Biserica Sfântul Nicolae – Șelari, din Protoieria III Capitală, la ceas sărbătoresc

Centrul vechi al Capitalei. Peste tot, bannere luminoase ale cluburilor, restaurantelor sau ale diferitelor magazine și multă lume agitată care umblă de colo-colo pe căile întortocheate ale vechii cetăți pentru a afla și a se bucura de o clipă de răgaz. Dar în tot furnicarul acesta au rămas de veacuri și câteva biserici, prezențe pline de liniștea mult-căutată în toate vremurile și timpurile.

Între bisericile ce s-au păstrat în această zonă a orașului se află și lăcașul din „dealul” Șelarilor, închinat Sfântului Ierarh Nicolae.

Nimeni nu pleacă nemângâiat

După cum informează Ziarul Lumina, icoana Sfântului Ierarh Nicolae ce se află în această biserică are o vechime de peste patru secole, fiind atestată încă din 1664. Originea ei nu se știe, restauratorii Muzeului Național de Artă al României presupun că a fost adusă de monahi greci sau a fost lucrată de meșteri autohtoni. „Ne bucurăm de cei care vin să ia binecuvântare de la Sfântul Nicolae, mai ales că am consemnat atâtea minuni săvârșite, pe care le-am înaintat Centrului eparhial. Sunt tămăduiri de boli, precum nea Ion, credinciosul nostru de la pangar, numeroase cazuri de tinere femei care, din cauza avorturilor din adolescență, nu puteau avea copii, în ciuda feluritelor tratamente din țară sau străinătate, dar aceasta până ce s-au rugat Sfântului Nicolae să primească iertarea, vindecarea și dobândirea de prunci. De asemenea, au fost cazuri de persoane posedate de diavol care astăzi revin să aducă mulțumiri Bunului Dumnezeu și Sfântului Nicolae pentru vindecare”, a precizat pr. paroh Grigore Andronescu.

Un hram cu bucurii pentru cei mici și pentru cei mari

Pentru ziua hramului, urmând exemplul „părintelui săracilor și bunului dăruitor”, la Parohia „Sfântul Nicolae” -Șelari s-au pregătit 400 de pachete cu alimente pentru credincioși și alte pachete pentru aproximativ 100 de copii spre a-i bucura de ziua lui Moș Nicolae. „Facem aceste ofrande pentru copilași nu numai de Moș Nicolae, ci și la Crăciun și la Paști, pentru că dorim ca ei să cunoască dragostea și dărnicia Sfântului Nicolae și astfel să revină și să-i mulțumească. Așteptăm cu aceeași dragoste atât la hramul bisericii, cât și la celelalte slujbe religioase, pe cei care au nevoie de mila și ajutorul lui Dumnezeu prin sfinții Lui, încredințați fiind și de vechea vorbă a românului: „Nimeni nu pleacă cu mâna goală!”, adică nu pleacă nemângâiat”, a mai spus pr. Grigore Andronescu.

Vindecat de Sfântul Nicolae

Nenumărate sunt și minunile săvârșite prin rugăciunile celui numit de credincioși „cercetătorul celor necăjiți”, „limanul cel lin al celor necăjiți” sau „părintele săracilor și bunul dăruitor”. Cu această nădejde a venit acum 16 ani nea Ion, cum este cunoscut de către cei care vin la Biserica „Sfântul Nicolae” – Șelari, bolnav fiind de meningită, o infecție a membranelor care învelesc creierul și măduva spinării, a cărei netratare sau diferitele forme de manifestare pot duce la apariția unor sechele ale creierului sau chiar la pierderea vieții. „Două luni am stat în spital. Doctorii au făcut tot ceea ce le-a stat în putință, iar în momentul ieșirii din spital, un doctor mi-a spus: „Să te duci la o biserică să te rogi, că numai singurul Dumnezeu te mai poate face bine. Eu ți-am făcut tot tratamentul de care era nevoie, nu am ce să-ți mai fac””, mărturisește cu emoție Ion Rusu. În acea clipă a venit la această biserică și, deși soția dânsului lucra la pangar, s-a dus direct la icoana Sfântului Nicolae din Biserica Șelari. „Când am urcat a doua treaptă de la intrarea în biserică, am auzit o voce de bărbat: „Fiule, dacă vei veni la această biserică, te vei face bine”. Și în loc să mă opresc la soția mea, care era la pangar, m-am dus direct la icoana Sfântului Ierarh Nicolae, m-am așezat cu mâna pe rama icoanei și iar am auzit o voce deasupra capului: „Dacă vei veni la această biserică, te vei face bine”. Atunci am lăsat mâinile jos, m-am uitat sus și am văzut ochii Sfântului Nicolae cum au clipit de trei ori și buzele, asemenea, s-au mișcat de trei ori. Apoi am simțit o căldură în creștetul capului și multă apă rece mi-a curs pe spate”. De atunci, nea Ion nu a mai avut nevoie de vreun tratament și drept mulțumire se află la această biserică, îngrijindu-se de diferite lucrări gospodărești.

Ctitorie regală

Parohia „Sfântul Nicolae” – Șelari din Protoieria III Capitală este ctitorie a paharnicului Șerban II Cantacuzino și a altor negustori, sin Drăghici Cantacuzino vel spătar, Iorgu Staroste și Apostol Lazăr. Aceasta a fost ridicată între anii 1699 și 1700 pe locul unei mai vechi biserici de lemn a breslei șelarilor. Infiltrațiile de apă, cutremurele și marele incendiu din 1847 au cauzat numeroase fisuri sfântului lăcaș de cult, iar o nouă calamitate naturală putea provoca dărâmarea. Meșteșugari din breasla lumânărarilor, bumbăcarilor și bărbierilor nu au îndurat această eventuală pierdere și și-au asumat reconstrucția bisericii în anul 1860. După câțiva ani, lucrările au stagnat. În acea perioa-dă, în București, multe erau bisericile ce aveau nevoie de restaurare sau lucrări de reconstrucție, dar un ajutor semnificativ pentru continuarea lucrărilor de la această biserică a venit din partea Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, care au adus și sculptori pentru realizarea jilțurilor regale și a celui arhieresc. Moștenirea acestui monument eclesiastic este deosebită și datorită păstrării picturii lui Gheorghe Tattarescu ce poate fi admirată și astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…