Biserici resfințite în Protopopiatele Pașcani și Darabani

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Locțiitor de Episcop al Hușilor, a resfințit sâmbătă, 23 mai 2009, Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Protopopiatul Pașcani, iar ieri – Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie” din Darabani. La aceste slujbe a participat mulțime de credincioși, care s-au rugat alături de arhipăstorul lor.

Credincioșii din parohia Stolniceni-Prăjescu, Protopopiatul Pașcani, au participat în urmă cu două zile la slujba de resfințire a Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe”, oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan. Resfințirea sfântului lăcaș a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârșită, pe un podium special amenajat, de Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Corului „Basileus” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, dirijat de prof. Mihai Ursache. La finalul slujbei, pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani, a mulțumit Înaltpreasfințitului Teofan pentru că a resfințit biserica din Stolniceni-Prăjescu și a amintit faptul că târnosirea sfântului lăcaș a fost, în primul rând, dorința credincioșilor din această parohie. „Credincioșii parohiei s-au ostenit, prin contribuțiile lor, pentru înfrumusețarea acestui sfânt lăcaș. Boierii și stolnicii de altădată își puneau în gând cum să facă să dăruiască ceva lui Dumnezeu din ceea ce primeau de la El. Și lucrul cel mai de preț pe care puteau să-l dăruiască lui Dumnezeu era o sfântă biserică. De aceea stolnicul Iancu împreună cu soția sa, Sultana, au ridicat această biserică, pentru a se ruga alături de poporul drept-credincios. În anul 1891 biserica a fost refăcută pentru prima dată, iar a doua reconsolidare a avut loc în anul 1976, sfântul lăcaș fiind dărâmat în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Pe locurile acestea au căzut la datorie sfântă zeci de mii de ostași români, pentru că aici a fost ultima rezistență a frontului împotriva armatelor sovietice. Ostașii cu frică de Dumnezeu și-au găsit obștescul sfârșit pe aceste meleaguri”, a explicat pr. protopop Pavel Postolachi. A urmat cuvântul de învățătură al Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, care a vorbit despre importanța participării la slujba de sfințire a unei biserici. „Trecând prin fața sfintei mese din sfântul altar, fiecare a lăsat ceva din sufletul său: o durere, o dorință, o problemă, un necaz. Omul simte nevoia unei renașteri periodice sau permanente în sfântul altar, în sfânta biserică, la sfânta și dumnezeiasca rugăciune. Plecăm acasă cu gândul că am luat ceva de la biserică: un cuvânt de învățătură, apă binecuvântată, pâine blagoslovită pentru a o duce familiilor noastre. Mare este darul de la Dumnezeu, care face să crească și să rodească credința din sufletul oamenilor”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan. Părintele paroh Mihai Ifrim a primit din partea Arhiepiscopului Iașilor rangul de iconom stavrofor, după care și-a exprimat câteva gânduri cu prilejul acestei sărbători. „Am avut această dorință de a-l chema pe Înaltpreasfințitul Teofan pentru a resfinți această biserică. Am lucrat împreună cu credincioșii la reconsolidarea și restaurarea bisericii, și acum ne bucurăm cu toții la resfințirea sfântului lăcaș”, a explicat pr. paroh, care a oferit Înaltpreasfințitului Teofan o icoană cu Sf. M. Mc. Gheorghe.

Sute de credincioși din parohia Miorcani, Protopopiatul Darabani, au participat ieri, 24 mai 2009, la slujba de resfințire a Bisericii „Sf. M. Mc. Dimitrie” și la Sfânta Liturghie, oficiată de către Înaltpreasfințitul Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Programul liturgic a început dimineață, cu slujba Aghezmei mici și cea a Utreniei. După slujba de resfințire, atât bărbații, cât și femeile au trecut prin sfântul altar pentru a se închina și a se ruga în fața sfintei mese. „Dumnezeu m-a învrednicit să ajung această zi binecuvântată a sfințirii bisericii noastre. Am trecut prin sfântul altar împreună cu ceilalți credincioși și m-am rugat lui Dumnezeu pentru sănătate și pentru ca mila Lui să vină asupra noastră, deși suntem nevrednici”, a spus Maria Scutariu. „Am avut o emoție puternică atunci când am intrat în sfântul altar. Este pentru prima dată când particip la o astfel de slujbă. Sper ca, prin rugăciunile Sf. Dimitrie, să primim de la Dumnezeu sănătate, spor și ajutor”, a mărturisit Gheorghe Onofrei.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani, a dat citire Actului de sfințire a Bisericii „Sf. M. Mc. Dimitrie”. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit apoi un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre semnificația Evangheliei citite în cadrul Sfintei Liturghii. „Atât întrebarea, cât și răspunsul din Evanghelia de astăzi arată un lucru: că tot ceea ce facem în viață are urmare atât în viața noastră, cât și în viața copiilor noștri. Păcatele părinților se moștenesc în viața fiilor. Binecuvântarea și fapta bună a părinților pătrund în viața copiilor”, a remarcat Înaltpreasfințitul Teofan. La slujba de resfințire a sfântului lăcaș de la Miorcani a fost prezent și pr. Constantin Chelaru, fost paroh al acestei parohii, care a coordonat cea mai mare parte a lucrărilor de la Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie”. „Acest efort al ctitorilor și al întregii obști a redat demnitatea dintâi comunității ortodoxe din Miorcani, greu încercată de fenomenul prozelitismului sectar. Odată cu demararea acestor lucrări, s-a observat un nou suflu în viața spirituală a credincioșilor”, a spus pr. Constantin Chelaru. De asemenea, pr. paroh Remus Hrușcă a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei pentru prezență, dar și credincioșilor care au contribuit la înfrumusețarea sfântului lăcaș. Înaltpreasfințitul Teofan l-a hirotesit iconom pe pr. Constantin Chelaru și sachelar pe pr. Remus Hrușcă.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente