Biserici bucurestene inchinate Sf. Mare Mucenic Gheorghe

Biserica ‘Sf. Gheorghe Nou’ din Bucuresti isi serbeaza hramul

Construirea Bisericii ‘Sf. Gheorghe’ Nou a inceput in anul 1669, sub domnitorul Antonie Voievod, si se termina la anul 1707 sub domnia Sf. Constantin Brancoveanu. Domnitorul Sf. Constantin Brancoveanu continua lucrarile de construire a bisericii, executand casele egumenesti si un palat patriarhal. Construirea bisericii este terminata in anul 1707. Biserica a fost in mai multe randuri restaurata, lucrari de reconstructie avand loc inclusiv in secolul al XX-lea, in urma carora acest sfant lacas a fost adus in starea ce o vedem astazi. In patrimoniul acestui important monument de cult se afla si o serie de obiecte de cult de mare valoare, printre care mana Sfantului Nicolae, adusa de catre domnitorul Mihai Viteazul, precum si o icoana facatoare de minuni a Sfintei Cuvioase Parascheva. Parintele Gheorghe Bogdan, parohul Bisericii ‘Sf. Gheorghe’ Nou din Bucuresti ne-a oferit mai multe detalii: ‘La Biserica ‘Sf. Gheorghe’ Nou se pastreaza mana Sf. Nicolae, se afla si diverse sfesnice donate chiar de Constantin Brancoveanu, precum si un potir din argint, icoane si obiecte de cult, cum ar fi o caseta de argint si icoana facatoare de minuni a Sf. Parascheva’.

Biserica parohiei Caramidarii de Jos isi serbeaza hramul

Biserica bucuresteana il are ca ocrotitor pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Lacasul este monument istoric, fiind inaltat pe un loc sfintit inca din veacul al XVIII-lea. Mai multe detalii despre aceasta biserica ne-a oferit parintele Danut Badea, parohul bisericii: ‘Constructia bisericii incepe in anul 1854, cand pr. Vutichie a inceput aceste lucrari de zidire a unei noi biserici. La 22 mai 1922, din neglijenta unui mester, acoperisul a luat foc. In aceste conditii, pr. Gheorghe Paunescu porneste o noua lucrare, in sensul ca pe zidurile vechi se ridica actuala biserica. S-a pus acoperis din tigla rosie, s-au inaltat cele doua turle, iar in interior au fost facute tampla si stranele, pictura fiind executata in anul 1929. In 14 decembrie 1930, patriarhul Miron Cristea sfintea biserica, adaugandu-i si hramul Sf. Mucenic Trifon, dupa dorinta credinciosilor parohiei’.

Biserica Andronache din Bucuresti isi cinsteste ocrotitorul spiritual

Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’, purtatorul de biruinta, sau biserica Andronache isi cinsteste astazi ocrotitorul spiritual. O prezentare a acestui lacas de cult, care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, ne-a fost facuta de catre parintele paroh Ioan Radulescu, protopop de Bucuresti II: ‘Biserica a fost ridicata de doua doamne evlavioase, constructia fiind inceputa in anul 1899. Dupa aceea a urmat pictura bisericii, in 1905, purtand numele si hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, dupa numele fondatorului initial Gheorghe Andronache. Stilul este bizantin, biserica are forma de cruce si are trei turle. Intrarea se face pe o scara din piatra cu cinci trepte. Suprafata construita a bisericii este de 300 mp, iar inaltimea este de peste 30 m. Biserica este o constructie monumentala, fiind construita de mesteri italieni, ea fiind asezata in mijlocul unui parc. Pictura bisericii a fost realizata in stil neoclasic, in 1905, de catre un pictor italian. Ea a fost sfintita in 25 martie 1920’.

Comentarii Facebook


Știri recente