Biserici iesene inchinate Sf. Imparati Constantin si Elena

Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Iasi isi cinsteste ocrotitorii

Pe locul actualei biserici a existat inainte o biserica din lemn construita de preotul grec Poliz din Tesalonic, la jumatatea secolului la XVIII-lea. Actuala biserica, care este situata in spatele Palatul Culturii, este construita in 1814, de Gheorghe Catargiu, pe locul domnesc daruit de Scarlat Voda, fiind apoi reparata radical in anul 1866. In acest sens, parintele Stefan Ropota, paroh al bisericii, ne-a spus ca ‘existenta sa istorica este atestata inca din secolul al XVIII-lea, mai precis anul 1759, cand se vorbeste despre o biserica de lemn. Biserica a fost construita intre 1814 – 1817. In 1936, biserica este ridicata la rangul de parohie, iar intre anii 1969 – 1974 este realizata pictura interioara a bisericii, dupa care intre 2001 – 2003 au loc numeroase lucrari de consolidare, restaurare, extindere si de infrumusetare a bisericii’.

Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din cartierul iesean Galata isi sarbatoreste hramul

Lucrarile de ridicare a acestei biserici au inceput in anul 2000 si, in prezent, se afla in plina desfasurare. Mai multe informatii despre aceasta biserica ne-a oferit parintele paroh Gheorghe Manole: ‘Biserica a inceput a se construi in luna aprilie 2000, pe un teren proprietate a parohiei. Acest teren a fost sfintit in data de 29 iunie 1999, de catre PF Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Motivul construirii acestei noi biserici il constituie reinfiintarea Manastirii Galata, in 1996, manastire care slujise ca lacas de parohie pentru cele 800 de familii crestin-ortodoxe care compun parohia noastra. Sfintirea demisolului noii biserici a avut loc la 21 mai 2004, iar la 21 mai 2006 s-a sfintit unul din cele doua turnuri ale bisericii. In momentul de fata, toata energia noastra este concentrata pe construirea turlei centrale de pe naos’.

Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din zona ieseana Poitiers se afla in sarbatoare

Parohia a fost infiintata in anul 2003, iar lucrarile la biserica au inceput un an mai tarziu, dupa cum ne-a spus parintele paroh Petru Insuratelu: ‘Parohia a fost infiintata ca o necesitate pentru cartierul Manta Rosie, dorinta aceasta fiind realizata in anul 2004, cand am obtinut autorizatia de construire. Cu posibilitatile noastre si cu ajutorul mai multor oameni de bine am reusit ca sa facem un paraclis, iar acum lucram pentru ridicarea si finalizarea, anul acesta, a cupolei bisericii’.

Comentarii Facebook


Știri recente