Biserica „Sfântul Silvestru” – 101 ani de existență

Biserica „Sfântul Silvestru” din București împlinește astăzi, 30 septembrie a.c., 101 ani de existență. Așezată nu departe de intersecția străzii Eminescu și bulevardului Dacia cu Calea Moșilor, lăcașul de cult cu hramul unuia dintre cei mai mari episcopi ai Romei întruchipează jertfelnicia creștinilor ortodocși de ieri și de azi, fiind o mărturie a dragostei lor față de Dumnezeu și față de orașul în care trăiesc. Ctitorul Bisericii „Sfântul Silvestru” în forma ei actuală a fost parohul Chiriac Bidoianu, care consemna cu emoție, într-un raport din februarie 1908: „Ziua și noaptea am vegheat pentru reușita acestui măreț lăcaș dumnezeiesc care pe drept cuvânt se poate numi monument național.”

Într-adevăr, arhitectura deosebită a bisericii, mobilierul sculptat de un vestit meșter, pe nume Babiuc, mozaicul lucrat admirabil de artistul Tomassini și pictura realizată de cel mai mare pictor al vremii, Costin Petrescu, de al cărui nume se leagă și marea frescă a istoriei naționale de la Ateneul Român din București susțin spusele părintelui Bidoianu.

Pe terenul bisericii, parohia a construit apoi, cu fonduri proprii, o școală, atunci când în oraș mai existau doar cinci asemenea școli. Enoriașii au ridicat și o grădiniță de copii și o școală pentru pregătirea intelectuală a tineretului.

De numele acestei biserici rămâne de-a pururi legată personalitatea unuia dintre cei mai iubiți preoți din țara noastră, vrednicul de pomenire părintele Galeriu, care este înmormântat lângă biserică, sprijinind-o cu rugăciunile sale pentru a fi mai departe folositoare creștinilor și dătătoare de mângâiere și sprijin sufletesc. Astăzi, credincioșii, împreună cu parohul bisericii, părintele profesor Nicolae Bordașiu, și preoții slujitori au demarat lucrările la construirea unui cămin de bătrâni care să întregească acest proiect al parohiei.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 227/ 30 septembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente