Biserici cu hramul ‘Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul’

Biserica ‘Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul’ din localitatea Arbore, judetul Suceava, isi serbeaza hramul

Sfantul lacas dateaza din anul 1502 si este ctitoria lui Luca Arbore, unul din marii dregatori ai Sf. Stefan cel Mare. Destinata de a fi necropola familiei Arbore, biserica are dimensiuni impunatoare, iar arhitectura este de o eleganta remarcabila. Mai multe amanunte despre aceasta biserica, monument istoric, ne-a oferit parintele paroh Constantin Chifan: ‘Biserica Luca Arbore, care poarta numele ctitorului, care era omul de incredere-portar al Cetatii Sucevei in vremea lui Stefan cel Mare, a fost ridicata in 1502, in numai cinci luni de zile. A fost inceputa pe 2 aprilie si a fost sfintita pe 29 august si poarta hramul ‘Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul’. Initial, biserica a fost ridicata ca paraclis al Curtilor boieresti a lui Luca Arbore, curti care se aflau in gradina dinspre sud de la biserica-monument istoric. Biserica este ridicata din piatra de rau, iar boltile sunt din caramida. Este pictata atat in interior, cat si in exterior. Dupa moartea lui Luca Arbore, probabil datorita vitregiilor vremii, biserica a ramas descoperita in jur de 200 de ani, spun specialistii, ceea ce a facut ca ploaia sa patrunda, in timpul iernii sa inghete si in interior si in afara, ceea ce a facut ca fresca sa cada’. Biserica Luca Arbore din judetul Suceava se numara printre cele mai frumoase monumente bisericesti din zona Moldovei. Sfantul lacas isi pastreaza infatisarea arhitecturala initiala cu toate ca a fost supusa de mai multe ori unor reparatii partiale de consolidare si restaurare. Parintele paroh Constantin Chifan ne-a spus ca este ‘una din cele cinci perle ale Bucovinei, datorita picturii si arhitecturi in sine, fiind sub patronajul UNESCO. Pana acum, din pacate, spunem ca patronajul este mai mult teoretic, deoarece nu am primit nici un ajutor. Restaurarea bisericii se face din ’89, deci spalarea picturii, fixarea frescei, lipirea ei de perete, unde este desprinsa si integrarea stratului de culoare, pe portiuni foarte mici, numai cand se termina complet lucrarea se face integrarea statului de culoare. Deci, se da culoarea cu cea asemanatoare cu cea a fondului, dar ca sa se cunoasca unde s-a intervenit, pe portiunile mari nu se intervine cu pictura noua sau cu altceva’. Tot in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor isi sarbatoreste astazi hramul si Biserica ‘Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul’ din satul Ruseni. Acest sfant locas este ctitoria Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, fiind ridicat pe locul unde a fost decapitat Bogdan, tatal Sf. Stefan cel Mare. Constructia bisericii a inceput pe 8 septembrie 1503 si a fost terminata pe data de 18 septembrie 1504.

Biserica ‘Sf. Ioan Botezatorul’ din Husi se afla in sarbatoare

Biserica a fost ridicata la mijlocul secolului al XIX-lea. La inceput a fost biserica parohiala, dupa care, timp de cativa ani. a fost capela de cimitir. Parintele Isidor Melinte, paroh al bisericii si consilier bisericesc al Episcopiei Husilor, ne-a spus ca aceasta biserica ‘a servit ca biserica parohiala inca din anul 1850, cand a fost infiintata parohia Bisericii ‘Sf. Ioan’ si capela de cimitir a orasului Husi, de la 1873 pana la 1903, iar de aici inainte cimitirul s-a ridicat de la aceasta biserica si s-a asezat pe locul asa-zis ‘dric’, unde s-a construit o biserica noua de catre Tomas Maria Chisacov. Intrucat vechea biserica nu se mai putea repara, intre anii 1988-1999 s-a rezidit din temelie veche biserica, cu fundatie noua din beton armat, caramida noua, prin daramarea peretilor de la naos si de la sfantul altar, dandu-i-se o noua forma arhitecturala din partea de rezistenta a constructiei, care consta din stalpi de beton armat si acoperis’. Parintele consilier Isidor Melinte ne-a vorbit si despre obiectele de patrimoniu pastrate la Biserica ‘Sf. Ioan Botezatorul’ din Husi: ‘S-au pastrat icoanele vechi de la vechea catapeteasma, icoana Sf. Trifon care este compozitionata intr-un stil deosebit, o Evanghelie ferecata in argint de la 1845, cateva Cruci, una de la 1845, iar alta de la 1846’. De asemenea, parintele consilier Isidor Melinte ne-a facut referiri si la programul liturgic prilejuit de hramul acestei biserici: ‘In ajunul sarbatorii, adica in preziua praznicului, la ora 17.00 s-a oficiat slujba Privegherii mici, adica Vecernia urmata de Litie, la care au participat ca invitati preotii din oras cu enoriasii lor, in frunte cu PS Corneliu Barladeanul al Episcopiei Husilor. La sfarsitul slujbelor s-au oferit participantilor cate o carticica de rugaciuni sau un acatist si un pachet cu mancare uscata. In insasi ziua praznicului s-a oficiat Utrenia, Acatistul Sf. Ioan Botezatorul si Sf. Liturghie de PS Corneliu Barladeanul, care a tinut si un cuvant de invatatura. Dupa aceea, am oficiat slujba de multumire pentru ctitorii, donatorii si inchinatorii vii ai parohiei, urmat de parastasul pentru ctitorii si enoriasii adormiti ai parohiei, iar la final a urmat o agapa frateasca’.

Biserica ‘Sf. Ioan Botezatorul’ din Vaslui isi cinsteste ocrotitorul

Acest sfant lacas din Episcopia Husilor a fost construit de catre Sf. Voievod Stefan cel Mare in anul 1490, in amintirea victoriei pe care a avut-o asupra turcilor la Podu Inalt. In urma unui cutremur, biserica a suferit mai multe stricaciuni, fiind refacuta de catre Maria Cantacuzino. De asemenea, pictorul Ioanid a refacut in anul 1893 intreaga pictura a bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente