Biserica ‘Sfantul Sava’ din Iasi isi praznuieste astazi unul dintre hramurile sale: Sfantul Trifon.

Biserica ‘Sfantul Sava’ din Iasi a fost inaltata in anul 1583, in mijlocul targului Iasilor pe cheltuiala si cu mesterii adusi de calugarii greci veniti de la Manastirea ‘Sfantul Sava’ de langa Ierusalim. Biserica a fost construita din zid in anul 1390, mai apoi refacuta de domnitorul Petru Rares. Turnul clopotnita este din secolul al XVII-lea. Domnitorul Petru Schiopul daruia calugarilor niste case ridicate de el.

Biserica a fost reconstruita in anul 1625 si refacuta de Arhimandritul Grigorie in anul 1820.

In anul 1714 domnul fanariot Nicolae Mavrocordat a infiintat aici o Scoala si o Tipografie.

Aici au fost aduse in anul 1998 fragmente de moaste apartinand Sfantului Mucenic Trifon si Sfintei Mucenita Marina.

Dupa cum se stie, Biserica ‘Sfantul Sava’ are 4 hramuri: Sfantul Sava – primul hram, serbat la 5 decembrie; Sfantul Mucenic Trifon – cel de-al II-lea hram, serbat la 1 februarie; Sfanta Mucenita Marina – cel de-al III-lea hram, serbat la 17 iulie; si Adormirea Maicii Domnului – ultimul hram, serbat la 15 august.

Hramul initial a fost Adormirea Maicii Domnului, dar oamenii erau obisnuiti sa spuna manastirea calugarilor de la Sfantul Sava; din acest motiv s-a incetatenit ca si hramul bisericii sa fie ‘Sfantul Sava’, devenind hramul principal

Sfantul Mucenic Trifon este important pentru toti credinciosii pentru ca in Biserica Ortodoxa este perceput ca aparatorul holdelor.

In ceea ce priveste sarbatoarea Sfantului Mucenic Trifon, se cunoaste faptul ca a vietuit in veacul al III-lea, in vremuri foarte grele pentru Biserica, intr-o perioada in care crestinii erau persecutati, el insusi dandu-si viata in timpul imparatului Deciu pentru marturisirea adevaratei credinte si invataturi a Domnului nostru Isius Hristos. Sfantul Trifon a fost prins si intemnitat la Niceea, unde a suferit multe chinuri, marturisind neincetat credinta in Mantuitorul nostru Iisus Hristos si indemnand pe cei ce priveau sa nu se lepede de Hristos. Sentinta sa a fost moartea prin taierea capului, insa cu cateva zile inainte de executarea sentintei si-a dat obstescul sfarsit, trecand la cele vesnice si locuind impreuna cu sfintii.’

Cuprins stiri

Comentarii Facebook


Știri recente