Biserici bucurestene inchinate Adormirii Maicii Domnului

Biserica ‘Sf. Silvestru’ are ca hram sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului

Biserica este atestata documentar din anul 1743. In decursul anilor, biserica a fost reconstruita in doua randuri, in forma actuala datand din anul 1907. Parintele Nicolae Bordasiu, parohul acestui sfant lacas, ne-a spus ca ‘cea dintai zidire ca biserica pentru acest loc a fost facut in 1743 de catre doi oameni credinciosi si cuviosi. In 1839 a fost facuta o noua biserica, a carei pisanie a ramas pana astazi incastrata in zidul noii biserici care s-a ridicat acum 100 de ani’. De asemenea, parintele Nicolae Bordasiu ne-a vorbit si despre obiectele de patrimoniu ale Bisericii ‘Sf. Silvestru’: ‘Avem lucruri foarte frumoase si as remarca unul chiar foarte interesant pentru ca cineva din inaintasii nostri a ingemanat un potir care are cupa de la prima biserica din 1743, iar piciorul, cu inscriptie pe el, de la a doua biserica, de la 1837. Avem Evanghelie veche si avem o carte extrem de valoroasa, precum si alte carti destul de vechi’.

Biserica Udricani din Bucuresti isi serbeaza hramul

Sfantul lacas a fost ridicat in secolul al XVIII-lea, in timpul domnitorului Ioan Ghica. Inca din primii ani de la infiintare, la aceasta biserica a fost infiintata o scoala romaneasca de caligrafie, la care au studiat numeroase personalitati ale timpului, dupa cum ne-a spus parintele Constantin Patuleanu, parohul bisericii: ‘Este o biserica cu un istoric deosebit, pentru faptul ca dintru inceput a fost inzestrata cu o scoala romaneasca si cu o scoala de caligrafie. Aici au predat dascali renumiti, facand carte o serie intreaga de personalitati ale timpului, incat ea si-a facut din plin datoria fata de credinciosi prin educatia pe care a promovat-o prin aceasta scoala’. De asemenea, parintele Constantin Patuleanu ne-a vorbit si despre actiunile filantropice si social-caritative desfasurate de-a lungul anilor pe langa Biserica Udricani: ‘In acelasi timp, biserica a fost inzestrata cu un azil de batrani. Pe la 1877 s-a construit langa biserica un institut de binefacere care era cladit pentru femeile vaduve si sarace’.

Biserica Flamanda din Bucuresti isi sarbatoreste cel de-al doilea hram

Inceputurile acestui sfant lacas sunt legate de un schit de lemn ridicat pe locul acesta in 1766. Mai multe amanunte despre aceasta biserica ne-a oferit parintele paroh David Prestoiu: ‘Biserica noastra este o biserica veche si poarta numele de Biserica Flamanda, datorita faptului ca a fost un schit al Patriarhiei Romane unde erau gazduiti cei flamanzi si saraci care asteptau ofrande si pomeniri la marile slujbe de la hramuri si sarbatori. Aceasta biserica este amplasata foarte aproape de Catedrala patriarhala. Ea a fost la inceput un schit de lemn facut in 1766 de catre un anume Dimitrie si inchinat ca metoc al Mitropoliei. In anul 1782 s-a ridicat biserica din zid de catre Constantin Cretulescu. Biserica aceasta a fost in mai multe randuri reparata cu sprijinul domnitorilor fanarioti’. La Biserica Flamanda din Bucuresti se afla si o icoana facatoare de minuni. De asemenea, catapeteasma bisericii este deosebit de valoroasa. ‘Pictura bisericii a fost facuta initial in fresca si apoi a fost repictata in ulei, in 1871. Intre 1983 – 1987 a fost realizata o noua pictura in fresca pe toata suprafata interioara de catre pictorul Grigorie Popescu. Biserica noastra are o icoana a Maicii Domnului considerata facatoare de minuni, care este amplasata la catapeteasma ca icoana imparateasca. In inventar se mai afla si alte obiecte de valoare cu vechime din secolele XIX – XX’, a adaugat pr. David Prestoiu.

Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din cartierul bucurestean Militari se afla in sarbatoare

Un alt sfant lacas ce isi sarbatoreste astazi hramul este Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din cartierul Militari, Bucuresti. Biserica a fost construita in anul 1886, iar in 1943, precum si dupa 1990, la acest lacas au avut loc importante lucrari de reamenajare, despre care ne-a vorbit pr. prof. dr. Stefan Buchiu, parohul bisericii: ‘Ea a fost construita in anul 1886 de familia Nicolae si Anastasia Manolescu. Ulterior, ea a fost marita in anul 1943 prin ceea ce astazi este pronaosul. A doua marire a avut loc dupa 1990, cand i s-a adaugat pridvorul de astazi. Dupa 1990 s-a reusit si ridicarea unui aghiazmatar in curtea bisericii pe care il folosim de Boboteaza, in Vinerea din Saptamana Luminata, precum si in ziua hramului, de Adormirea Maicii Domnului’. De asemenea, parintele Stefan Buchiu ne-a vorbit si despre obiectele de patrimoniu care se pastreaza la aceasta biserica: ‘De la ctitori de pastreaza o icoana care este asezata in iconostasul bisericii. Avem un potir vechi din secolul al XVIII-lea, doua candele din aceeasi perioada, precum si mobilier din 1979, construit de niste mesteri din judetul Neamt’.

Comentarii Facebook


Știri recente