Biserica Spitalului Voila a fost sfințită

Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a târnosit ieri, 11 noiembrie 2012, biserica cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” și „Sfânta Muceniță Filofteia”, din incinta Spitalului de Psihiatrie „Voila” din Câmpina, județul Prahova, informează Ziarul Lumina.

După jumătate de secol de ateism, în care Biserica a fost prigonită, iar preoții alungați din instituțiile statului, anii care au trecut după 1989 au oferit posibilitatea oamenilor de bună credință de a-L readuce pe Hristos în locurile de unde a fost alungat. Așa se face că în numeroase spitale, unități militare sau alte instituții există capele sau biserici, iar preoții asigură asistența religioasă.

„Oamenii își găsesc de multe ori alinarea și speranța rezolvării unor situații dificile în credință. Dacă societatea și jungla ei creează niște pârghii și verigi specifice, religia, prin credință și speranță, reușește să facă mai mult decât medicamentul”, a spus dr. Gabriel Țintărescu, managerul Spitalului de Psihiatrie „Voila”, referindu-se la necesitatea unei biserici în incinta spitalului pe care îl conduce.

Promotorii asistenței religioase la „Voila” au fost dr. Adrian Eugen Căpșună, unul dintre cei mai vechi medici ai unității spitalicești, și managerul de atunci al spitalului, Dobrin Ionescu. Au apelat la Protoieria Câmpina și au găsit sprijinul părintelui protopop Costică Dumitru, care a rânduit o serie de preoți pensionari să slujească prin rotație. Prin grija protopopului, a fost amenajată și o capelă într-una dintre încăperile spitalului.

În anul 1995, capela cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” și „Sfântul Ioan Botezătorul” a fost sfințită de Preasfințitul Vincențiu Ploieșteanul, pe atunci Episcop-vicar patriarhal, primul slujitor al acestei capele fiind pr. Ioan Stănescu, după care a urmat preotul Răzvan Stoian, iar din 2011 preotul Liviu Milea.

O mărturie a credinței ce va dăinui peste veacuri

Cu timpul, capela a devenit neîncăpătoare și s-a înfiripat ideea de a construi în curtea spitalului o biserică trainică, de zid, care să răspundă nevoilor bolnavilor de aici și cadrelor medicale. Astfel, preotul Răzvan Stoian împreună cu managerul spitalului, dr. Gabriel Țintărescu, au apelat tot la Protoieria Câmpina, dar și la Consiliul Local pentru a putea pune în aplicare acest plan.

Între timp, a fost găsită o familie cu suflet mare care a dorit să susțină integral construirea sfântului lăcaș de închinăciune.

„Domnul doctor Gabriel Țintărescu împreună cu părintele Răzvan Stoian au mers la ctitor, la domnul Ioan Simion, director general al CONFIND Câmpina, și au întrebat dacă ar putea să ajute la construcția bisericii și să asigure măcar plata pentru fundație. Domnul Simion a spus că va ajuta nu doar la realizarea fundației, ci va susține chiar construirea întregii biserici”, povestește părintele Liviu Milea, preot de caritate la Spitalul „Voila”.

După ce Primăria Câmpina a asigurat terenul necesar, în prima zi din Postul Crăciunului 2007 a fost pusă piatra de temelie. Inițial, a fost vorba de o biserică de lemn, însă ctitorii, Ioan și Olimpia Simion, au dorit să ridice ceva care să dăinuiască peste veacuri, astfel că au luat decizia să construiască o biserică de zid după un proiect al arhitectei Ana Maria Goilav.

„Mi-am dorit foarte mult să construiesc o biserică și de aceea am pus mai mult suflet. A fost o experiență pentru noi din care toți am avut de învățat. Ne-a ținut Dumnezeu sănătoși și a ieșit ceva frumos”, a explicat directorul firmei care s-a ocupat de construcție, ing. Eusebiu Florin Ursu.

„Este o binefacere pentru Protoieria Câmpina, pentru municipiul Câmpina și, nu în ultimul rând, pentru personalul medical și pentru pacienții care își caută sănătatea trupului și a sufletului în acest așezământ medical. De asemenea, și rudele care vizitează bolnavii vor găsi aici un loc în care să poată aduce mulțumire lui Dumnezeu și să se roage pentru sănătate și pentru ajutor”, a declarat părintele Costică Dumitru, protopopul Protoieriei Câmpina.

La târnosire au participat mulți credincioși

La eveniment au participat oficialități ale Primăriei Câmpina, ctitorii bisericii, ing. Ioan și prof. Olimpia Simion, cadre medicale din spital și foarte mulți credincioși din oraș și împrejurimi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Stavropoleos” al mănăstirii cu același nume din București, dirijat de diac. Gabriel Constantin Oprea.

Preasfințitul Ciprian, în cuvântul rostit înainte de Sfânta Liturghie, a arătat că „din momentul târnosirii, lăcașul a devenit biserică vie, însuflețită pentru că a primit primele taine rânduite de Mântuitorul Iisus Hristos. El e acum un organism viu, asemenea unei persoane umane pentru că biserica îi cuprinde pe toți cei care cu grăbire vin și se roagă în fața Sfântului Altar pentru sănătate și pentru cei care, aici, la spital, se află în suferință”. La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Ciprian l-a hirotesit iconom stavrofor pe pr. Răzvan Andrei Stoian și a oferit distincții și diplome ctitorilor și binefăcătorilor. Astfel, a fost conferit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” familiei Ioan și Olimpia Simion. Horia Laurențiu Tiseanu, primarul orașului Câmpina, și Gabriel Țintărescu, managerul spitalului, au primit Ordinul „Sanctus Stefanus Magnus”.

Actualului slujitor al lăcașului de cult, pr. Liviu Milea, i s-a conferit diploma de vrednicie „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou”. Biserica a primit în dar o părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon de la lăcașul cu acest hram din comuna Pantelimon, județul Ilfov.

Comentarii Facebook


Știri recente