Biserici iesene inchinate Sf. Mare Mucenic Dimitrie

Biserica ‘Sf. Dimitrie’ Bals din Iasi isi sarbatoreste hramul

Construita in stil moldovenesc, in secolul al XVII-lea, Biserica ‘Sf. Dimitrie’ este ctitoria lui Ioan Bals, de unde si numele de ‘Sf. Dimitrie – Bals’, sub care este cunoscuta. Distrusa de un puternic incendiu la 33 de ani dupa terminarea lucrarilor, biserica a fost refacuta de catre ctitor, fiind modificate zidurile si acoperisul. Parintele paroh Nicolae Sava ne-a spus ca ‘in anul 1690, Ioan Bals a construit o biserica in orasul Iasi cu hramul ‘Sf. Mare Mucenic Dimitrie’. Aceasta biserica a fost mistuita de flacari la 23 aprilie 1723, cand au ars casele de pe ulita mare, inclusiv curtile domnesti cu biserica mare. Imediat dupa acesta, Ioan Bals, ajuns mare vornic, impreuna cu fiul sau, Lupu Bals, au refacut biserica de zid, de piatra, acoperita cu sindrila, fara turnul actual. Dupa 1781, s-a construit pe latura de vest, turnul clopotnitei, unde s-a schimbat si intrarea principala in biserica’.

Biserica ‘Sf. Dumitru – Misai’ din Iasi se afla in sarbatoare

Numele de ‘Misai’, sub care este cunoscuta aceasta biserica, vine de la numele boierului Misail, ctitorul unei biserici mai vechi pe acest loc, sau de la acela al unui preot pe nume Misai, slujitor aici. Ctitorita in secolul al XIX-lea, biserica a fost restaurata de mai multe ori, la aceasta contribuind atat credinciosii din zona, cat si Primaria municipiului Iasi.

De asemenea, Biserica ‘Intrarea Domnului in Ierusalim’ din Iasi isi sarbatoreste astazi cel de-al doilea hram – Sf. Dimitrie, Izvoratorul de mir.

Comentarii Facebook


Știri recente