Biserici cu hramul Duminica Tututor Sfintilor

Biserica Precupetii Vechi din Bucuresti isi serbeaza hramul

Situat in vechea mahala negustoreasca a Capitalei, sfantul lacas a fost construit in anul 1773. In prezent, in cadrul acestei parohii functioneaza Asezamantul Social ‘Acoperamantul Maicii Domnului’ si o cantina sociala, care au fost sfintite anul trecut. Parintele paroh Tudor Gheroghe ne-a oferit mai multe detalii despre activitatea social-filantropica derulata la parohia Precupetii Vechi: ‘Pana in prezent a fost finalizat si dat in folosinta un corp al asezamantului social, cu o capacitate de 18 locuri, 8 dormitoare cu 2-3 patrui. Noi mai avem si o cantina sociala unde asiguram hrana la inca 25 de familii din parohie, distribuim hrana calda la domicliu de trei ori pe saptamana. Lucrul acesta a facut ca sa fim cat mai aproapre de oamenii nevoiasi, iar ei sa aibe un punct de sprijin in biserica noastra, in parohia noastra, si sa nu mai aibe grija atat de mare pentru hrana si pentru ceea ce este necesar’. Parintele Tudor Gheorghe ne-a mentionat si cateva din obiectivele ce vor fi realizate in perioada imediat urmatoare: ‘In faza actuala se deruleaza la extiderea acestui asezamant, un nou corp care va fi alcatuit din inca 5 camere cu 12 paturi, grupuri sanitare, o noua sala de mese cu o capacitate de 30-40 de locuri, toate la etajul I, cea veche urmand sa devina centru de zi pentru oaspetii nostri. De asemenea, ne straduim sa facem si un cabinet medical, iar la demisol un depozit de alimente, o camera frigorifica, care sunt deja spre finalizare’. De asemenea, parintele Tudor Gheorghe ne-a vorbit si despre pregatirile pentru hramul parohiei Precupetii Vechi din Bucuresti: ‘Ne-am straduit sa venim in ajutorul mai multor persoane nevoiase, incat avem un comitet de initiativa si prin acesta ne staduim ca sa ducem la mai multe familii din parohie hrana calda, iar cei care s-au putut deplasa la biserica au beneficiat de sprijinul nostru, atat cat este posibil. Ne-am pregatit in mod special pentru aceasta sarbatoare, mai ales prin Sf. Liturghie’.

Biserica Eroilor din Buzau se afla in sarbatoare

Sfantul lacas a fost construit dupa primul razboi mondial de catre Divizia a 5-a, pe un teren donat de catre Ministerul Armatei din acea vreme. Parintele Dima Stamate, consilier bisericesc in cadrul Episcopiei Buzaului si Vrancei, ne-a prezentat un scurt istoric al sfantului lacas: ‘Biserica Eroilor din Buzau poarta hramul Tuturor Sfintilor care se pomenesc in prima Duminica dupa Rusalii. Biserica a fost construita dupa primul razboi mondial de catre Divizia a 5-a. Piatra de temelie s-a pus pe data de 4 iulie 1927 pe locul donat de catre Ministerul Armatei. S-a lucrat neintrerupt timp de doi ani, pana in anul 1929. la data de 25 martie, de Bunavestire, biserica a fost tarnosita de catre episcopul Ghenadie Nicolescu al Buzaului, inconjurat de catre un distins sobor de preoti si diaconi, la care trebuie sa adaugam si preotii militari din Braila, Focsani, Roman si Brasov. Pictura bisericii a fost facuta de catre pictorul Titel Benea, pe atunci soldat in termen, iar catapeteasma a fost pictata de catre doamna Eleonora Dobrovit, in mod gratuit, avand un stil cu totul aparte. Stranile si mobilierul s-au donat de catre diferiti credinciosi, stranile arhieresti au fost donate de catre Asociatia ‘Fiii aparatori ai patriei’, iar mozaicul s-a turnat cu insignele Crucea de razboi si Crucea Mihai Viteazul. In urma cutremurului din data de 4 martie 1977, biserica a fost afectata la nivel de structura, fiind consolidata intre anii 1985-1988, cand s-a restaurat si pictura. Imbracata in haina noua, biserica a fost resfintita la data de 7 mai 1989 de catre PS Epifanie, episcopul Buzaului si Vrancei’. Parohia Eroilor din Buzau acorda o atentie deosebita persoanelor nevoiase. In acest sens, in prezent se afla in constructie un asezamant social, care se spera a fi dat in folosinta intr-un timp cat mai scurt. Parintele Dima Stamate ne-a spus ca s-a dorit ‘construirea din temelii a unui asezamant social langa noua Biserica ‘Sf. Mina’, ale carui lucrari au ajuns deja la acoperis, aici dorind sa se implineasca toate doririle noastre, doua-trei cabinete medicale care sa functioneze gratuit si cazarea permanenta a unui numar de 10-15 persoane pentru cei care nu au pe nimeni, decat pe Dumnezeu, si avem convingerea ca vom gasi suficinte resurse morale si materiale pentru a implini acest vis’. Parintele consilier Dima Stamate ne-a vorbit si desapre modul in care este sarbatorit hramul Bisericii Eroilor din Buzau: ‘Hramul s-a sarbatorit la noi prin slujbe, mai ales prin Sf. Liturghie care este coroana tuturor slujbelor. La sfarsitul ei s-au impartit pachete cu alimente si diferite gustari, intr-o atmosfera sobra, cu multa decenta, pentru a ne intoarce acasa mai indreptati, acestea ca o prelungire a agapelor crestine din primele veacuri, impartind si la cei nevoiasi in amintirea celor care nu mai sunt printre noi’.

Biserica ‘Toti Sfintii’ din Ramnicu Valcea isi sarbatoreste si ea hramul

Sfantul lacas a fost ridicat in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, fiind inclus in lista obiectivelor de patrimoniu national. Biserica a fost restaurata dupa 1999, in 2004 avand loc slujba de resfintire. Parintele Constantin Carstea, paroh al bisericii si consilier cultural al Episcopiei Ramnicului, ne-a oferit mai multe detalii despre activitatile cu caracter social-filantropic care se deruleaza la parohia Toti Sfintii din Ramnicu Valcea: ‘Lunar, enoriasilor ce fac obiectul ajutorarii noastre le oferim ajutor constand in alimente si in bani pentru intretinere. Mai mult, parohia noastra, in urma demersurilor facute, si-a recastigat dreptul de proprietate incepand cu 2001 asupra unui imobil ce a fost de la construirea lui si a servit drept gradinita de copii, incat incepem de anul acesta si restaurarea acestui imobil care se afla in curtea bisericii, unde va functiona in continuare Gradinita nr. 1 din municipiul Ramnicu Valcea, gradinita care va fi sub patronajul bisericii noastre’. De asemenea, parintele Constantin Carstea ne-a spus si cum a fost intampinat hramul la aceasta parohie din Ramnicu Valcea: ‘Cu prilejul hramului, in fiecare an, dupa Sf. Liturghie am facut o slujba de pomenire a ctitorilor ei, dar si a celor care au contribuit in decursul istoriei de peste 243 de ani, iar Biserica se adreseaza tuturor credinciosilor ca sa fie in continuare alaturi de sufletele lor prin rugaciune, printr-o fapta buna, printr-un cuvant de invatatura, dar si printr-o milostenie’.

Comentarii Facebook


Știri recente