Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron este unul dintre ocrotitoriii acestui sfant locas din municipiul Iasi. Credinciosii si enoriasii au participat aseara la slujba Vecerniei cu Litie. Pentru cei care vor dori sa o viziteze, biserica este astazi ascunsa in spatele blocurilor masive de pe Bulevardul Independentei. A fost construita pe locul unui sfant locas vechi din lemn, intre anii 1750-1761. Vechea biserica a fost ctitorita de marele vornic Solomon Barladeanu si voievodul moldovean Istrate Dabija. Biserica actuala reprezinta prototipul bine conservat al unei intregi serii de biserici orasenesti, care imbina elemente decorative specifice barocului constantinopolitan si clasicismului de inspiratie ruseasca. In Iasi, seria este ilustrata de Catedrala mitropolitana veche – Sf. Gheorghe, Bisericile Curelari si Talpalari. Toate elementele decorative de la Biserica ‘Sfintii Teodori’, imbinate intr-o unitate armonica, inscriu acest edificiu intre monumentele cele mai interesante ale secolului al XVIII-lea. Iconostasul bisericii are icoane din trei epoci diferite. Se remarca, insa, icoanele imparatesti si icoana hramului, reprezentandu-i pe Sfintii Teodori, icoane pictate in anul 1665. Aceste icoane provin de la vechea biserica a lui Solomon Barladeanu. Parintele paroh Teodor Mera a declarat ca in patrimoniul bisericii se afla obiecte de cult de o valoare deosebita.
În acest semn vei învinge: Mesajul lui Hristos către Sf. Constantin și către noi toți, spune Starețul Schitului Darvari
Părintele Protosinghel Arsenie Irimiea, Starețul Schitului Darvari – Paraclis Patriarhal din Capitală, a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie, la pomenirea Sfinților Împărați Constantin și Elena, hramul sfântului așezământ. Părintele Stareț a explicat în ce fel mesajul…
În imagini: Hramul istoric al Catedralei Patriarhale – 2022
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat sâmbătă, 21 mai, Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, hramul istoric al Catedralei Patriarhale. La hram au participat și doi ierarhi din Bulgaria: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Naum…
Tomosul sinodal pentru proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab (Text integral)
Textul integral al Tomosului sinodal prezentat la proclamarea canonizării Cuvioasei Teofana Basarab, sâmbătă, 21 mai 2022: Tomos sinodal al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române pentru proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe…
În Anul omagial al rugăciunii, Biserica Ortodoxă Română proclamă sfințenia unei isihaste: Cuvioasa Teofana Basarab
La hramul Catedralei Patriarhale, sâmbătă, 21 mai 2022, a avut loc evenimentul istoric prin care s-a proclamat sfințenia Cuvioasei Teofana Basarab, prima monahie din istorie cunoscută ca fiind de origine română și fiica Domnitorului Basarab…
Patriarhul Daniel reamintește grija Sfântului Constantin cel Mare pentru creștinii daco-romani
„Sfinții Împărați Constantin și Elena au avut o grijă deosebită și pentru teritoriul țării noastre”, a reamintit sâmbătă Patriarhul Daniel, la hramul istoric al Catedralei Patriarhale și a spus că acesta este, din păcate un…