Biserica și complexul monahal de la Schitul „Sfânta Ana” din Sinaia, sfințite de praznicul Schimbării la Față a Domnului

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a participat ieri, 6 august a.c., de praznicul Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, la slujba de sfințire a bisericii și complexului monahal de la Schitul „Sfânta Ana” – cota 1.400, din localitatea Sinaia, județul Prahova.

În prezența a circa 1.500 de credincioși, slujba de târnosire a noii biserici și a complexului monahal a fost săvârșită de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La Sfânta Liturghie săvârșită pe scena din curtea schitului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ținut un cuvânt de învățătură, în care a menționat însemnătatea sărbătorii Schimbării la Față, „ca cea prin care ni se arată care este viitorul nostru ultim, în împărăția lui Dumnezeu, și anume pentru ce un creștin se nevoiește în lumea aceasta, pentru ce rabdă ispitele, necazurile, încercările, pentru ce suferă atunci când este prigonit pentru credință. Cu alte cuvinte, această sărbătoare arată înțelesul ultim al vieții creștine, și anume, dobândirea bucuriei și a fericirii veșnice în slava Preasfintei Treimi”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În continuare, Patriarhul Bisericii noastre a explicat Troparul Schimbării la Față a Domnului, arătând că termenul „fiitor”, cuvânt care nu se găsește în dicționarul Academiei Române, a fost creat de Biserică și înseamnă „cel ce există, are menirea de a fi pururea”. „«Pururea fiitoare»” înseamnă că există pururea prin sine, dincolo de lumea trecătoare. Lumina aceasta pururea fiitoare este cerută ca să strălucească nouă, păcătoșilor. Așa cum ea a fost arătată Sfinților Apostoli Petru, Iacov și Ioan, este cerută de noi, păcătoșii, să ne fie împărtășită încă din lumea aceasta, pe cât putem să o primim. La Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, vedem că materia devine interioară spiritului, luminii celei necreate, netrecătoare, neînserate sau neapuse”, a continuat PF Părinte Daniel.

Prezent la minunea Schimbării la Față a Domnului, Sfântul Apostol Petru a simțit „o bucurie deosebită, o pace a sufletului și a trupului. El nu a spus aceasta ca urmare a gândirii logice, ci a spus ceea ce a simțit, adică pacea, bucuria și fericirea pe care o dă prezența lui Dumnezeu și pregustarea slavei împărăției cerurilor”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh.

În continuare, Preafericitul Părinte Daniel a spus câteva cuvinte despre istoria Schitului „Sfânta Ana”. În 1946, credincioșii din părțile Sinaiei au cerut Arhiepiscopiei Bucureștilor înființarea Schitului „Sfânta Ana”, dar nu s-a reușit atunci. „Duhul lui Dumnezeu ne-a chemat să vedem sfințirea acestei biserici acum. În motivația credincioșilor din părțile Sinaiei, atunci când cereau înființarea schitului, se arăta că acesta are o legătură prietenească și duhovnicească cu Schitul Durău, de la poalele Muntelui Ceahlău. Vedem această legătură între schiturile de pe munte din Moldova, cu cele din Țara Românească”, a încheiat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Preafericitul Părinte Patriarh l-a felicitat apoi pe părintele Ioanichie Șomcutean, starețul schitului, care s-a străduit ca locul acesta să-și recapete chemarea sa duhovnicească, de a fi un loc de rugăciune și de înălțare duhovnicească.

În semn de binecuvântare, Preafericitul Părinte Daniel a oferit bisericii Schitului „Sfânta Ana” o cruce patriarhală, punând-o sub ocrotirea a încă doi sfinți: Sf. Iustin Martirul și Filosoful, precum și Sfântul Ioanichie cel Mare. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a decernat Diplome de vrednicie ctitorilor acestui nou așezământ monahal din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor: domnului profesor Iustin Gătej, ctitorul principal al mănăstirii, domnilor Chiriac Florian și Dan Ionel, precum și primarului orașului Sinaia, domnul Gheorghe Vlad Oprea.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 181/ 7 august 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente