Biserici iesene inchinate Sf. Apostoli Petru si Pavel

Manastirea Cetatuia isi serbeaza hramul

Manastirea Cetatuia din Iasi ii are ca patroni spirituali pe Sf. Apostoli Petru si Pavel, ea datand din secolul al XVII-lea. Ctitorul ei este domnitorul Gheorghe Duca, al carui mormant, precum si cele ale altor membri ai familiei sunt in biserica manastirii. Mai multe detalii despre istoria acestei manastiri ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘A fost construita intre anii 1668 – 1672. Cel care a proiectat lucrarile acestui complex monastic a avut inaintea ochilor ansamblul arhitectural de la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’ pe care a incercat sa-l imite dupa masura posibilitatilor materiale existente. Atunci, manastirea a fost inconjurata cu ziduri inalte de piatra, cu metereze si drum de straja, cu un turn de intrare monumental si patru turnuri de colt pentru aparare. Tot atunci s-au zidit chilii pentru calugari, baia domneasca, staretia si trapeza, sala gotica si pivnitele amenajate cu ascunzatori. La complexul monastic de la Cetatuia, un loc deosebit l-a avut si constructia destinata gazduirii domnitorului si familiei sale’. Manastirea Cetatuia a jucat un deosebit rol cultural, in anul 1682 infiintandu-se aici o tipografie, unde s-au tiparit carti grecesti pentru intreg Orientul ortodox. ‘In anul 1681, sub obladuirea domnitorului Gheorghe Duca si prin staruita patriarhului Dositei al Ierusalimului, aici a fost infiintata o tipografie greceasca, cea dintai care va tipari carti religioase pentru crestinii din Orient aflati sub stapanirea Imperiului Otoman. Aceasta tipografie a functionat pana in anul 1698’, a adaugat parintele Timotei Aioanei. In a doua jumatate a secolului al XX-lea, Manastirea Cetatuia a fost renovata, iar astazi acest lacas reprezinta un simbol al orasului Iasi.

Biserica Barboi din Iasi se afla in sarbatoare

Biserica actuala a fost ridicata de catre logofatul Dimitrie Sturdza, intre anii 1841 – 1843, pe locul unui vechi lacas ctitorit in secolul al XVII-lea de catre marele vornic Ursu Barboi. In perioada 1669 – 1822, biserica a functionat ca asezamant monahal fiind inchinata Manastirii Vatopedu de la Muntele Athos, dupa cum ne-a mentionat parintele paroh Constantin Andrei, protopop de Iasi I: ‘Biserica actuala a fost construita din temelie intre anii 1841 – 1843 de catre logofatul Dimitrie Sturdza si de membrii familiei acestuia, pe temelia vechii biserici ctitorita de Ioan Ursu Barboi intre anii 1613 – 1615 si care a subzistat pana in anul 1839. Biserica lui Ioan Ursu Barboi a fost ridicata la rang de manastire de catre descendentii lui Ioan Ursu Barboi care nu erau altii decat familia Sturdza. In anul 1669, dupa ce au inzestrat-o cu mari domenii si mosii de o parte si de alta a Prutului, insemnand iazuri, vii, dughene etc., au inchinat-o Manastirii Vatopedu din Muntele Athos. Datorita vechimii, aceasta biserica in stil moldovenesc cu o turla pe pronaos, dupa cutremurul din 1829 nu s-a mai putut folosi, fiind in pericol de prabusire. Cu mare respect fata de trecut si fata de inaintasul lor, ruda lor, Ioan Ursu Barboi, familia Sturdza, in frunte cu Dimitrie Sturdza, Grigorie si alti membri, ajutata de obstea manastirii si prin contributia credinciosilor, au zidit actuala biserica intre anii 1841 – 1843 dupa planurile marelui arhitect grec Andrei Karidis, ajutat de Gheorghe si Ilie din provincia Sissania’. Biserica Barboi este singura din Iasi care are planul in cruce greaca, dupa modelul athonit. De asemenea, lacasul prezinta elemente arhitecturale unice. Parintele protopop Constantin Andrei ne-a spus ca ‘daca facem o privire de ansamblu in ceea ce priveste arhitectura Bisericii Barboi, putem sa spunem ca aceasta biserica este zidita in plan dreptunghiular, din blocuri de piatra slefuita alternand cu siruri de caramida cu mici abside semicirculare, mai scunde decat inaltimea zidurilor, placate cu pilastri prismatici sprijiniti pe soclu. Multi arhitecti contemporani care au vizitat-o au afirmat ca este un unicat in Peninsula Balcanica. Unicitatea acestei biserici consta in armonia de arce, pentru ca privind in interiorul ei se observa ca fiecare coloana naste doua sau chiar patru arce intr-o simetrie perfecta. Pe aceste arce se sprijina cele 5 turle: una centrala cu baza patrata si patru mai mici cu baze octogonale, mai scunde in raport cu inaltimea zidurilor si cu diametrul lor’.

Biserica ‘Sf. Apostoli Petru si Pavel’ – Moara de Vant din Iasi isi sarbatoreste hramul

Zidita la inceputul secolului al XIX-lea, biserica a fost initial capela mortuara pentru vechile bolnite ale Epitropiei Sfantul Spiridon. Lacasul de cult a devenit parohie in anul 1958. Parintele paroh Vilie Dorosinca, protopop de Iasi II, ne-a spus ca ‘aceasta biserica are un istoric cu totul aparte, datorita faptului ca de la inceput ea a fost zidita ca o capela care sa deserveasca cimitirul care pe parcurs s-a desfiintat si care era pentru acei decedati care veneau de la Spitalul ‘Sf. Spiridon’. Biserica a fost construita in anii 1803 – 1880, suferind unele reparatii, ulterior fiind refacuta si trasformata in biserica, filiala a Bisericii ‘Sf. Spiridon’ din Iasi, iar din 1958 a devenit parohie independenta’. De asemenea, parintele protopop Vilie Dososinca ne-a prezentat si cateva dintre actiunile sociale pe care le desfasoara la parohie: ‘Avem in cadrul parohiei un numar mare de tineri care sunt studenti sau elevi teologi cautand si cercetand pe cei bolnavi, pe cei care sunt batrani si nu au pe nimeni in ajutorul lor ca sa-i sprijinim pe cat este posibil. Pe raza parohiei avem si acea Casa a Mitropoliei care se numeste ‘Familia Nostra’, unde noi cautam sa sprijinim impreuna cu credinciosii pe copiii parohiei cu nevoile si solicitarile lor. Parohia noastra, pe langa Biroul de Asistenta Sociala al Protopopiatului II Iasi, cauta sa se implice pe cat este posibil in anumite proiecte si programe care se fac pe plan intern, dar si pe plan extern’. In perioada 1985 – 2003, in apropierea bisericii s-a construit o capela cu hramul ‘Invierea Domnului’. Din 2000 s-au inceput lucrarile de consolidare ale lacasului, iar in 2004 s-a inceput si renovarea in interior. Despre amenajarile din ultima perioada de la aceasta biserica ne-a vorbit tot parintele paroh Vilie Dorosinca: ‘S-a finalizat pictura in intregime a bisericii, biserica a fost inzestrata cu o frumoasa catapeteasma si cu mobilier nou, aceasta pentru ca toti credinciosii doresc ca anul acesta biserica sa fie resfintita. Pardoseala bisericii a fost inlocuita cu marmura, iar in zilele premergatoare hramului bisericii, deasupra usii de la intrare, s-a facut o frumoasa pictura in mozaic aurit cu cei doi Apostoli, patroni ai bisericii’.

Comentarii Facebook


Știri recente