Biserica Sfântului Andrei din Drumul Taberei

În cartierul Drumul Taberei din Capitală se află ascunsă între blocuri, pe Aleea Parva, o impresionantă biserică care are hramul „Sfântul Apostol Andrei”, informează „Ziarul Lumina”. Biserica a fost construită după modelul Bazilicii Sfintei Sofia din Constantinopol. În prezent, se realizează lucrările de pictură a bisericii. Sfântul lăcaș deține și un centru cultural, care după finalizare va fi destinat activităților sociale și culturale din parohie.

În perioada comunistă, în cartierul bucureștean Drumul Taberei nu erau biserici. După anul 1989, lipsa bisericilor a îndemnat clerul și pe credincioși să înceapă construirea unor noi lăcașuri de cult pentru nevoile vieții lor spirituale. Astfel, beneficiind de un teren din partea Consiliului Municipal București, părintele Nicolae Popescu împreună cu credincioșii au demarat lucrările pentru ridicarea unei biserici. ‘Inițial, am adus o biserică din lemn din Alba Iulia, în care am slujit până am făcut biserica cea nouă. Biserica din lemn era mică, un altar, și mai mic. Erau condiții grele. Dar după ce am început lucrările la noua biserică, oamenii erau foarte impresionați de faptul că în cartierul lor vor avea o nouă biserică, pentru că ei simțeau golul acesta și chiar aveau de gând să plece din cartier. Oamenii au înțeles că nu se pot mântui fără Biserică, fără participarea la Sfânta Liturghie și fără împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos’, a mărturisit părintele Nicolae Popescu.

Construcția noii biserici a început în toamna anului 2001 și până în anul 2008 a fost finalizată noua biserică după modelul Bazilicii bizantine ‘Sfânta Sofia’ din Constantinopol. ‘La biserica noastră se folosește și spațiul pe verticală prin balcoane și, totodată, pereții exteriori sunt sprijiniți nu prin contraforți ca la vechile Biserici, ci prin stâlpii interiori de la balcoane, care sunt legați prin placa de beton armat de zidul exterior, ceea ce oferă bisericii soliditate’, a spus părintele Popescu. În prezent, la biserică se efectuează lucrările de pictură și de împodobire a lăcașului de cult.

Casă pastoral-culturală, cateheze și revistă parohială

În curtea bisericii s-a construit și o casă pastoral-culturală cu două etaje și mansardă, sub coordonarea părintelui Sorin Corneanu. ‘Avem o sală de conferințe destul de mare, unde se pot organiza diferite cursuri cultural-artistice și profesionale gratuite cu tinerii, pentru formarea unui mod de gândire și viață creștină și înlăturarea erorilor care duc la suferință, la degradarea și alienarea ființei umane’, a spus părintele paroh Sorin Corneanu.

La Biserica „Sfântul Andrei” – Parva, în fiecare duminică seară se organizează o cateheză tematică. De asemenea, părinții slujitori se îngrijesc și de apariția buletinului parohial ‘Revista Ortodoxă Sfântul Andrei’.

Comentarii Facebook


Știri recente