Biserici din țară cu hramul Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos

Mâine, 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, mai multe biserici din țară își serbează hramul.

În Arhiepiscopia Bucureștilor, biserica de lemn a parohiei Ghencea II poartă hramul Schimbării la Față. Parohia Ghencea mai are o biserică mai mare, din piatră, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, la care se execută în prezent lucrările de pictură. Și biserica parohiei ‘Cuțitul de Argint – Bărbătescu Nou”, din București are ca hram Schimbarea la Față. Biserica a fost zidită între anii 1906-1910, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, după planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budești. Pictura a fost realizată de pictorul Costin Petrescu, din decembrie 1908 până în 1909, când, la 12 decembrie, a fost sfințită. A fost refăcută în urmă cu 15 ani.

Praznicul Schimbării la Față a lui Hristos aduce bucuria sărbătoririi hramului pentru mai multe parohii din Arhiepiscopia Iașilor. În Iași, două biserici sunt mâine în sărbătoare: Biserica „Schimbarea la Față – Biserica Albă’, precum și capela din incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola. Sărbătoare este și la Cucuteni, în apropiere de Iași. Multe alte parohii sunt în sărbătoare de marele praznic al Schimbării la Față: Boscoteni, comuna Frumușica, Protopopiatul Hârlău, parohiile Secu-Tașca și Văleni din Protopopiatul Piatra Neamț, parohia Mădei, comuna Borca, din Protopopiatul Ceahlău, și parohia Schitu Maici, comuna Cristești, Protopopiatul Botoșani.

De Schimbarea la Față, mai multe mănăstiri sunt în sărbătoare. Mâine, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Ceahlău. Biserica din lemn a Mănăstirii de pe Ceahlău, care poartă hramul Schimbarea la Față, a fost construită între 1992-1993, la o altitudine de 1.850 m. acum doi ani, un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, conduși de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a sfințit Casa „Panaghia” aflată în incinta mănăstirii. Slujba arhierească de anul acesta de pe Ceahlău se integrează în sărbătorile nemțene, devenite tradiție în Arhiepiscopia Iașilor. Mâine, aceiași doi ierarhi din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, alături de numeroși preoți și diaconi, în prezența a mii de credincioși, vor săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sihăstria.

Atmosfera de sărbătoare va fi simțită și la mănăstirile: Sângeap-Basaraba și Balș, comuna Frumușica, din Protopopiatul Hârlău, Schitul Nechit din Protopopiatul Roznov, Schitul Sihla, din județul Neamț, mănăstirile Slatina și Sucevița de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În Episcopia Hușilor, se va sărbători hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de pe Dealul Dobrina.

Comentarii Facebook


Știri recente