Biserica Vovidenia din Vicovul de Sus, judetul Suceava, isi sarbatoreste astazi hramul

Lacasul a fost ridicat la inceputul secolului XX, fiind sfintit la 14 octombrie 1960. Mai multe amanunte despre istoricul acestei biserici am aflat de la parintele paroh Mircea Irina: ‘Biserica cu acelasi nume al parohiei noastre a fost zidita in anul 1910, de catre crestinii romano-catolici de origine germana, care s-au perindat pe aici, fiind in forma de corabie. Cu timpul ei s-au imputinat, iar intre cele doua razboaie mondiale au parasit tara, locasul de inchinare ramanand in paragina. Dupa un timp, aceasta biserica a fost solicitata de crestinii ortodocsi, care nu puteau parcurge distanta de trei pana la opt km de biserica din centru a actualului oras. Astfel, prin incuviintare verbala, dupa restaurare si reamenajare corespunzatoare, regretatul mitropolit Iustin Moisescu al Moldovei a aprobat preluarea si resfintirea acestei biserici prin delegatul sau, vrednicul de pomenire vicar administrativ Scarlat Porcescu, din Iasi. Acesta, in fruntea unui sobor de preoti de la Manastirea Putna si din parohiile vecine, a facut sfintirea potrivit randuielii ortodoxe la 14 octombrie 1960, primind acest hram Vovidenia’.

Parintele Mircea Irina ne-a vorbit si despre lucrarile facute la Biserica Vovidenia din Vicovul de Sus, in anii de dinainte de revolutia din 1989: ‘Cu efortul sustinut al acestor credinciosi s-a infrumusetat biserica cu vesmant nou, si in exterior si in interior, cu pictura neobizantina, catapeteasma, carti de cult, mobilier nou sculptat din stejar, clopote noi, toate primind raspuns cu marea sfintire cu un sobor de preoti in frunte cu IPS Pimen aflat inca la Iasi, sfintire oficiata cu trei saptamani inainte de revolutia din 1989, si anume la 3 decembrie’.

De asemenea, parintele Mircea Irina ne-a vorbit si despre modul specific in care se sarbatoreste hramul la Biseriva Vovidenia din Vicovul de Sus: ‘Credinciosii mai in varsta si copiii, in special, vin la biserica atat in ajun, seara la Priveghere si Taina Marturisirii cat si in ziua propriu-zisa a marii noastre sarbatori pentru a participa la Sf. Liturghie, la Sf. Taine, la sfintirea apei mici. Dupa Sf. Liturghie urmeaza o randuiala specifica aici in Bucovina, si anume, pe langa pomenirea ctitorilor vii si adormiti, se pomenesc in rugaciuni speciale toti muncitorii, in special cizmarii, meserie specifica acestei localitati. La sfarsitul intregii randuieli liturgice din aceasta sfintita zi, credinciosii se miruiesc si primesc anafura, care se imparte la iesirea din biserica, din ofrandele aduse spre binecuvantare, fiind dezlegare la vin, peste si dulciuri de post’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…