Biserici în haine de sărbătoare de praznicul Adormirii Maicii Domnului

Pe 15 august, când întreaga creștinătate cinstește Adormirea Maicii Domnului, sute de biserici și mănăstiri din întreaga țară se îmbracă în haine de sărbătoare. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisercii Ortodoxe Române, este prezent astăzi la hramul Mănăstirii „Sfânta Maria” Techirghiol și va împărtăși credincioșilor, după Sfânta Liturghie, un cuvânt de învățatură.

Mănăstirea de la Techirghiol închinată Maicii Domnului a luat ființă prin grija patriarhului Miron Cristea care, în 1928, a cumpărat în stațiunea Techirghiol o vilă unde a fost înființat un sanatoriu pentru cler. În perioada 1965-1967, patriarhul Justinian a hotărât renovarea și extinderea sanatoriului, ridicând încă un etaj pe latura dreaptă a edificiului, iar zece ani mai târziu, au fost ridicate alte două corpuri de clădire așezate perpendicular, unde astăzi se află chiliile monahiilor și trapeza mănăstirii.

În cadrul Protopopiatului I al Arhiepiscopiei Bucureștilor, mai multe biserici sunt închinate praznicului Adormirii Maicii Domnului: două în Calea Giulești, apoi Biserica Kretzulescu de pe Calea Victoriei, sectorul I, ca și parohia Militari I din sectorul 6, parohia Miron Patriarhul din sectorul I, parohia Sapienției din sectorul 5, parohia Spirea Nouă și parohia Tudor Vladimirescu I, din sectorul 5.

În Protoieria II Capitală, își sărbătoresc astăzi hramul parohia Balta Albă din sectorul 3, parohia Dichiu și Hagiu de la Hala Traian, din sectorul II, parohia Iancu Vechi și parohia Biserica Icoanei din sectorul II, parohia Pitar Moș, parohia Olari, parohia Precupeții Noi, parohia Popa Soare și parohia „Sfântul Silvestru” din sectorul 2.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Mercurie” – Titan din Protoieria III Capitală este nou construită. „Am ales acest hram pentru că am simțit ocrotire și sprijin din partea Maicii Domnului, care ne-a ajutat mult în demararea construcției. În plus, prima Sfântă Liturghie care a fost săvârșită în biserica noastră a fost chiar de praznicul Adormirii Maicii Domnului. Pentru aceasta, am hotărât să-i închinăm ei această biserică. Lăcașul de cult în care slujim a fost de curând împodobit cu pictură. Săptămâna aceasta am finalizat pictura de pe bolta altarului, care o înfățișează pe Maica Domnului Platytera. După slujba hramului, vom organiza o agapă și vom împărți pachete cu hrană credincioșilor. O parte din pachete vor ajunge la un cămin de bătrâni, unde avem obiceiul să mergem la marile praznice ale Bisericii”, ne-a declarat preotul paroh Marius Lepădatu.

În Moldova, peste 200 de biserici de mir sau de mănăstire au hramul „Adormirea Maicii Domnului”. La Iași, trei biserici își sărbătoresc astăzi hramul. Una dintre ele, cunoscută de ieșeni ca Biserica Vulpe, din Protopopiatul Iași I, care mai are și hramul „Sf. Antonie cel Mare”, este ridicată pe locul unei foste biserici construite în 1632 de breasla blănarilor. Actuala biserică, din piatră, a fost construită de vornicul Teodor Burada.

Pentru credincioșii din cartierul ieșean Galata, bucuria hramului de astăzi este amplificată de faptul că toate slujbele de hram sunt oficiate în interiorul bisericii mari și nu la demisol, unde se oficiază de obicei.

Și la Biserica Barnovschi este, astăzi, sărbătoare. Lăcașul de cult este ctitoria domnitorului Miron Barnovschi și aici a funcționat o școală pentru fiii de domnitori și pentru copiii marilor boieri din Moldova.

În Protopopiatul Iași I, mai este sărbătoare la Glăvănești, Bivolari, la Mădârjac, Uricani, Iepureni, Cotu Morii, Bălteni, Sinești, Țibana, Tungujei, Voinești, Bogdănești și Rediu. În Protopopiatul Iași II, este hram la Coropceni, Deleni, Petrești, Grădinari, Hadâmbu, Ruseni, Schitu Duca și Valea Satului. În Protopopiatul Pașcani există biserici închinate Adormirii Maicii Domnului în municipiul Pașcani, la Todirești, Boureni, Brătești, Gâștești, Goești, Hândrești, Mircești și Ruginoasa. În Protopopiatul Hârlău este hram astăzi în municipiul Hârlău, la Deleni I, Federeni, Gropnița, Sârca și Prăjeni. Parohiile Cerchejeni, Chișcovata, Ghilănești, Roșiori, Stâncești, Stăuceni și Zăicești, din Protopopiatul Botoșani, sunt și ele în sărbătoare, iar în Protopopiatul Darabani, la Hudești, Ivancăuți, Păltiniș, Oroftiana de Sus, Dragalina, Comănești și Balinți. Șase biserici din Protopopiatul Săveni au hram astăzi: Epureni, Hănești, Pădureni, Ringhilești, Unțeni și Vlăsinești. Parohiile Bicaz Chei I, Dobreni, Ghelăiești, Mărgineni, Tarcău, Bărgăoani, Verșești, din Protopopiatul Piatra Neamț îmbracă și ele haine de sărbătoare. De asemenea, în Protopopiatul Târgu Neamț, sunt parohii cu acest hram la Boiștea, Vânători, Ghindăuani, Grumăzești, Preotești, Răucești, Urecheni și Valea Arini, iar în Protopopiatul Dorohoi este hram la Catedrala din oraș, la Broscăuți, Cervicești, Dimăcheni, Dolina, Șipoteni, Lojna, Todireni, Popeni și Șendriceni. În Protopopiatul Ceahlău este hram la Galu și Grințieș, iar în Protopopiatul Roznov este sărbătoare la Bețăiești, Mănoaia, Podoleni și Tazlău.

Mii de pelerini sunt așteptați astăzi la mănăstirile ocrotite de Maica Domnului. La Putna, în fiecare an sosesc pelerini din toate colțurile țării pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Potrivit tradiției, aici a existat o vatră sihăstrească cu mult timp înainte ca Sfântul Voievod Ștefan cel Mare să zidească, în 1466, mănăstirea.

Anul acesta, la Mănăstirea Văratec va avea loc, pe lângă sărbătoarea hramului, și proclamarea locală a canonizării Sfântului Iosif de la Văratec. Ambele evenimente se vor bucura de participarea unui sobor de ierarhi, preoți și diaconi conduși de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În seara aceasta, după slujba Sfintei Liturghii, de la ora 18:00, va avea loc slujba de Priveghere închinată Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec, iar mâine dimineață, după Sfânta Liturghie, va avea loc proclamarea locală a canonizării Cuviosului Iosif de la Văratec. Mănăstirea Văratec datează din 1785 și a fost ctitorită de fiica unui preot din Iași.

Mănăstirea Nicula, din județul Cluj, adăpostește icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. De praznicul Adormirii, aici are loc cel mai mare pelerinaj din Transilvania. Pe drumul care leagă Clujul de Gherla, între Jucu și Răscruci, în fiecare an, șiruri nesfârșite de oameni, tineri, copii și bătrâni, merg desculți pe asfaltul fierbinte, cântând imnuri religioase, într-o procesiune sfântă. Prin sate, la porți, localnicii îi imbie cu apă rece și fructe, cu puține merinde, îmbărbătându-i să treacă peste oboseala cumplită a drumului și peste căldura nemiloasă.

Și Mănăstirea Rohia, din județul Maramureș, așteaptă astăzi, la sărbătoarea hramului, mii de pelerini. Hram este și la Mănăstirea Piatra Sfântă (Schitul lui Tărâță), din județul Iași, la Mănăstirea Bistrița și Schitul Draga, din județul Neamț, la Mănăstirea Cozancea și Mănăstirea Zosin, din județul Botoșani. În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților este hram și la mănăstirile Rarău, Humor, Fetești, Schitul Orata și la Plutonița. În Episcopia Romanului, sunt în sărbătoare mănăstirile Tisa și Diaconești, iar în Episcopia Hușilor, există două mănăstiri în sărbătoare: Mălinești și Moreni.

Manifestările prilejuite de acest mare praznic au început la Constanța încă de ieri, 14 august, cu pomenirea la „Crucea marinarilor”, aflată pe malul mării, a tuturor celor ce s-au sfârșit pe mare. Tradiția locală include și o sărbătoare a pâinii, în care se sfințesc ofrandele de pâine aduse în cinstea Maicii Domnului.

Între evenimentele prilejuite de marele praznic al Adormirii Maicii Domnului s-a aflat și un vernisaj al unei fetițe de nouă ani, care a pictat 29 de icoane pe sticlă, reprezentând pe Maica Domnului, pe Mântuitorul și pe sfinții Bisericii noastre. Aseară, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a slujit la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” II din Constanța, participând apoi la slujba Prohodului la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, „Sf. Bretanion” și „Sf. Nicolae” din localitatea 23 August.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 188/ 15 august 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente