Biserica Sfinții 40 de Mucenici din Iași, în sărbătoare

Biserica noastră i-a sărbătorit ieri pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. În bisericile ortodoxe a fost săvârșită Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. Martiriul Sfinților 40 de Mucenici a fost cinstit la Iași în singurul lăcaș de închinăciune ridicat în amintirea acestor sfinți, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia a fost marcată ieri în mod deosebit la Iași. Singurul sfânt lăcaș închinat Sfinților 40 de Mucenici, aflat în cartierul ieșean Copou, a îmbrăcat straie de sărbătoare. Hramul lăcașului de închinăciune a început joi seara, când au fost săvârșite Vecernia unită cu Litia și Acatistul Sfinților 40 de Mucenici. La slujba oficiată de pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1, alături de un sobor de preoți, au participat enoriașii parohiei, dar și ieșenii care au dorit să-i cinstească pe cei 40 de Mucenici. Cuvântul de învățătură a fost adresat de pr. protopop Toma Gradinaciuc, care a remarcat unicitatea Bisericii ‘Sfinții 40 de Mucenici’, reliefând câteva aspecte din viața celor 40 de sfinți pomeniți de Biserica noastră în fiecare an pe 9 martie. ‘Sfinții 40 de Mucenici sunt un model de tărie în credință în Mântuitorul Hristos. Mucenicia lor s-a petrecut în timpul împăratului Liciniu, care era prigonitor de creștini. În secolul al IV-lea, cunoscut ca fiind secolul de aur al creștinătății, au trăit sfinții ierarhi ai Bisericii care au pus la punct învățătura de credință în Mântuitorul Hristos. Tot atunci, foarte mulți mucenici și-au dat viața pentru Domnul Iisus. Printre aceștia sunt și Sfinții 40 de Mucenici pe care Biserica noastră îi prăznuiește astăzi (n.r. ieri). În acatistul care s-a citit am auzit despre viața lor frumoasă și despre felul în care și-au dat viața pentru Mântuitorul Hristos. Pentru că nu au vrut să se închine idolilor, Agricola, conducătorul Sevastiei, i-a pus într-un iaz, iar noaptea apa a înghețat. Cu toate acestea, sfinții au păstrat credința în Mântuitorul Hristos și nu au tăgăduit să-L mărturisească. Ceata celor 40 de mucenici care nu s-au închinat idolilor a fost pusă în acest iezer’, a amintit pr. protopop Toma Gradinaciuc, care a vorbit în continuare despre virtuțile Sfinților 40 de Mucenici.

Lucrări la pictură, aproape de final

‘Noi suntem inspirați de virtuțile Sfinților 40 de Mucenici, pentru a le avea fiecare dintre noi. Dacă vom avea virtuțile creștine care să ne înfrumusețeze viața, vom putea dobândi împărăția cerurilor. Prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici se împletește cu Postul Mare, perioadă în care suntem chemați să câștigăm virtuți pentru împărăția lui Dumnezeu. Dacă ei au fost buni, milostivi, credincioși, și noi suntem îndemnați să avem aceste virtuți creștine. În această perioadă a postului suntem îndemnați să postim și să ne rugăm. Postul și rugăciunea sunt două aripi care ne ajută să dobândim împărăția cerească’, a adăugat pr. protopop Toma Gradinaciuc. Părintele paroh Ioan Rusu a mulțumit preoților slujitori și credincioșilor pentru prezență, exprimându-și nădejdea că în acest an va fi continuată pictura Bisericii ‘Sfinții 40 de Mucenici’. ‘Anul acesta, cu ajutorul Sfinților 40 de Mucenici, vom continua pictura în zona cafasului și pridvorului. Mulțumim celor care au contribuit mai ales la consolidarea sfântului lăcaș, mai ales că a fost o lucrare costisitoare, și celor care au ajutat la realizarea picturii’, a spus pr. paroh Ioan Rusu. Programul liturgic a continuat ieri cu Ceasurile, Obednița și Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. La final a fost săvârșit Parastasul pentru ctitorii și preoții care au slujit de-a lungul timpului în Biserica ‘Sfinții 40 de Mucenici’ din Iași.

Sărbătoare și la Bârlad

Biserica cu hramurile ‘Sfântul Dumitru’ și ‘Sfinții 40 de Mucenici’ din Bârlad, ctitorită de Gheorghe Constandache, Panainte și Elena Goiu și Ioan Racleș în anul 1832, și-a serbat ieri al doilea hram. Sărbătoarea a început cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoți de la parohiile din orașul Bârlad. Răspunsurile la strană au fost date de Corul ‘Axios’ al cântăreților Protopopiatului Bârlad. La sfârșitul slujbei, părintele Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, a adresat un cuvânt de învățătură inspirat de exemplul viu pe care l-au dat cei 40 de mucenici din Sevastia, care prin asumarea numelui și trăirii vieții creștine, L-au mărturisit pe Hristos cu prețul vieții. ‘Tinerețea și curajul lor de a înfrunta neadevărul, frica și moartea constituie pentru orice creștin de ieri, de azi și de mâine temelia statorniciei noastre în a trăi creștinește viața ca dar al lui Dumnezeu’, a remarcat pr. protopop Vasile Lăiu. Credincioșii prezenți la slujbă au primit la final litie. Ieri-dimineață, bârlădenii s-au rugat în timpul Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite, la finalul căreia a fost oficiat Parastasul pentru ctitorii sfântului lăcaș.

Comentarii Facebook


Știri recente