Biserici închinate mucenicului prăznuit astăzi: Sfântul Haralambie, apărător de ciumă și de foamete

În Biserica Ortodoxă este prăznuit astăzi, 10 februarie, Sfântul Mucenic Haralambie, apărător de ciumă și de foamete. În toate bisericile închinate acestui sfânt sunt săvârșite Vecernia unită cu Litia, Acatistul Sfântului, Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a ctitorilor, donatorilor și binefăcătorilor. Fragmente de moaște se găsesc și la noi în țară.

În Capitală se află mai multe biserici care sunt închinate Sfântului Mucenic Haralambie.

‘Data de 10 februarie este o zi marcantă în Parohia Sfântul Haralambie – Belu, pentru că în această dată este sărbătorit patronul bisericii noastre. Pentru a marca așa cum se cuvine această sărbătoare importantă a parohiei noastre am săvârșit în ajun Vecernia unită cu Litia, urmată de Acatistul Sfântului Haralambie. La această slujbă așteptăm colegii preoți de la parohiile vecine și pe părintele protopop Dinu Pompiliu, de la Protoieria III Capitală. Astăzi, oficiem Utrenia sărbătorii și Sfânta Liturghie, după care are loc agapa pentru credincioșii care participă la slujbă. Sunt pregătite pentru cei care participă, din partea Comitetului de femei și a Consiliului Parohial, un număr de 150 de pachete foarte bogate. Totodată, sunt pregătite și peste 100 de pachete care vor fi trimise bătrânilor din parohie și avem dulciuri și fructe pe care le vom trimite pentru masa de prânz la Grădinița 261 ‘Micul Prinț’, de pe raza parohiei’ , a spus părintele Gheorghe Dogaru pentru ‘Ziarul Lumina’.

‘În seara din ajun am făcut priveghere după toată rânduiala Bisericii, cu Vecernie, Litie și Acatist, slujba care precede un hram, iar în ziua de astăzi, când este însăși pomenirea Sfântului Haralambie, dimineața are loc Sfânta Liturghie, precedată de Utrenie, oficierea Parastasului pentru ctitorii, donatorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, trecuți la Domnul, apoi împărțirea de prinoase către credincioșii nevoiași, participanții la Sfânta Liturghie. Biserica poartă acest hram pentru că în ziua Sfântului Haralambie s-a pus piatra de temelie și au început lucrările de construire a acestei biserici în anul 1873, iar al doilea hram este Sfântul Nicolae, pentru că pe 6 decembrie a fost sfințită biserica’, a declarat părintele Augustin Rusu, parohul Bisericii Iancu Ion.

Acțiuni filantropice la Parohia Flămânda

La Parohia Flămânda din Protoieria III Capitală se sărbătorește al doilea hram, Sfântul Mucenic Haralambie. ‘Sărbătoarea hramului a început aseară cu slujba Vecerniei unită cu Litia și continuă astăzi cu slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii. Protos este părintele Vasile Crețu, lector dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și consilier la Sectorul Teologic-educațional al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La hram participă și copiii de la Centrul educațional-social ‘Sfântul Haralambie’. De asemenea, pentru pelerini avem pregătite tradiționalele pachete cu alimente’, a spus părintele David Pestroiu, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

În ziua de prăznuire a Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, săvârșește Sfânta Liturghie la biserica cu hramul ‘Sfântul Haralambie’ din municipiul Constanța care se află pe Bdul Tomis, vizavi de Boema, lângă stația Petrom, informează Biroul de Presă și Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului. Răspunsurile liturgice vor fi date de Corala bărbătească ‘Armonia’ a Arhiepiscopiei Tomisului.

Sfântul Mucenic Haralambie, totodată, este prăznuit la Biserica ‘Sfântul Mucenic Haralambie’ și Parohia Malamuc, ambele din Protoieria Ploiești. În Protoieria Urlați, hram închinat Sfântului Sfințit Haralambie este la Parohia Fulga de Jos, comuna Fulga, dar și la Parohia Malamuc, comuna Gherghița.

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, la Parohia Mavrodolu din Protopopiatul Pitești se cinstește ocrotitorul. Aici, părintele conf. univ. Constantin Onu desfășoară un program pastoral în limbaj mimico-gestual. În Arhiepiscopia Alexandriei și Teleormanului, în haine de sărbătoare este și Biserica ‘Sfântul Haralambie’ din Turnu Măgurele. Biserica, ridicată între anii 1901 și 1905, impresionează prin aspectul ei monumental. Este o copie a Catedralei episcopale de la Curtea de Argeș și a fost construită după planul arhitectului francez André Lecomte du Noüy.

Fragmente de moaște la noi în țară

Capul Sfântului Haralambie se păstrează la Mănăstirea ‘Sfântul Ștefan’ din Meteora. La noi în țară, fragmente de moaște se păstrează în biserica Mănăstirii Miclăușeni din Iași, alături moaștele a treizeci de sfinți. Alte fragmente se află la Mănăstirea Râșca, la Catedrala episcopală din Galați, la bisericile ‘Sfântul Dumitru’ – Poștă, ‘Sfinții Arhangheli’ – Oțelari, ‘Sfântul Stelian’ – Lucaci din București. Sfântul Mucenic Haralambie este cunoscut drept apărător de ciumă și de foamete, de aceea în Acatistul Sfântului se cântă: ‘Bucură-te, izbăvitorule de ciumă și de foamete!’

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…