Biserica ‘Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul’ din comuna Negrii, jud. Bacau, isi praznuieste maine hramul.

Biserica cu hramul Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul din comuna Negrii, jud. Bacau, apartine de Parohia Dragesti si a fost construita in anul 1733 de catre boierul Ionascu Isacescu. Acest ctitor a construit mai multe biserici, el fiind ingropat in biserica construita de el la Ilisesti din judetul Suceava.

La sfantul locas din comuna Negrii s-au mai adaugat si alti ctitori printre care amintim: hatmanul Grigorie Tabasescu si monahii Isaia, Sava si Toma, calugari vestiti de pe Valea Siretului, dar mai ales Ion Ionescu de la Brad de la Brad care a donat bisericii un clopot mare si un policandru.

Mai multe amanunte despre aceasta biserica ne-a oferit corespondetul Radio TRINITAS din Bacau, Parintele Andrian Ghinea: ‘In comuna Negrii din judetul Bacau se afla o filie modesta a Parohiei Dragesti, modesta numai ca numar de locuitori pentru ca sunt doar 40 de familii, dar plina de istorie. Pe ruinele unei vechi cetati dacice dainuie, de-a lungul vremii, o comunitate strans unita in jurul credintei crestine, numita in istorie ‘Comunitatea de la Brad’. Aici, in ciuda tuturor intemperiilor timpurilor, dainuie o mica biserica de lemn, construita in anul 1733 de catre boierul Ionascu Isacescu, cunoscut al domnitorului Dimitrie Cantemir si strabun al cunoscutului agronom roman din secolul al XIX-lea, Ion Ionescu de la Brad. Boierul Ionascu Isacescu este ctitorul mai multor biserici: la Negrii, la Dragesti, la Gafenco (jud. Bacau)si la Ilisesti (jud. Suceava), ultima devenindu-i si necropola. Ion Ionescu de la Brad, care spunea ca ‘este locul unde se regaseste pe sine’, a donat bisericii din Negrii un policandru si un clopot mare, precum si alte obiecte de cult. Pe vremea lui Ion Ionescu de la Brad, pe locul actualei Biserici cu hramul ‘Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul’ din Negrii functiona un schit care era vecin cu Scoala de Agronomie si Gradina Botanica. Actualmente, biserica apartine satului Brad, fiind o biserica parohiala, declarata monument istoric, avand o pictura restaurata recent. Orice mic locas de inchinare devine mare inaintea lui Dumnezeu prin cei ce slujesc si se inchina Lui.’

Comentarii Facebook


Știri recente