Biserica ‘Sfantul Sava’ din Iasi isi praznuieste astazi hramul.

Biserica ‘Sfantul Sava’ din Iasi a fost inaltata in anul 1583, cu mesterii adusi de calugarii greci veniti de la Manastirea ‘Sfantul Sava’ de langa Ierusalim.

Biserica a fost reconstruita in anul 1625 si a fost refacuta de Arhimandritul Grigorie in anul 1820.

Aici au fost aduse in anul 1998 fragmente de moaste apartinand Sfantului Mucenic Trifon si Sfintei Mucenite Marina.

Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a hotarat ca Biserica ‘Sf. Sava’ sa fie capela Institutului Social-Caritativ ‘Diaconia’ al Arhiepiscopiei Iasilor.

Despre Biserica ‘Sf. Sava’ ne-a vorbit Parintele Narcis Axinte – Consilier pe probleme de asistenta sociala si preot paroh la Biserica ‘Sf. Sava’: ‘Biserica ‘Sfantul Sava’ este una dintre cele mai vechi biserici din Iasi, care a reprezentat un punct de referinta pentru spiritualitatea si cultura regiunii moldave. Astazi, biserica detine spre inchinare moastele Sfintilor martiri, mucenici Trifon si Marina, dar este, in acelasi timp, si paraclis al Institutului Social-Caritativ ‘Diaconia’ – locul unde se coordoneaza si se desfasoara o parte din programele social-filantropice ale Arhiepiscopiei Iasilor. Astfel, biserica este liant intre Liturghie si Filantropie. Fosta manastire construita de calugari veniti de la Manastirea ‘Sfantul Sava’ de la Ierusalim, locasul de cult, care are si o arhitectura unica printre bisericile moldave, are hramul principal in data de 5 decembrie cand Biserica Ortodoxa il serbeaza pe Sfantul Sava cel Sfintit.’

Comentarii Facebook


Știri recente