Biserici in sarbatoare

Cea mai veche biserica din Barlad isi sarbatoreste astazi hramul. Biserica Vovidenia a fost ridicata mai intai din lemn in preajma anului 1600, fiind refacuta din piatra in anul 1821. Detalii despre istoricul acestui lacas am aflat de la parintele paroh Stefan Bezman: ‘Biserica Vovidenia este cea mai veche biserica din Barlad, care functioneaza din jurul anului 1600, mai intai fiind de lemn. La 1825, s-a inaltat frumoasa biserica cu cinci turle, iar zidurile se pastreaza pana astazi, dar din turle a ramas una singura pe pridvor, unde se pastreaza si clopotele, care functioneaza in continuare. Biserica Vovidenia a trecut prin multe greutati. A fost arsa si a suferit de pe urma cutremurelor’. Parintele Stefan Bezman ne-a vorbit si despre valorile de patrimoniu ale Bisericii Vovidenia din Barlad: ‘Cu valoare de patrimoniu in biserica avem catapeteasma de la 1800, icoane, o piatra funerara cu inscriptie de mana in slavona, in chirilica, fiind foarte veche care se pastreaza in zidul bisericii’.

Schitul ‘Intrarea Maicii Domnului in Biserica’ din Sichevita, Episcopia Caransebesului, isi sarbatoreste si ea hramul. Acest schit a fost infiintat la initiativa credinciosilor din zona in anul 2001, in prezent lucrarile aflandu-se in plina derulare. Maica Macaria, stareta schitului, ne-a oferit detalii: ‘Acest schit a avut la inceput patru vietuitori. Initiativa a fost a celor din zona, credinciosii impreuna cu preotul slujitor din apropiere, parintele Ioan Moldovan, ei fiind de acord ca este nevoie de o manastire in zona, pentru ca pe o raza de 80 km nefiind nici un alt asezamant manastiresc. In prezent, schitul este in santier, lucram permanent. Programul de slujbe si rugaciuni se face ca in orice manastire, incepand cu vecernia’.

In Episcopia Covasnei si Harghitei, Manastirea Doamnei Moglanesti serbeaza astazi hramul Intrarii Maicii Domnului in Biserica. Situata pe Valea Muresului, Manastirea Moglanesti a fost ctitorita in jurul anului 1658 de catre Doamna Safta, sotia domnitorului moldovean Gheorghe Stefan. Biserica infatiseaza arhitectura transilvaneana de cult in lemn. Cu detalii, maica stareta Ecaterina: ‘Infiriparea manastirii Doamnei a fost risipita de-a lungul vremii, dar traditia o leaga de fapta ctitoriceasca a unei doamne, Safta, sotia voievodului Gheorghe Stefan din Moldova, pe la anul 1658. Biserica fostei manastiri infatiseaza cea mai timpurie forma de plan din arhitectura de cult in lemn a romanilor transilvaneni si primul hram a fost Intrarea Maicii Domnului in Biserica, dupa care a fost mutat la 8 septembrie, Nasterea Maicii Domnului’.

Si Manastirea Hodos-Bodrog, din Episcopia Aradului, isi serbeaza astazi hramul. Cercetarile arheologice facute in anul 1976 au descoperit in incinta manastirii mai multe vestigii care dovedesc existenta unei asezari monahale pe acest loc inca de la inceputul mileniului II. Traditia precizeaza ca Hodos ar fi fost numele taurului care a descoperit icoana Maicii Domnului, iar denumirea de Bodrog vrea sa desemneze locul ei printre ape, denumiri pe care le au si cele doua sate: Bodrogu Vechi si Bodrogu Nou. Parintele arhimandrit Nestor Iovan, staretul manastirii, ne-a oferit detalii: ‘Dupa o traditie veche, ar fi o ctitorie a credinciosilor din imprejurimi, care au ridicat prima data o bisericuta pe locul acesta, in urma descoperirii unei icoane, icoana Maicii Domnului cu Pruncul in brate, icoana facatoare de minuni. Pe locul unde s-a descoperit icoana, credinciosii au facut o biserica si acesta este primul inceput al manastirii. Nu se mai pastreaza din prima biserica nimic, se crede ca ar fi fost arsa pe timpul navalirilor tatare, la 1241, iar actuala biserica este din secolul al XIV-lea, in jurul anului 1370. Pictura bisericii se pastreaza din jurul secolului al XVII-lea, cu unele restaurari si refaceri din 1940’. Manastirea Hodos-Bodrog are o bogata colectie de icoane, de carti vechi si de alte obiecte de patrimoniu din secolele al XIV-lea si al XIX-lea. Cel mai valoros obiect este insa icoana Maicii Domnului, care dateaza inca de la inceputul infiintarii manastirii, asa cum subliniaza si parintele staret Nestor Iovan: ‘Cel mai valoros pe care il avem este icoana care se pastreaza in biserica. Traditia spune ca aceasta este icoana care a fost descoperita de catre tauri din pamant, iar dupa parerea unor specialisti este una dintre cele mai vechi icoane pe care noi le avem in tara noastra. Celelalte obiecte pe care noi le avem sunt din secolul al XVI-lea, manuscrise care sunt de aici din manastire, obiecte de cult care s-au pastrat si se pastreaza din secolul al XVI-lea, 1523-un blid de argint, 1562-un pahar de argint, o cruce sculptata in lemn de tisa si ferecata in argint aurit si pietre pretioase tot din secolul al XVI-lea’.

Comentarii Facebook


Știri recente