Biserici din Iasi cu hramul Sf. Mare Mucenita Ecaterina

Biserica ‘Sf. Lazar’ din Iasi este una dintre bisericile care isi sarbatoreste astazi hramul. Situata langa Teatrul ‘Luceafarul’, in imediata apropiere a Tribunalului judetean si a Palatului Culturii, actuala biserica a fost inaltata in anul 1785 de catre Sandu si Luca Grigorie pe locul unei biserici de lemn arse de turci. In anul rectitoririi a devenit manastire, fiind inchinata Sf. Mormant. Calugarii greci au adus atunci particele din moastele Sf. Haralambie, Sf. Mihail Sinodor si Sf. Teodor Stratilat aflate si astazi spre cinstire in acest sfant lacas. Mai multe amanunte legate de istoricul acestei biserici ne-a oferit parintele Toma Dumitru, preot paroh la acest sfant locas: ‘Biserica Sf. Lazar este ctitoria domnitorului Mihai Racovita din prima sa domnie 1703-1705, si mentionata in Letopisetul lui Neculce, construita mai intai din lemn de catre Mihai Racovita intre 1703-1705 alaturi de casele parintesti ale lui Ioan Racovita si alaturi de vama tarii, astfel incat, in cartea veche ‘Zidiri ale orasului Iasi’, istoricii Badarau si Caprosu au numit-o biserica de la vama. Biserica a fost incendiata de turci, pe aceeasi masa a fost refacuta din caramida, pe temelie de piatra, in anul 1785. Biserica are ca patron pe Sf. Lazar cel inviat din morti si pe Sf. Mare Mucenita Ecaterina’.

Biserica ‘Toma Cozma’ din Iasi isi praznuieste si ea astazi hramul. Sfantul lacas a fost ctitorit de fostul ban si mare paharnic al Moldovei, Toma Cozma, in 1807, impreuna cu sotia sa, Ecaterina. Cei doi ctitori au si stabilit hramurile bisericii, dupa cum ne-a mentionat parintele paroh Mihai Margineanu: ‘Cele doua hramuri au fost date de catre ctitori si inchinate sfintilor ale caror nume ei le poarta: banul Toma Cozma si sotia sa, Ecaterina, au ctitorit aceasta biserica cu doua hramuri, semn si al armoniei si unitatii familiale, dar si un semn de evlavie deosebit fata de doi sfinti pe care Biserica noastra crestina Ortodoxa ii cinstente in mod deosebit. Sf. Ecaterina a propovaduit Evanghelia cu chiar pretul vietii sale’. La Biserica ‘Toma Cozma’ din Iasi se pastreaza o parte dintre icoanele pictate de Natale Schiavoni, in 1840, pentru catapeteasma noii Catedrale mitropolitane ce se inalta atunci. De asemenea, sfantul lacas detine si alte obiecte cu valoare de patrimoniu: ‘Intre obiectele ctitoricesti pe care le avem sunt icoana Mantuitorului si icoana Maicii Domnului, precum si icoana Sf. Ap. toma, o icoana care il reprezinta pe Sf. Ap. Toma stand pe tron de judecata, dupa cum Mantuitorul Iisus Hristos le-a spus Apostolilor: ‘Voi veti sedea pe tronuri si veti judeca cele douasprezece semintii ale lui Israel’. Avem apoi un potir si un disc, cruci ctitoricesti si alte icoane care se afla in preajma catapetesmei’, ne-a informat parintele Mihai Margineanu. Pe langa programul liturgic specific hramului, in acest an, de sarbatoarea ‘Sf. Mare Mucenite Ecaterina, la parohia Toma Cozma s-a organizat si o actiune deosebita, despre care ne-a vorbit, de asemenea, parintele Mihai Margineanu: ‘Am organizat o actinue umanitara pe raza parohiei in colaboarare cu Clubul Impact al Liceului Economic I si cu Fundatia Noi Orizonturi, distribuirea de rechizite, de produse de igiena la 40 de familii sarace de pe raza parohiei noastre’.

Biserica ‘Sf. Gheorghe – Lozonschi’, din municipiul Iasi, isi sarbatoreste si ea astazi cel de-al doilea hram. Situat in apropierea Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi, sfantul lacas a fost ridicat de catre paharnicul Iordache Lozonschi, fiind sfintita in anul 1803. La Biserica ‘Sf. Gheorghe Lozonschi’, din Iasi, se pastreaza mai multe obiecte de cult de o valoare deosebita printre care o cruce cu postament din anul 1812 si o Sf. Evanghelie in limba greaca din 1793.

Comentarii Facebook


Știri recente