Biserici închinate Sfinților Petru și Pavel, în Mitropolia Olteniei

Este deja o tradiție ca, la data de 29 iunie, credincioșii craioveni să-și îndrepte pașii către Biserica ‘Sfinții Apostoli’, de pe strada cu același nume. Ca în fiecare an, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Așezată pe strada cu același nume, Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Cetatea Băniei își deschide larg porțile, în fiecare an, pe data de 29 iunie, pentru a-i primi pe credincioșii veniți din toate colțurile orașului. Bucuria va fi sporită de prezența IPS Irineu, care va săvârși Sfânta Liturghie și va sădi în sufletele celor prezenți cuvânt de învățătură.

Biserica ‘Popii Hristea’

Biserica ‘Sfinții Apostoli’ se numără printre cele mai vechi lăcașuri de închinare ale orașului Craiova. Istoria atestă ridicarea ei în preajma anilor 1781-1784, prin strădania preotului Hristea, primul slujitor, și a boierului Matei Brânzan. După finalizarea lucrărilor, a fost închinată Episcopiei de Râmnic și transformată în metoh. Documentele spun că, după închinare, Popa Hristea a îmbrăcat schima monahală sub numele de Hariton, lăsându-și întreaga avere bisericii.

În decursul timpului, a trecut prin mai multe reparații. Astfel, în urma cutremurului din anul 1838, turla principală din zid a fost înlocuită cu una din scândură. De asemenea, vechea clopotniță din zid a fost înlocuită cu una din lemn. Mai trebuie știut că, în ‘chiliile Bisericii Sfinții Apostoli s-a adepostit multă vreme o școală primară tutelată de negustorul Crăciun Ioanovici’ (cf. prof. Nicolar Gh, Dinculescu, ‘Bisericile Craiovei. Un capitol din trecutul orașului’, Ed. Revistei Oltenia, Craiova, f.a., p. 54), aflată în evidența și sub coordonarea Eforiei Naționale a Școalelor.

Foarte mult timp, sfântul lăcaș a fost cunoscut sub numele de Biserica ‘Popii Hristea’, a cărui memorie a fost păstrată de credincioși pentru dăruirea cu care a slujit acest sfânt lăcaș. Numele său a fost luat și de mahalaua pe care se afla biserica, pe atunci situată în Târgul de Afară.

Tot astăzi își serbează hramul și bisericile închinate Sfinților Apostoli din Râmnicu Vâlcea și Caracal. Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Râmnicu Vâlcea a fost construită în perioada 1990-2002, cu binecuvântarea IPS Gherasim. Slujba de sfințire a avut loc la data de 29 iunie 2002. În orașul Caracal, sfântul lăcaș închinat celor doi Apostoli a fost zidit între anii 1923 și 1934, după proiectul cunoscutului arhitect Iulius Mariani.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…