Biserica ‘Sfantul Spiridon’ din Iasi isi praznuieste astazi hramul.

Biserica ‘Sfantul Spiridon’ din Iasi este situata in incinta Spitalului Clinic Nr.1. Biserica a fost construita in perioada 1747-1752, cu sprijinul boierului carturar Stefan Bosie, caruia i s-au alaturat apoi hatmanul Vasile Ruset si negustorul Anastasie Lipscanul din Corfu. A suferit mai multe reparatii: in anul 1804 a fost reconstruita din temelii, apoi au urmat interventiile din 1862, 1938, 1976, continuate cu cele din 1990, prin stradania Preotului Neculai Stoian – parohul acestei biserici. Turnul clopotnitei a fost construit in anul 1786, in forma culionului de papura pe care-l purta Sfantul Spiridon. Aceiasi ctitori au infiintat si Spitalul de pe langa biserica, primul din Iasi, in anul 1757, sub domnia lui Constantin Racovita Voievod, cel care a emis hrisovul in acest scop.

Mai multe amanunte legate de constructia Bisericii Sfantul Spiridon, despre invitati si alte manifestari organizate cu ocazia hramului, ne-a dat Parintele Ion Serban – parohul bisericii care astazi isi serbeaza patronul si ocrotitorul: ‘In Biserica Sfantul Spiridon din iasi, multi credinciosi vin ca sa se inchine la icoana facatoare de minuni a Sfantului Ierarh Spiridon al Trimitundei. Icoana Sfantului Spiridon dateaza din anul 1757 si provine de la zugravul Matei Donaievski din Lvov. Icoana a generat si constructia acestei frumoase biserici inchinate celor care aflati in suferinta. La inceput a fost manastire, in jurul ei ridicandu-se Spitalul Clinic Nr.1, spital care-i poarta numele. Biserica Sfantul Spiridon isi serbeaza astazi patronul si ocrotitorul, fiind imbracata in haina de sarbatoare.’

Anul acesta se implinesc 200 de ani de la reconstruirea din temelii a Bisericii ‘Sfantul Spiridon’ din incinta Spitalului Clinic Nr. 1, ocazie cu care Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, va sluji maine Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie.

Comentarii Facebook


Știri recente