Biserica și Școala, împreună împotriva drogurilor, la Beiuș

Ca urmare a concursului național de proiecte antidrog „Împreună”, inițiat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, precum și cu alte instituții guvernamentale sau nonguvernamentale, a demarat un nou proiect, „Iau decizii corecte!”, având ca obiectiv reducerea factorilor de risc față de consumul de alcool, tutun și droguri la adolescenții și preadolescenții din mediile rurale și urbane. Proiectul se desfășoară în aprilie – mai 2010, informează ‘Ziarul Lumina’.

Desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, parteneriatul actual dintre Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș reprezintă de fapt o continuare a programului de prevenție „Să spunem NU drogurilor!”, derulat în anul 2008 între cele două instituții, finalizat prin editarea unui volum, cu același titlu, publicat la Editura „Buna-Vestire” a Protopopiatului Ortodox Român din Beiuș.

Concursul național „Împreună” a fost inițiat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, precum și cu alte instituții guvernamentale sau nonguvernamentale, printre care „Asociația Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului” din București, „Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor”, „Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor”, „Autoritatea de Sănătate Publică Bihor”, „Inspectoratul de Poliție al județului Bihor”, „Serviciul Internațional de Salvare a Copiilor” – organizația din România, „Casa Corpului Didactic Oradea”, Primăria Municipiului Beiuș, Școala cu clasele I-VIII Buntești, județul Bihor, Școala cu clasele I-VIII Curățele, județul Bihor, Școala cu clasele I-VIII Meziad, județul Bihor – structură a Școlii cu clasele I-VIII Remetea.

Liceul Pedagogic din Beiuș, campion al proiectelor antidrog

Elevii Liceului Pedagogic din Beiu au participat, tot în 2008, și la prima ediție pilot a proiectului național „Fii conștient, NU dependent!”, organizat de AEPADO (Asociația Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului), liceul fiind unul din partenerii educaționali ai acestei asociații.

În această instituție s-au desfășurat, pe parcursul anului 2009, alte două programe naționale-pilot: „Adolescenții renunță la fumat!” și „Eu nu fumez” – în parteneriat cu Ministerul Sănătății, toate acestea arătând preocuparea permanentă a Bisericii și Școlii pentru informarea, prevenirea și combaterea consumului de droguri sub orice formă.

Proiectul „Iau decizii corecte!” a debutat cu ocazia Zilelor municipiului Beiuș, pe 19 aprilie 2010, sub genericul „Luna cinstirii… pe plan educațional”. Proiectul este coordonat de prof. Nicoleta Stoița, psihologul Liceului Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș, și prof. Carmen-Eugenia Lezeu, director adjunct al liceului, având ca beneficiari 117 adolescenți din clasele a IX-a A, B, C și respectiv a X-a C din liceu, 60 de preadolescenți din clasele a VII-a și a VIII-a de la școli din mediul rural precum și părinții adolescenților.

Pentru clasele de liceu se derulează activitățile cu teme precum „Fă cunoștință cu mine!”, „Alcoolul și tutunul”, „Iau decizii corecte!”, „Drogurile și dependența”, „Independent, NU dependent!”. La clasele din mediul rural, activitățile au ca teme „Fumatul, dușmanul meu!” și „Alcoolul nu te face să zbori!” și se bazează pe implementarea conceptului peer education (educația făcută de cei de o seamă) la care vor participa patru elevi din clasele a IX-a și a X-a, sub îndrumarea profesorilor implicați în proiect. Activitățile „Părinte pentru copilul meu” și „Anturajul copilului meu” au ca obiectiv ameliorarea modului de cunoaștere și comunicare a părintelui cu propriul copil, precum și cunoașterea factorilor de risc în consumul de alcool, tutun și droguri.

Proiectul „Iau decizii corecte!” este așadar unul de prevenție primară prin care se urmărește sporirea factorilor de protecție în fața consumului de droguri prin dezvoltarea unor deprinderi sanogene.

„Toate-mi sunt îngăduite, dar nu toate-mi sunt de folos”

Pe 30 aprilie 2010, începând cu ora 10:00, la liceul din Beiuș a avut loc acțiunea „Iau decizii corecte!”, denumire care reprezintă și titlul parteneriatului – ce a avut ca obiectiv fundamental formarea abilităților de management decizional în domeniul consumului de substanțe (alcool, tutun și droguri). Astfel, a fost abordată problematica drogului: ce este drogul, cum pot fi definite dependența și consumul de droguri, tipuri de drog, factorii consumului, efectele consumului de droguri. A fost prezentat un material video, cu tematica de mai sus, iar la finalul prezentării clasa a fost împărțită în cinci grupe, fiecare grupă având de rezolvat o situație problematică legată de consumul de drog, sarcina de lucru fiind identificarea unor soluții adaptative.

Au participat, alături de elevi, coordonatorii proiectului, diriginții claselor implicate și profesorul de religie din liceu, care le-a prezentat elevilor învățătura Bisericii față de aceste patimi. Li s-a arătat elevilor că viața este darul suprem, iar libertatea trebuie folosită responsabil, în sensul cultivării virtuților, în sensul prețuirii darurilor cu care i-a înzestrat Dumnezeu, având respect de sine.

Fiindcă „toate-mi sunt îngăduite, dar nu toate-mi sunt de folos”, tinerii de azi au datoria de a lua atitudine față de toate păcatele și plăcerile pătimașe spre a nu deveni robii acestora, ruinându-și atât sănătatea fizică cât și pe cea morală și nimicind astfel chipul lui Dumnezeu din ei. Creștinul trebuie să lupte cu armele Bisericii (postul, rugăciunea, spovedania, fapta bună) pentru a-și păstra demnitatea umană și împlini scopul suprem – mântuirea.

În cursul lunii mai se vor desfășura activitățile cu tema „Drogurile și dependența” și „Independent, NU dependent!”, urmând ca proiectul să se încheie cu publicarea unui volum ce va cuprinde toate activitățile desfășurate.

Comentarii Facebook


Știri recente