Biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, ocrotite de Sfinții Împărați Constantin și Elena

Sfinții Împărați Constantin și Elena, prăznuiți astăzi de către Biserica Ortodoxă, ocrotesc numeroase biserici ortodoxe din țară, multe dintre acestea ființând în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. În această zi de sărbătoare, credincioșii sunt așteptați să participe la Sfânta Liturghie în toate bisericile, dar mai ales în cele care își serbează hramul.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Locțiitor de Episcop al Hușilor, va oficia astăzi slujba Sfintei Liturghii la Biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena”, aflată în spatele Palatului Culturii. Sfântul lăcaș datează din anul 1759, când în izvoarele istorice se vorbește despre o bisericuță din lemn. Între 1814-1816, Gheorghe Catargiu ridică o biserică din zid, după cum arată inscripția de pe ușa bisericii. În anul 1936 devine parohie. În perioada 1969-1974 este realizată pictura interioară a bisericii. Între anii 2001 și 2003 au loc numeroase lucrări de reconsolidare, restaurare, reparație și extindere a bisericii, după cum a spus pr. paroh Ștefan Ropotă.

Astăzi va fi mare sărbătoare și la Biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena” din cartierul ieșean Galata, care a început să fie construită la începutul anului 2000, pe un teren aflat în proprietatea parohiei, ce a fost sfințit la 29 iunie 1999 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena” din cimitirul „Eternitatea” al orașului Botoșani a fost construită între 1881-1882. Sfântul lăcaș a fost ridicat de Primăria Botoșani. În perioada 1975-2003, la această biserică nu a fost numit nici un preot paroh. „Din anul 2003 am început lucrările de consolidare și de extindere a bisericii, pentru că era o simplă capelă mortuară”, a declarat pr. paroh Nicolae Bobârnea.

Parohia „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Dorohoi a fost înființată în anul 1996 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Locul actualului sfânt lăcaș a fost sfințit de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în anul 2000, iar în anul 2003 au fost demarate săpăturile la fundație. Între 2004-2006, Consiliul Parohial a colectat fonduri de la credincioșii din municipiul Dorohoi, în prezent lucrările ajungând la nivelul turnului central și al turnului de clopote.

Biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena” din orașul Darabani a fost ridicată între anii 1994 și 2001, cu sprijinul credincioșilor. Parohia „Sf. Împ. Constantin și Elena” are un complex social în care își desfășoară activitatea brutăria Protopopiatului Darabani. „Al doilea hram al bisericii noastre este Sf. Ioan Iacob de la Neamț. Acest al doilea hram a fost stabilit pentru că Sfântul Ioan Iacob este din zona noastră, din localitatea Crăiniceni”, a spus pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani.

În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, astăzi își sărbătorește hramul Biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Gura Humorului. După cel de-al Doilea Război Mondial, sfântul lăcaș era într-o stare deplorabilă, iar conducerea din acele timpuri a propus ca ea să fie dărâmată. Auzind despre această hotărâre, s-a intervenit la timpul cuvenit și s-a reușit să se obțină în proprietate acest lăcaș sfânt, care ulterior a fost restaurat și a fost înfrumusețat cu pictură.

În 1842, boierul Enache Crupențchi a ridicat Biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena” din municipiul Bacău, în interiorul căreia, în anul 1846, a funcționat o școală în care se pregăteau candidații pentru primirea în Seminarul Socola de la Iași. „Ca urmare a cutremurului din 1977, sfântul lăcaș a fost grav afectat. Preoții slujitori, de-a lungul timpului, s-au împlicat în lucrările de refacere ale acestui așezământ”, a declarat pr. Constantin Gherasim, consilier pe probleme de tineret și mass-media al Episcopiei Romanului. Biserica, închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, a fost construită sub conducerea antreprenorului Dumitru Cobzaru, care a lucrat la zidirea ei până în anul 1943, când a murit căzând de pe o schelă a bisericii. „Biserica este înaltă, în plan treflat, susținută de șapte contraforturi, fiind zidită din cărămidă. Are o frumusețe aparte, deși a fost construită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a explicat pr. paroh Remus Scânteie.

Parohia „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Bârlad a fost înființată în 1931, însă piatră de temelie a bisericii a fost pusă în 1876, de către episcopul Iosif al Hușilor. Biserica a fost dărâmată în 1940 de cutremur, iar din cărămida acesteia a fost zidită o capelă care a slujit drept biserică parohială până în 1986, când s-a construit actuală biserică.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Postul Naşterii Domnului: Resurse

Vă oferim mai multe resurse digitale pentru a parcurge perioada de postire cu folos duhovnicesc.  Postul Crăciunului, care a început în data de 15 noiembrie, amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul…