Biserici iesene cu hramul Sf. Prooroc Ilie

Biserica Talpalari din municipiul Iasi poarta hramul ‘Sf Ilie’

Sfantul lacas a fost ctitorit de catre marele vistiernic al Moldovei, Iordache Cantacuzino, la jumatatea secolului al XVII-lea. Amanunte despre istoria acestei biserici ne-a oferit parintele paroh Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director general al Institutului Cultural-Misionar Trinitas: ‘Biserica Talpalari a fost ctitorita de catre marele vistiernic al Moldovei Iordache Cantacuzino, la jumatatea veacului al XVII-lea. De-a lungul veacurilor, biserica a avut parte de generozitatea multor familii boieresti si domnesti, in acest sens familia Cantacuzino avand grija de biserica mai bine de doua veacuri si jumatate. Unul dintre marii reprezentanti ai familiei Cantacuzino era Dimitrie Cantacuzino Pascanu, el fiind cel care s-a ingrijit de refacerea din temelii a bisericii la inceputul veacului al XIX-lea. Din aceasta perioada biserica este cunoscuta sub numele de ‘Biserica Talpalari’, acest nume venind de la breasla care avea grija de biserica in perioada respectiva’. Biserica Talpalari a desfasurat de-a lungul timpului nu doar activitati pastoral-misionare, ci si cultural-artistice prin colaborarea cu Academia Mihaileana si mai apoi cu Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iasi. ‘Biserica noastra a avut o legatura deosebita cu Academia Mihaileana, infiintata in anul 1835, si apoi cu Scoala de Arte Frumoase care era situata in imediata vecinatate. Pentru o perioada biserica a fost numita si ‘Biserica a Scoalelor’. Legatura cu artele frumoase a fost reinviata in ultimii ani pentru ca in imediata apropiere a bisericii se afla Universitatea de Arte ‘George Enescu’ si acolo a fost intemeiata o capela universitara pentru studentii artisti, care functioneaza in regim de cooperare spirituala cu parohia noastra. Asadar, este o legatura care a reinviat si se pastreaza in continuare’, a concluzionat parintele Nicolae Dascalu.

Parohia ‘Nasterea Maicii Domnului, Sf. Ilie si Sf. Nectarie’ din cartierul iesean Alexandru cel Bun isi sarbatoreste astazi cel de-al doilea hram

Piatra de temelie a sfantului lacas a fost pusa in anul 1995, insa constructia propriu-zisa a inceput in anul 2000. In prezent, lucrarile se apropie de final, sfintirea sfantului lacas fiind programata pentru aceasta toamna. Mai multe detalii despre aceasta biserica ne-a oferit parintele paroh Petrica Lehaci: ‘Biserica noastra a inceput a se zidi in anul 2000, dupa ce, in anul 1995, la data de 9 septembrie, s-a sfintit locul pentru viitoarea biserica. De atunci, noi am procedat la a aduce materiale pentru biserica, a colecta materiale si bani pentru biserica si, efectiv, constructia bisericii a inceput in anul 2000. Se lucreaza intr-un ritm sustinut la tencuieli interioare, iar la exterior se lucreaza la tencuielile in praf de marmura, lucrari pe care speram sa le terminam anul acesta. Avem speranta ca in toamna acestui an, cu ocazia sfintirii, cand vor fi aduse si moastele Sf. Nectarie, vindecatorul de boli, din Grecia, de la Eghina, o particica din moastele sale sa ramana in biserica noastra, pentru ca este o biserica ce poarta si hramul acestui sfant’. Parintele paroh Petrica Lehaci ne-a spus si ce activitati culturale si misionare sunt desfasurate la aceasta parohia: ‘In ceea ce priveste partea culturala si caritativ-filantropica, parohia noastra desfasoara o activitate vasta, si aici as dori sa amintesc doar de revista parohiei noastre, o revista care apare cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel. In ce priveste latura sociala, incercam sa zidim si biserica din sufletele credinciosilor, parohia noastra fiind de fiecare data alaturi de cei aflati in nevoi, necazuri si suferinta, de exemplu strangand ajutoare pentru sinistratii din Banat si din Moldova’. De asemenea, cum a fost sarbatorit hramul la parohia ieseana inchinata Sf Ilie din Iasi ne-a spus tot parintele paroh Petrica Lehaci: ‘Programul de la biserica noastra cu ocazia hramului a constat din slujba Vecerniei si Litiei, la care a participat un numar mare de preoti, ctitorii bisericii noastre si alte personalitati ale Iasului, iar dupa aceea a urmat o agapa frateasca. Astazi a avut loc slujba Utreniei, a Sf. Liturghii, a Acatistului, precum si pomenirea ctitorilor adormiti intru Domnul’.

Comentarii Facebook


Știri recente