Biserici bucurestene inchinate Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul

Biserica ‘Sf. Ilie’ din cartierul bucurestean Balta Alba isi sarbatoreste hramul

Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusa in anul 1995 de catre PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. In ziua sfintirii a fost consemnata si o minune, dupa cum ne-a spus parintele Ilie Costescu: ‘Aceasta sfanta biserica a fost construita in 1995, prima dupa Revolutie, fiind o biserica de lemn. Langa ea construim acum o Catedrala. Bisericuta nu se impune din punct de vedere arhitectural, insa la sfintire a fost un fenomen iesit din comun: intr-o zi de Florii a aparut pe cer semnul Sf. Cruci, minune consemnata de toate televiziunile care au fost prezente’. De asemenea, parintele Ilie Costescu ne-a vorbit si despre activitatile socio-diaconale desfasurate in cadrul parohiei: ‘Derulam activitati socio-diaconale, ajutam pe copiii orfani, pe copiii saraci, avem o cantina sociala unde oferim mancare la muncitorii care lucreaza la Catedrala, dar facem si o masa pentru saraci, avem un cabinet medical care functioneaza in cadrul parohiei, mai avem un cabinet juridic pentru cei care n-au posibilitatea sa intre intr-un cabinet de avocatura, incat oferim oamenilor, in afara slujbelor, un sfat duhovnicesc langa biserica’.

Biserica ‘Sf. Ilie’ – Gorgani din Bucuresti se afla in sarbatoare

Biserica dateaza din anul 1819, fiind construita pe locul unui alt locas ridicat in prima jumatate a secolului al XVII-lea. Mai multe detalii despre aceasta biserica am aflat de la pr. Vasile Gordon, parohul acestei biserici: ‘Biserica noastra se numeste ‘Sf. Ilie – Gorgani’ de la Sf. Ilie, pomenit in fiecare an la 20 iulie, si Gorgani de la o movila de pamant, dupa unii, iar dupa altii de la Gorgani Spatarul, care a fost cumnat cu Matei Basarab, si care a fost ctitorul primei biserici atestata documentar, prin anii 1629 – 1630. Actuala biserica dateaza din 1819 si ii are drept ctitori pe niste negustori greci, foarte bogati si foarte credinciosi. Mai deosebit in biserica avem icoanele de pe catapeteasma, care sunt pictate la Muntele Athos prin anii 1813 – 1815. Biserica noastra are o haina exterioara noua’. De asemenea, pr. Vasile Gordon ne-a vorbit si despre activitatile ce se deruleaza la parohia ‘Sf. Ilie’ – Gorgani: ‘Ne straduim sa derulam un program catehetic cat de cat organizat si coerent. Aici m-as referi in special la intalnirile de miercuri seara in care, dupa slujba de seara, ramanem sa dezbatem anumite teme sau sa raspundem la anumite intrebari ale credinciosilor. In aceasta privinta am amenajat o biblioteca cu program de imprumut, dar avem si un buletin parohial’.

Biserica ortodoxa bulgara ‘Sf. Ilie’ din Capitala isi serbeaza hramul

Biserica a fost construita in anul 1730 si este centrul cultural-misionar al bulgarilor din Romania. In ce imprejurari a luat fiinta acest sfant locas si prin ce anume se remarca ne-a spus parintele paroh Peter Totev: ‘Biserica ortodoxa bulgara ‘Sf. Prooroc Ilie’ a fost construita in 1725 – 1730, fiind cunoscuta in Bucuresti ca biserica cu hramul ‘Sf. Ilie’. Noi am primit biserica in folosinta in 26 octombrie 1954. De atunci si pana astazi, Biserica ‘Sf. Ilie’ a ramas singurul centru cultural si spiritual de sustinere a credintei noastre ortodoxe, de marturisire a obiceiurilor si traditiilor bulgare care nu difera de cele romanesti’.

Comentarii Facebook


Știri recente