Biserica „Sfântul Nicolae dintr-o zi” din București și-a serbat hramul

Biserica „Sfântul Nicolae dintr-o zi” și-a serbat astăzi, 6 decembrie, hramul. Cu această ocazie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

După Sfânta Evanghelie, Preasfințitul Părinte Varlaam a evidențiat virtuțile Sfântul Ierarh Nicolae care sunt prezentate în troparul său. „Troparul Sfântului Nicolae prezintă ca cea dintâi virtute a Sfântului Ierarh fidelitatea lui față de credința dreptmăritoare a Bisericii. Este îndreptător al credinței pentru că a participat la primul sinod ecumenic, care a îndreptat erezia lui Arie și a formulat învățătura despre Iisus Hristos, Om adevărat și Dumnezeu adevărat. A doua virtute este blândețea, chip al blândețelor. Prin chipul său blajin, Sfântul Nicolae este o provocare la bunătate pentru fiecare dintre noi și este un formator de oameni buni, blânzi și milostivi. De asemenea, troparul de astăzi continuă cu virtutea înfrânării Sfântului Nicolae, care a avut o viață foarte cuvioasă, exemplară, o viață duhovnicească de mare ținută și de mare intensitate. De aceea, la Evanghelia de astăzi, s-a citit pericopa evanghelică caracteristică prăznuirii sfinților cuvioși, a marilor asceți. Aceste nouă fericiri reprezintă un program duhovnicesc care este împlinit în viață mai ales de cuvioși, de către monahi, care au ales să părăsească într-un anume fel lumea ca să se dedice în exclusivitate slujirii lui Dumnezeu și înaintării lor duhovnicești”, a spus Preasfințitul Varlaam.

În continuare, Preasfinția Sa a arătat că pentru viața lui cuvioasă, pentru virtuțile specifice călugărilor sfinți care și-au dedicat viața lui Dumnezeu, „Sfântul Nicolae este numit în același timp și învățător al înfrânării. Ceea ce a dobândit prin virtuțile pe care le-a lucrat cu statornicie și cu intensitate în viața lui, troparul continuă: ‘pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte’. A fost un om foarte smerit, și deși provenea dintr-o familie însemnată și bogată, s-a făcut pentru păstoriții lui o slugă, un rob. De aceea, a câștigat cele înalte, adică Împărăția lui Dumnezeu, a câștigat darul facerii de minuni și a câștigat recunoștința pentru totdeauna a Bisericii. Cu sărăcia a câștigat cele bogate, deoarece a împărțit multa sa avere moștenită de la părinți, săracilor. A luat în schimb bogățiile cele netrecătoare ale Împărăției Cerurilor”.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită o slujbă de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor acestui locaș de cult, iar la final, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a transmis părinteștile binecuvântări ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a felicitat pe părinții slujitori pentru lucrările de restaurare a bisericii.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a hirotonit întru diacon pe seama Parohiei Cărămidarii de Jos, pe Ionuț Viorel Iordache, Consilier eparhial al Sectorului Social al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente