Biserici din Moldova închinate Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Credincioșii din toată Moldova sunt așteptați miercuri, 29 august 2012, la Sfânta Liturghie, care va fi oficiată în bisericile de parohie și mănăstire. Mai multe biserici din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei își serbează hramul.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, vor săvârși astăzi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Secu din județul Neamț, după cum ne informează Ziarul Lumina. Credincioșii din mai multe zone ale țării au venit încă de aseară spre această așezare monahală, unde au participat la slujba Privegherii. În această dimineață, Sfânta Liturghie va fi precedată de Agheazma mică și de Taina Sfântului Maslu. Cu acest prilej, moaștele Sfântului Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei, vor fi scoase în procesiune pentru a fi așezate în baldachinul din incinta mănăstirii.

În Iași va fi sărbătoare astăzi la Biserica ‘Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’. Un sobor de preoți a slujit aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, iar astăzi se va oficia Utrenia, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a ctitorilor. Biserica ‘Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’ din Iași a fost ridicată în timpul domniei lui Miron Barnovschi, fiind continuată de domnitorul Vasile Lupu. În luna iunie a anului 2008 au început ample lucrări de consolidare și restaurare, pentru asigurarea stabilității acestui sfânt lăcaș.

În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va fi sărbătoare în parohia Arbore și în parohia Reuseni din județul Suceava, unde se află câte o biserică ridicată de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt în cinstea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

În Episcopia Hușilor va fi astăzi hram la Biserica domnească ‘Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’ din Vaslui. Sfântul lăcaș datează din anul 1490, ca paraclis al curții domnești, fiind zidit în mai puțin de cinci luni (27 aprilie-20 septembrie). De-a lungul vremii, ctitoria ștefaniană a avut de suferit, mai ales în urma marelui cutremur din 1802, când turla de pe naos s-a crăpat, dărâmându-se complet în 1818. A fost refăcută în anul 1820 de Maria Cantacuzino, soția marelui logofăt Costachi Ghica, proprietarul târgului Vaslui, în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Tot astăzi va fi hram la Biserica ‘Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’ din Huși, județul Vaslui.

În Episcopia Romanului își serbează astăzi hramul Biserica ‘Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’ din parohia Valea Seacă, Protopopiatul Bacău, județul Bacău.

Comentarii Facebook


Știri recente