Printre puținele biserici ocrotite spiritual de Sfântul Apostol Bartolomeu, sărbătorit în data de 11 iunie în Biserica Ortodoxă, se numără biserica Spitalului Orășenesc din Huedin, care și-a sărbătorit astăzi primul hram în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.
Slujbele au început dimineață la ora 9:00, cu Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos, iar la ora 9:30 a fost primit Părintele Mitropolit Andrei. Mai întâi, ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a icoanelor de pe catapeteasmă, amplasate după sfințirea locașului, după care a început Sfânta Liturghie arhierească. La final, a fost oficiat un Parastas în memoria vrednicului de pomenire Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu, cu ocazia pomenirii astăzi a ocrotitorului său după nume.
Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei au slujit părintele Nicolae Buda, inspector eparhial în Arhiepiscopia Clujului, pr. Ciprian Taloș, protopopul de Huedin, pr. arhidiacon Claudiu Grama, consilier pe probleme de protocol în Arhiepiscopia Clujului, și numeroși preoți din eparhie, după cum ne informează Radio Renașterea.
În cuvântul de învățătură adresat la finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei le-a vorbit credincioșilor despre viața Sfântului Bartolomeu, dar și despre a Sfântului Barnaba, de asemenea pomenit astăzi, și i-a sfătuit să devină după putință ucenici ai lui Hristos.
„Toți oamenii au nevoie de un cuvânt bun, au nevoie de mângâiere, iar ucenicul Domnului Hristos, pentru că noi toți suntem ucenici ai Domnului, trebuie să aducă mângâiere în orice loc și oricui. Importante sunt la acești doi sfinți cele două virtuți: la Bartolomeu lipsa de vicleșug, de fățărnicie, sinceritatea absolută care ar trebui să domnească printre creștini, inclusiv în lumea politică, iar la Barnaba virtutea principală e că era fiu al mângâierii”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Pentru toate eforturile depuse încă de la numirea ca preot slujitor la Spitalul Orășenesc din Huedin, preotul Horea Șaitiș a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, fiind cel care a pus bazele asistenței religioase în această unitate.
A doua biserică ortodoxă din Huedin
În cadrul Spitalului Orășenesc din Huedin asistența religioasă a început să fie asigurată în iulie 2002, prin numirea ca slujitor a preotului Horea Șaitiș, cel sub îndrumarea căruia urma să fie construită cea de-a doua biserică ortodoxă din orașul Huedin. S-a reușit, până astăzi, construirea unui locaș pentru oficierea sfintelor slujbe și pentru consilierea religioasă a bolnavilor, a cadrelor medicale din unitate, dar și a credincioșilor din oraș care frecventează această biserică.
La început totul s-a desfășurat într-o sală de mese aflată la parterul spitalului, sub forma unei capele care a primit atunci hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Spațiul a fost înzestrat cu toate cele necesare pentru oficierea slujbelor. Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată aici la 1 decembrie 2002.
Procesul de construcție a bisericii a durat cinci ani, după cum a precizat preotul paroh Horea Șaitiș: „Pe 22 mai 2005, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Irineu, pe atunci Episcop-vicar la Cluj, a sfințit locul pentru construirea unei noi biserici în incinta spitalului, lucrările de construcție fiind demarate un an mai târziu. Construcția a fost încheiată în septembrie 2010, astfel că pe 26 septembrie, tot Înaltpreasfințitul Irineu a săvârșit slujba de târnosire, din acel moment slujbele fiind oficiate în noul locaș”.
Fondurile avute la dispoziție fuseseră limitate, astfel că pe iconostasul bisericii au fost așezate doar icoanele împărătești, celelalte fiind pictate ulterior, de pictorul Silviu Călugăru din București. Sfințită sâmbătă, 11 iunie, catapeteasma a fost realizată din lemn de tei, de sculptorul Dumitru Dobra din Vulcana-băi. Clopotele cu care a fost înzestrată biserica au fost turnate în atelierul din Innsbruck, Austria.
Hramul a fost dat de principalul ctitor
Biserica este construită din lemn, în stil nord-transilvănean, de o echipă de meșteri din Sângeorz-băi, condusă de Florin Sârbu.
„Această sfântă biserică poartă hramul Sfântului Apostol Bartolomeu, pomenit pe 11 iunie, după numele principalului ctitor, Preacuviosul Protosinghel Vartolomeu Bogdan, fost secretar al Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. Un donator important a fost Primăria Huedin, în frunte cu edilul Mircea Moroșan, precum și numeroși credincioși nu doar din oraș, ci și din localitățile învecinate”, a adăugat părintele Horea Șaitiș.
Biserica Spitalului din Huedin are încheiate parteneriate de colaborare cu Școala Generală din oraș și cu Școala Generală din Beliș, prin care se derulează activități specifice, cu precădere la marile praznice, atunci când copiii îi vizitează pe bolnavii din spital. În fiecare an la Crăciun, ei vin să îi colinde și să aducă daruri, participând aici și la slujbe. Există o colaborare foarte bună și cu conducerea spitalului, venind un sprijin important în derularea acestor activități din partea managerului general dr. Adriana Costin.