineața slujba Aghezmei și slujba Paraclisului Maicii Domnului. În tot acest timp, credincioșii pot participa la aceste slujbe pentru a se ruga și pentru a lăsa un pomelnic”, a declarat pr. paroh Ionuț Simionică.

Lucrările la biserica din Mesteacăn au fost demarate în anul 1998 de pr. Sorin Mihai Iftime de la parohia Sarafinești. Din luna mai a anului 2005, în această parohie a fost numit paroh părintele Ionuț Simionică, cel care a continuat amenajarea interiorului bisericii. „De când a început oficierea slujbelor în acest sfânt lăcaș, au fost demarate lucrările de înfrumusețare. Pictura bisericii a fost realizată în perioada 2008-2009”, a mai adăugat pr. paroh.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente