Biserica veche din Avrig a fost resfințită

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de mai mulți preoți și diaconi, a resfințit vineri, 23 aprilie, Biserica veche din orașul Avrig, județul Sibiu, informează ‘Ziarul Lumina’. La eveniment, când întreaga Ortodoxie l-a sărbătorit pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, au participat sute de credincioși din oraș, dar și din împrejurimi. Vechiul lăcaș de cult al cetății a primit, după 255 de ani de la zidire, părticele din moaște, care au fost așezate în Sfânta Masă din altar, după rânduielile bisericești. Sărbătoarea a fost întregită, la Muzeul Avrig, cu o expoziție de icoane pe sticlă realizate de copii din Avrig și satele din jur.

Orașul Avrig, istorică cetate străjuită de Munții Făgăraș, a fost vineri, 23 aprilie, în sărbătoare. Cunoscut pentru rădăcinile sale medievale, pentru monumentele deosebite și personalitățile care s-au născut aici, Avrigul a retrăit bucuria de a-l primi pe Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului care, alături de un sobor de preoți, a resfințit biserica veche a cetății. Lăcașul de cult, unul dintre monumentele istorice ale orașului Avrig, construit în secolul al XVIII-lea, este de o inestimabilă valoare culturală și spirituală. Ca la fiecare sărbătoare, sute de credincioși au venit aici să participe la praznicul Sfântului Gheorghe, care a devenit și cel de-al doilea hram, și să asiste la resfințirea bisericii. În fața lăcașului de cult cu hramul ‘Intrarea Domnului în Ierusalim’ soborul de preoți a oficiat slujba de sfințire, iar după înconjurarea bisericii și târnosirea ei în cele patru laturi au urmat rezidirea Sfintei Mese din altar, așezarea Sfintelor Moaște, ungerea cu Sfântul Mir și celelalte rânduieli specifice. Această slujbă religioasă a fost urmată de Sfânta Liturghie pe Sfânta Masă rezidită.

Jertfa credincioșilor din Avrig

Protopopul de Avrig, preot slujitor la Biserica veche din localitate, părintele Vasile Gafton, a subliniat la Sfânta Liturghie importanța zilei în care comunitatea de credincioși din oraș, împreună cu preoții slujitori au întregit lucrarea înaintașilor prin așezarea moaștelor în Sfânta Masă din Altarul bisericii. ‘Bisericii noastre, atât de frumos pictată și înfrumusețată, îi mai lipsea ceva. Era nimbul de sfințenie pe care îl capătă orice lăcaș de cult odată cu sfințirea lui’, a spus părintele Gafton. În continuarea cuvântului, părintele Vasile Gafton a arătat că jertfele și rugăciunile înaintașilor care au zidit și înfrumusețat această biserică de-a lungul secolelor au fost unice în viața comunității. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a arătat că resfințirea Bisericii vechi din Avrig, la puțin timp după sfințirea Bisericii noi din localitate este un moment deosebit pentru comunitatea de credincioși din Avrig: ‘Nu este nimic străin a închina biserici unor sfinți. Cu atât mai mult mucenicilor. Primele lăcașuri de închinare în Biserica primară au fost mormintele martirilor. Apoi se refugiau creștinii în niște catacombe și acolo își îngropau morții lor, care erau martirizați de necredincioși’.

Acte de cinstire pentru cele patru parohii

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a prezentat viața Sfântului Gheorghe, model de jertfelnicie și dăruire pentru orice credincios. De asemenea, a menționat că resfințirea bisericii s-a făcut pentru așezarea moaștelor în masa Altarului, întrucât s-a constatat că acestea lipseau, chiar dacă biserica a fost sfințită în trecut.

Epitropii celor patru parohii din Avrig au primit Acte de Cinstire din partea IPS Mitropolit Laurențiu, prin care au fost recunoscute și răsplătite eforturile comunităților de credincioși pentru întreținerea Bisericii vechi. De asemenea, Mitropolitul Ardealului a mulțumit primarului și consiliului local pentru sprijinul oferit parohiilor din Avrig. Toți credincioșii au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar în decursul zilei și să cinstească Sfânta Masă unde au fost așezate moaștele.

Expoziție de icoane la Muzeul din Avrig

Sărbătoarea de la Avrig a fost înfrumusețată cu expoziția de icoane numită ‘Din suflet, cu dragoste, lumină’. Muzeul din Avrig a pus la dispoziție un spațiu generos pentru icoanele pe sticlă realizate de elevi de la școlile din Avrig și Racovița. ‘Ne pregătim de Olimpiada Județeană de la Avrig. Avem și icoane pe piatră, lemn sau ouă încondeiate’, a spus coordonatorul expoziției, profesoara Anca Georgeta Bucur. Expoziția a fost deschisă de Paști și se va muta în alte locuri din împrejurimi. ‘Mi-a plăcut să pictez de când eram mic. Pictez din clasa I’, a spus Horia Anghel, unul dintre elevi. Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a admirat icoanele copiilor și le¬a împărțit elevilor iconițe cu Sfântul Gheorghe.

Comentarii Facebook


Știri recente