Biserica Sfântului Eustație în sărbătoare

Ieri, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Eustație, biserica Parohiei ‘Iancu Vechi’ – Mătăsari, Protoieria II Capitală și-a serbat hramul, informează „Ziarul Lumina”. Zeci de credincioși din mai multe cartiere ale Capitalei au fost prezenți la Sfânta Liturghie, după ce cu o seară înainte, miercuri, 19 septembrie, au participat la slujba Privegherii oficiată de un sobor de opt preoți și diaconi.

Deși a fost zi de lucru, încă de la primele ore ale dimineții, enoriașii parohiei din bulevardul Pache Protopopescu nr. 90 și-au găsit timp să vină la biserica lor de suflet, singurul lăcaș de cult din București și printre puținele din țară care păstrează de 140 de ani părticele din moaștele Sfântului Mare Mucenic Eustație, ale soției sale Teopisti și ale fiilor lor Agapie și Teopist. A fost loc pentru toată lumea, și pentru cei ai locului, dar și pentru credincioșii veniți din alte sectoare, pentru tineri, bătrâni și copii, săraci sau bogați. Cu toții au luat parte, într-o liniște exemplară, la Sfânta Liturghie oficiată de părintele consilier patriarhal Constantin Stoica, parohul bisericii, împreună cu preotul Nicolae Ionașcu, de la Biserica ‘Oborul Nou’ din Capitală, și cu diaconul parohiei sărbătorite, Horia Mălușanu.

‘Să ne manifestăm credința cu demnitate’

‘Sfântul Mare Mucenic Eustație împreună cu ceilalți membri ai familiei sale ne-au adunat la biserică să ne unim rugăciunea, să participăm la Sfânta Liturghie, să ne oferim un ales popas duhovnicesc care constă în primul rând într-o bucurie sufletească. Îndemnul meu, astăzi, în zi de mare sărbătoare, este de a încerca să descoperim sau să redescoperim sfințenia într-un mod firesc, nu abstract, ca pe ceva care vine dintr-o lume imemorială, demult apusă. Pe sfinți trebuie să-i vedem ca pe niște persoane vii. În ceea ce privește evlavia față de sfinți și față de sfintele lor moaște, noi, românii, suntem un exemplu de urmat pentru multe popoare europene. Nu trebuie să ne fie jenă de credința noastră, ci să o manifestăm cu demnitate, pentru că ea ne definește, este identitatea noastră’, le-a vorbit, printre altele, preotul paroh enoriașilor săi la sfârșitul slujbei.

Totodată, părintele Constantin Stoica și-a exprimat dorința că până la începutul anului viitor ‘să reușim tipărirea vieții și Acatistului Sfântului Mare Mucenic Eustație, și ne gândim chiar la o piesă de teatru inspirată din viața acestei familii creștine, care să fie jucată de copii, deoarece tânăra generație are nevoie de astfel de modele cum sunt sfinții’.

‘Această biserică este cel mai important loc pentru mine’

Printre cei prezenți, s-au făcut remarcați prin frumusețea inocenței copilăriei elevii din clasa a II-a D ai învățătoarei Silvia Mitea de la Școala Generală Nr. 56 ‘Jose Marti’ din București.

‘Această biserică este cel mai important loc pentru mine din două motive. Este casa lui Iisus Hristos și aici am spus prima poveste din viața mea. Povestea era despre Sfântul Nicolae’, a spus Sabina Andreea Lica, secondată de colega ei, Ingrid Adriana Corobana: ‘Mi-a plăcut cum a povestit preotul despre viața sfântului și cum a cântat corul. Astăzi am învățat că trebuie să fim credincioși și să nu ne închinăm în locuri fără de valoare’.

La plecare, fiecare credincios a primit o iconiță cu Sfântul Mare Mucenic Eustație și un pachet cu alimente. De asemenea, alte 100 de familii sărace ale parohiei s-au bucurat de hrana oferită în ziua celui de-al doilea hram al bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente