Biserica Sfinților Brâncoveni din Constantinopol

Două evenimente de cinste din viața Bisericii Ortodoxe Române și de mare importanță pentru românii care se află pe meleagurile cetății de altădată a Constantinopolelui au adus în atenția noastră o ctitorie brâncovenească pe plaiurile vechiului Bizanț.

În urmă cu zece ani, duminică, 23 mai 2004, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului și Patriarh Ecumenic, împreună cu vrednicul de pomenire patriarh Teoctist au oficiat Sfânta Liturghie inaugurală, consemnând începutul vieții religioase românești la biserica ctitorită în 1692 de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu.

Ziua de 26 mai 2009, pecetluită în istoria Bisericii Ortodoxe Române de vizita oficială a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la Patriarhia de Constantinopol, a rămas scrisă cu litere de aur în sufletele românilor din Istanbul, prin cinstea pe care cei doi întâistătători au dăruit-o comunității românești, la Vecernia Înălțării Domnului și la inaugurarea bibliotecii românești parohiale, oază de limbă și cultură românească. Aceste două evenimente au redescoperit românilor un sfânt lăcaș cu suflet românesc.

Mai multe informații în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente