Biserici cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci

Astăzi, sărbătorim Înainteprăznuirea Înălțării Sfintei Cruci, prilej cu care în mai multe biserici din țară și din diaspora se va serba hramul. Înălțarea Sfintei Cruci este o zi de post care ne amintește de pătimirile și moartea Mântuitorului. Unele biserici, unde se păstrează părticele din Sfânta Cruce, organizează procesiuni.

După cum informează Ziarul Lumina, credincioșii din Capitală sunt invitați să participe încă din această seară la procesiunea cu Lemnul Sfintei Cruci, prilejuită de hramul Bisericii Sfintei Cruci și ‘Sfântul Vasile cel Mare’ – Victoria. Sărbătoarea parohiei începe astăzi cu Vecernia, Litia și Acatistul Sfintei Cruci, slujba fiind oficiată de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Procesiunea cu Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci începe la ora 19:00, din curtea bisericii, va trece pe Calea Victoriei până în parcul Nicolae Iorga, va înconjura parcul, se va opri la troița-monument din centrul parcului, după care racla se va întoarce la Biserica ‘Sfântul Vasile cel Mare’ – Victoria, unde va fi expusă pentru închinare. A doua zi, în ziua prăznuirii Înălțării Sfintei Cruci, credincioșii vor putea participa la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Episcop-vicar Varlaam Ploieșteanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Un alt lăcaș de cult care își sărbătorește hramul de Înălțarea Sfintei Cruci este Mănăstirea Caraiman, din Bușteni, unde vin pelerini din toată țara.

Hramul Mănăstirii Dervent

Pelerinaj mare va fi și la Mănăstirea Dervent, unde, după săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va avea loc, la ora 12:00, procesiunea spre Izvorul Tămăduitor, unde va fi oficiată slujba de Sfințire a apei. Slujba va fi transmisă în direct de Radio Dobrogea, precizează Biroul de comunicare al eparhiei. Dintre cele patru Sfinte Cruci care au existat inițial la Dervent, una mare și trei mai mici, după cum spune tradiția ‘crescute din pământ’, în prezent se mai află două: cea mare, care are puteri tămăduitoare, este adăpostită în paraclisul din partea stângă a bisericii, iar cea mică se află în afara bisericii, în stânga altarului, și la ea se vindecă animalele bolnave. Celelalte două cruci mici au fost scoase din pământ, după cum arată legenda, în timpul stăpânirii otomane. Sfintele Cruci de la Dervent, în jurul cărora de două mii de ani se revarsă mila și minunile lui Dumnezeu, sunt din piatră masivă și au mărimi diferite. Cea care se află în afara bisericii, cu dimensiunea de 0,67 m/0,32 m, are brațele rupte și în jurul ei există obiceiul de a se așeza pungi cu grăunțe pentru animale, care vor fi sfințite și vor primi putere tămăduitoare numai prin simpla prezență lângă aceasta, potrivit www.dervent.ro.

Hramuri mai sunt și la mănăstirile de la Sângeap-Basaraba, din comuna Scobinți, județul Iași, Șatra – județul Maramureș, Bixad – județul Satu Mare, Mănăstirea Sfintei Cruci din județul Bihor, Mănăstirea ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ din Cășiel – județul Cluj, Cebza și Partoș, din județul Timiș, Lupșa, din județul Alba. Ca în fiecare an, de praznicul Înălțarea Sfintei Cruci, numeroși credincioși participă la hramul schitului din Aiud, județul Alba, unde se pomenesc foștii deținuți politici care au trecut la Domnul în temnițele comuniste, sau la schiturile: Studina – jud. Olt; Ciocănești – jud. Suceava, ‘Sfânta Cruce Poiana’ din jud. Neamț, bisericile din Volovăț și Pătrăuți, din jud. Suceava, ctitorii ale voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Și în diaspora, românii vor sărbători Înălțarea Sfintei Cruci, hram fiind și la parohiile românești din Växjö, Suedia, Hollywood, California, și Alexandria, Virginia, din SUA; la Catedrala ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din Montreal, Canada, unde va avea loc după Sfânta Liturghie și o procesiune cu Sfânta Cruce, care va fi împodobită cu flori și busuioc, precum și la Parohia ‘Înălțarea Sfintei Cruci’

Comentarii Facebook


Știri recente